Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trumps forkludring af nødhjælp til Puerto Rico

Det tog fem dage for USA’s præsident at fokusere på 3,5 mio. statsborgeres livsfarlige situation efter orkanen Marias ødelæggelse af Puerto Rico og Jomfruøerne. Alt går ifølge Trump som smurt, men eksperter mener, at myndighederne kunne have rykket tidligere
Kvinder hjælper hianden over floden Rio St. Lorenzo de Morovis i Puerto Rico, efter en bro blev vasket væk i kølvandet på orkanen Maria. En uge efter, at Maria hærgede, er der stadig mange mennesker, der venter på at få hjælp fra regeringen i Puerto Rico.

Kvinder hjælper hianden over floden Rio St. Lorenzo de Morovis i Puerto Rico, efter en bro blev vasket væk i kølvandet på orkanen Maria. En uge efter, at Maria hærgede, er der stadig mange mennesker, der venter på at få hjælp fra regeringen i Puerto Rico.

Gerald Herbert

Udland
30. september 2017

Intet land ville fra et logistisk synspunkt finde det let at håndtere de ødelæggende eftervirkninger af de tre tropiske orkaner, der slog ned i USA i august og september.

Amerikanerne er bedre udrustet end noget andet land til at redde menneskeliv og bringe drikkevand og fødevarer samt medicin og mobile hospitaler til nødstedte i hele verden. De gjorde det efter tsunamien i Sydøstasien og efter jordskælvet i Haiti.

USA kan i løbet af nul komma fem benytte flåden og flyvevåbnet til at mobilisere ingeniørkorpset til at udbedre broer og veje, reparere vand og elværker. De gjorde det i Irak og i Afghanistan. Så hvorfor har det taget mere end en uge at komme i sving i Puerto Rico og på Jomfruøerne?

I det sydlige Texas og i Florida rykkede forbundsstatens nødhjælpsorganisation, FEMA, hurtigt ud. Kongressen bevilgede ekstra midler, og de to delstaters civilforsvar var på pletten.

I USA’s karibiske besiddelser er historien en helt anden. Intet tyder på, at forbundsstaten gjorde klar til at sætte militæret ind, før orkanen Maria slog ned den 19-20. september med en vindsstyrke på 190 km/t og en stormflod og nedbør, der førte til oversvømmelser af Puerto Ricos sydlige og sydøstlige kystlinje.

FEMA og Pentagon kendte til den nationale vejrtjenestes varsling om de katastrofale følger og en humanitær krise. Puerto Ricos guvernør og chefen for øens elektricitets- og varmeselskab spåede, at det ville tage op til seks måneder at genoprette strømforsyningen, og at drikkevand og fødevarer ville blive knappe goder.

Præsident Donald Trump, Kongressen, Pentagon og forbundsmyndighederne var optaget af andre ting. En ny version af sundhedsreformen skulle gennem Senatet. Alabama skulle afvikle et republikansk primærvalg til Senatet.

I søndags brugte Trump dyrebar tid på at kritisere amerikanske fodboldsspillere i 17 tweets for at knæle fremfor at stå op med hånden på hjertet under den rituelle afsyngning af The Stars-Spangled Banner. Først mandag – fem dage efter Marias hærgen af de karibiske øer – begyndte presse og politikere at fokusere på den alvorlige humanitære krise.

Trump-regeringens træge reaktion gav anledning til sammenligninger i pressen med George W. Bushs højst kritisable håndtering af orkanen Katrina, der oversvømmede New Orleans i 2005. Dengang måtte Bush anmode hæren om hjælp. General Russel Honoré løste opgaven til UG med kryds og slange.

I et interview med Bloomberg News onsdag langede Honoré ud efter Trump.

»Det ligner forkludringen af Katrina. Bush troede, FEMA kunne klare det. Så fandt han på, at militæret måtte sættes ind. Trump har ikke lært den lektie,« siger Honoré.

Han mener, at Forsvarsministeriet burde have sendt ingenørkorps, militærpoliti og andre tjenester til øerne inden orkanens ankomst. Men det krævede et dekret fra en præsident, der først blev udstedt senere.

I dag har forbundsstaten kun et personale på 10.000 udstationeret i Puerto Rico. Eksperter vurderer, at en genoprettelse af normaltilstanden på øerne vil kræve et personale på 50.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det er kvalmende at skulle læse om "Trumps forkludring af nødhjælp til Puerto Rico" der er ikke tale om forkludring, Puerto Rico er et 'skattely for Trump', ikke en rigtig amerikansk befolkning, ikke hvide nok til at få samme hjælp som Florida.

Fra link.
"Puerto Rico is a colony in a world where colonies don't really exist anymore, where the concept is so foreign that no one can properly grasp how perverse it is that a population lives under the farce we call a commonwealth, even when John Oliver teams up with white liberals' favorite Puerto Rican, Lin-Manuel Miranda, to explain how Puerto Ricans can't vote for president, how laws were introduced that incentivized corporations to exploit it for profit while exempting them from responsibility, and the Puerto Rican government from any form of recourse in its debt crisis that came to a head this summer."
Link: https://www.gq.com/story/america-never-deserved-puerto-rico

Efter 251 år under Dannebrog blev Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan solgt til USA for 25.000.000 $ alle bygninger og på en måde også alle indbyggerne solgt med.

I dag 100 år senere, skal det lokale parlement på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan stadigvæk spørge kongressen i USA om lov, i en række af beslutninger, men ingen af lokalbefolkningen på øerne, har stemmeret i USA.

Sankt Thomas (engelsk Saint Thomas) var den første af Danmarks tre ø-kolonier i det tidligere Dansk Vestindien (fra 1672). De to øvrige øer var Sankt Croix og Sankt Jan (Saint John). I dag er øen en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands. I 1666 blev Dannebrog hejst på Skt. Thomas, efterkommer af danske slaver lever stadigvæk under vores lænker.
Hurricane Maria''s Devastation.

Acting Homeland Security Secretary Elaine Duke, who is leading the Hurricane Maria response, defended the administration's handling of the crisis Thursday saying she is "very satisfied" with the federal government's recovery role.

San Juans borgmester Puerto Rico, Carmen Yulin Cruz, til Homeland Security Elaine Duke der torsdag udtalte, at hun var "meget tilfreds" med indsatsen.

This is not "A good news story"
"This is a 'people are dying' story," she said.
This is a death of dehydration story.
This is a hunger story.

Trump tweeted, "Puerto Rico Governor Ricardo Rossello just stated: "The Administration and the President, every time we've spoken, they've delivered......"
Link: http://edition.cnn.com/2017/09/29/politics/puerto-rico-hurricane-maria-s...

Fra link:
"As the storm ravaged Puerto Rico over the weekend, Trump sparked and then escalated a feud with the NFL over players who refuse to stand for the National Anthem.

(...)NFL protest imod Donald Trump's apartheid politik i USA.

"Mr. President shut the f--- up about NFL. Do something about our people in need in #PuertoRico.

We are American citizens too," Marc Anthony, who announced a relief initiative with Jennifer Lopez, tweeted on Monday.

"The President also defended his handling of the crisis in Puerto Rico, saying, "The governor said we are doing a great job."
Link: http://edition.cnn.com/2017/09/29/politics/rihanna-donald-trump-puerto-r...

Torben Andersen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Det er kvalmende at skulle læse om "Trumps forkludring af nødhjælp til Puerto Rico" der er ikke tale om forkludring, Puerto Rico er […] ikke en rigtig amerikansk befolkning, ikke hvide nok til at få samme hjælp som Florida."

En meget præcis beskrivelse af Donald Trumps ikke "forkludring" men derimod helt bevidste beslutning om ikke at ville hjælpe de nødlidte puertoricanere.

Mens Donald Trump i dagevis tweetede det ene racistiske angreb på NFL-spillere m.fl. (og flere og flere), der har valgt at "take the knee" i protest mod den åbenlyse racisme i det amerikanske samfund – ikke mindst blandt ordenshåndhævere – nævnte han ikke med et ord katastrofen i Puerto Rico. Da han endelig gjorde, var det med en bemærkning om, at øen jo lå i et hav!? No shit Sherlock, og derfor …?

Derefter i en slags "victim blaming", som om det var grunden til, at øen var blevet ramt af en orkan, nævnte han øens store gæld, og først alt for sent og efter voldsomt pres tillod han udenlandske skibe at bringe forsyninger til øen. At frafalde, om blot midlertidigt, "The Jones Act" ville nemlig ifølge ham gå urimeligt ud over den amerikanske shipping industri. Er der stadig nogen, der er i tvivl om Donald Trumps prioriteringer?

Torben Andersen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

."This is an island, surrounded by water, big water, ocean water."
D. Trump ...:-)

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

HJÆLP!

De forsøgt gemte og glemte statsborgere i USA, de mest udsatte får ikke hjælp, afskåret fra omverden undertrykt og skjult af den politiske amerikanske elite.
Link: https://instagram.com/p/BZsBXDyDPJc/

Congress:

"Help your fellow Americans in Puerto Rico"
Link: http://edition.cnn.com/2017/09/21/opinions/us-help-tropical-territories-...

Puerto Rico ligger øst for den Dominikanske Republik. Øen er inddelt i 78 kommuner.
Puerto Rico har 3.977.663 indbyggere og et areal på 9.104 km². Dens hovedstad er San Juan.

Statsoverhoved Donald Trump.

Trump Criticizes Devastated Puerto Rico: “They Want Everything Done for Them”

Link: http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2017/09/30/trump_criticizes_devas...

Instagram

Link: https://m.facebook.com/puertoricogram/

De lokale lovlydige borgere har brug for 'AKUT HJÆLP', men får intet fra de lokale skatteunddragende nu flygtede rigmænd og kun lidt, langsomt og en smule fra deres offshore understøttende koloniejere.

Torben Andersen, Trond Meiring og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar