Læsetid: 9 min.

Ti dage i juli, der stoppede en autoritær udvikling i Polen

I sommer blev den polske regerings forsøg på at undergrave domstolenes uafhængighed mødt med massive demonstrationer. Vores tidligere korrespondent i Warszawa var på ferie i hovedstaden og skildrer i dagbogsform de skelsættende dage. Historien begynder med statsbesøget af Donald Trump i juli
I Warszawas gader samledes både støtter og modstandere af præsident Trump, da han i juli besøgte Polen. Demonstrationerne fik Informations tidligere korrespondent i landet til at mindes den sidste demonstration, han overværede for 37 år siden, og tiden der er gået siden. En del af demonstranterne var udklædt som tjenerinderne i ’A Handmaid's Tale’.

I Warszawas gader samledes både støtter og modstandere af præsident Trump, da han i juli besøgte Polen. Demonstrationerne fik Informations tidligere korrespondent i landet til at mindes den sidste demonstration, han overværede for 37 år siden, og tiden der er gået siden. En del af demonstranterne var udklædt som tjenerinderne i ’A Handmaid's Tale’.

Martin Burcharth

27. september 2017

Torsdag 6. juli Der er en time til, at præsident Donald Trump skal tale til det polske folk fra et podium på Krasiński-pladsen nær Warszawas historiske bydel.

På vej til begivenheden ser jeg fra vores lejlighed grupper af mennesker gå gennem gaderne med det rød-hvide polske flag i hænderne. Nogle af dem virker fortabte og spørger forbipasserende om vej. De er sikkert ikke fra byen.

I landets største avis, Gazeta Wyborcza, står der her til morgen, at regeringspartiet, Lov og Retfærdighed (PiS), har arrangeret transport med bus og tog for sine tilhængere fra provinsen. Partiet og dets historiske leder, Jarosław Kaczyński, forventer kun et svagt fremmøde fra hovedstadens indbyggere, hvor de er overvejende upopulære.

Min polske kone bemærker, at kommunistpartiet benyttede samme praksis, når der skulle fejres 1. maj. Det var obligatorisk at møde op og synge »Internationalen«. Fabriksarbejdere blev transporteret i busser til Sejrspladsen midt i Warszawa for at hylde Marx, Engels, Lenin og Sovjetunionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorota Rozmarynowska
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Dorota Rozmarynowska, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Polen har samlet sig om sin nationale identitet. Den handler ikke om EU, ikke om vild kapitalisme, ikke om gammelkommunisme, men om noget helt fjerde: - om slavisk europæisk midtbanepolitik, hvor hensyn tages til bønderne ude på landet, der høster hvidkål og kartofler med tørklæder om hovedet, og går i kirke om søndagen. De er glade for frihed, men ikke bestemt af EU. Ikke bestemt af kapitalstærke storlandbrug fra Danmark eller andre vestlige neoliberalister.