Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trumps lovede skattelettelser til middelklassen ligner en gave til erhvervslivet og de rige

Præsidenten lovede i valgkampen ’kæmpe og smukke skattelettelser’ til den middelklasse, der sendte ham ind i Det Hvide Hus. Men i hans udspil onsdag prioriteres erhvervslivet, Wall Street og de velstillede højere
En ingeniør er i gang med at lave en stålbro i Williamsport. Han tilhører den middelklasse, som præsident Donald Trump lovede »kæmpe og smukke« skattelettelser under valgkampen, men med Trumps skatteudspil onsdag ser det nu ud til, at det bliver erhvervslivet og de rige, som får mest ud af det

En ingeniør er i gang med at lave en stålbro i Williamsport. Han tilhører den middelklasse, som præsident Donald Trump lovede »kæmpe og smukke« skattelettelser under valgkampen, men med Trumps skatteudspil onsdag ser det nu ud til, at det bliver erhvervslivet og de rige, som får mest ud af det

Espen Rasmussen

Udland
29. september 2017

NEW YORK – Præsident Donald Trump lovede i valgkampen 2016 at gennemføre en reform af USA’s komplekse skattesystem, der ud over at forenkle systemet for den enkelte skatteborger ville lette skattetrykket for landets store middelklasse.

Men onsdag fremlagde den republikanske præsident et udspil, der efter alt at dømme vil prioritere skattelettelser til selskaber, investorer og velstillede amerikanere som ham selv.

Kort fortalt foreslår præsidenten og republikanske ledere i Kongressen at reducere antallet af skattesatser fra syv til tre. De tre nye skattesatser på henholdsvis 35 pct., 25 pct. og 12 pct. er lavere end de eksisterende. Men det bliver op til lovgiverne at beslutte, hvilke indkomstgrupper der beskattes efter de nye satser. Hvem der vinder mest, og hvem der måske taber, afhænger af denne opdeling.

Det er især bemærkelsesværdigt, at den højeste sats på 39,6 pct. – altså marginalskatten – vil falde til 35 pct. Trump ville dog ikke udelukke, at de allerhøjeste indkomster, herunder hans egen fra Trump Organization, ikke vil få deres indkomstskat sænket. Det er endda muligt, de skal yde mere, bedyrede han.

Herudover skal selskabsskatten sænkes fra det indenfor OECD-gruppen høje niveau på 35 pct. til 20 pct. Det skridt forventes dog ikke at udgøre en stor besparelse for de fleste selskaber, der i kraft af en jungle af fradragsordninger er i stand til at betale en effektiv skat på overskud, der som regel ligger under 35 pct.

Af større betydning for amerikansk erhvervsliv kan blive en ny skat på 25 pct. pålagt 95 pct. af virksomhedsejere og partnere i USA. Den vil erstatte en personlig indkomstskat på 39,5 pct. Ændringen kan medføre et betydeligt tab i skatteprovenu for forbundsstaten.

»Det vil være den laveste marginalskat for små og mellemstore firmaer i USA i de seneste 80 år,« sagde Trump, da han præsenterede planen i Indianapolis onsdag.

Når hertil lægges et forslag om at afskaffe arveskatten, der kun berører borgere med en formue over 10 mio. dollar, ligner Trumps udspil mere en gave til de velstående, Wall Street og erhvervslivet end reelle skattelettelser for middelklassen.

Beskeden gevinst

Den politisk uafhængige tænketank, Tax Policy Center, i Washington, D.C. forudsiger i en foreløbig vurdering, at middelindtægter næppe vil opleve mere end en lille indkomstforøgelse som følge af planen, mens familier med indkomster højere end 275.000 dollar vil få langt flere penge på lommen.

Trumps udspil ligner til forveksling de skattelettelser, hans forgængere Ronald Reagan og George W. Bush fik gennem Kongressen i henholdsvis 1982 og 2002.

De to tidligere republikanske præsidenter sænkede skatten for alle indkomstgrupper, og i særdeleshed marginalskatten på høje indkomster, samt selskabsskatten og arveskatten. Det nummer vil Trump og Republikanerne i Kongressen nu prøve at gøre efter.

Men økonomiske eksperter peger på, at de drastiske skattelettelser – der bliver lagt op til i regeringens udspil – kan forværre forbundsstatens budgetunderskud og øge statsgælden, som i dag udgør 70 pct. af bruttonationalproduktet og forudsiges til at nå op på 90 pct. i 2025.

Det var præcis, hvad der skete efter Reagans og Bushs skattelettelser. Årsagen til en yderligere forgældelse var dengang, at konservative økonomer – blandt dem Arthur Laffer – viste sig at have haft uret i deres forudsigelse, at en lavere skattesats på høje indkomster stimulerer investeringer og skaber flere arbejdspladser, hvilket skulle betyde et højere skatteprovenu for forbundsstaten.

Reagans og Bushs skattelettelser skete ydermere på et tidspunkt, hvor USA’s økonomi befandt sig i recession. Eftersom væksten i løbet af nogle år vendte tilbage, kunne de hævde, at det skyldtes lavere skat for især høje indkomstgrupper. Men i virkeligheden steg USA’s gæld. Kongressen måtte derfor gennemføre besparelser på sociale udgiftsposter.

I 2017 befinder USA’s økonomi sig imidlertid i en langt mere solid position. Økonomien vokser med omtrent to procent pr. år, renten er lav, og budgetunderskuddet er faldet betydeligt under Barack Obama.

Overophedet økonomi

Eksperter er desuden i tvivl om, hvorvidt en sænkning af skatten på virksomheder og høje indkomster vil anspore til flere investeringer. William Gale fra Tax Policy Center vurderer, at Trump-udspillets plan om at lade virksomheder fradrage udgifter til nyinvesteringer øjeblikkeligt, frem for over en årrække, vil virke som et incitament.

»Det er svært at modsige argumentet, at vi vil se flere investeringer,« sagde Gale til The New York Times i går.

På den anden side sidder amerikanske virksomheder for tiden på en formidabel formue – i alt 1,84 billioner dollar – der ikke bliver kanaliseret ind i nye investeringer. Det svarer til ti pct. af USA’s BNP. Så hvorfor skulle et øjeblikkeligt fradrag på nyinvesteringer gøre den store forskel?

Hertil kommer en risiko for, at skattelettelser vil overophede USA’s økonomi på et tidspunkt, hvor den vokser støt og roligt. Så snart centralbanken, Federal Reserve Bank, ænser tegn på inflation, vil den hæve renten fra et relativt lavt niveau i dag.

En højere rente kan lægge en dæmper på den økonomiske vækst, der er forudsætningen for, at Trumps skattelettelser undgår at skabe et kæmpe hul i forbundsstatens budget. I forvejen forventes det, at de lavere skatter vil koste forbundsstaten 1,8 bio. dollar over de næste ti år.

For demokratiske politikere antyder udsigten til et tab i skatteprovenu, at republikanerne vil prøve at privatisere pensionsordningen, Social Security, og den gratis sundhedsforsorg for seniorer over 65 (Medicare).

Da Reagan og Bush fik deres skattelettelser vedtaget, skete det med opbakning fra en lille gruppe Demokratiske lovgivere. Herved kunne de hævde, at initiativet var tværpartisk. Trump håber at gøre det samme. Han præsenterede sin plan i den overvejende republikanske delstat Indiana, hvor den ene af to senatorer er demokrat.

»Hvis senator Joe Donelly afviser at støtte skattelettelser for middelklassen, vil jeg personligt føre valgkamp mod ham,« lovede Trump.

Men i det nuværende polariserede politiske klima i USA kan det blive meget svært for Trump at få støtte fra blot én demokratisk senator.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Overrasket? Your m...

Bjarne Bisgaard Jensen

Er forvirret. Findes der i dagens analyser kun overklassen og middelklassen? I gårdsdagens TV-avis kom man til samme resultat. Underklassen er ikke noget vi officielt og i medierne beskæftiger os med må så være konklusionen.

Tåbelig artikel!

Det fremgår jo ret tydeligt, at lovforslaget endnu ikke er konkretiseret i et sådant omfang, at nogen kan vide, hvordan lettelserne bliver fordelt. Det er latterligt på dette spinkle grundlag at konkludere, at skattelettelserne kommer til at få til erhvervslivet og de rige. Konklusionen - og dermed overskriften - er alene baseret på journalistens egne forudfattede fordomme om, hvordan det sikkert kommer til at gå - ikke på et konkret lovforslag.

Vent dog med forargelsen til den her en reel begrundelse!

Jens Winther:
Et af punkterne i lovforslaget som er ret konkret er en afskaffelse af den føderale arveskat på 40 %, som kun rammer personer med en formue over ca. 5,5 mio. dollars. Det er en helt klar skattelettelse til de allerrigeste (inkl. Trump selv).

Philip B. Johnsen

Skat betales for opretholdelse af demokrati, men politikere modarbejde demokratiet, politisk understøtte økonomisk kriminalitet forhindre en bæredygtig fremtid for vores børen over hele verden.

Fra link:
Offshore “shell company”.
Panama Papers: a special investigation
Mossack Fonseca: inside the firm that helps the super-rich hide their money.

According to the US economist Gabriel Zucman, 8% of the world’s wealth – a vast $7.6tn (£5.3tn) – was stashed in tax havens.
Zucman estimates the loss in global tax revenues at $200bn per year. That includes $35bn in the US and $78bn in Europe.

Link: https://www.theguardian.com/news/2016/apr/08/mossack-fonseca-law-firm-hi...

Fra link:
"After Irma, let those who use our tax havens contribute to the repairs."
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep/09/after-hurricane-ir...

Fra link:
"Offshore Firms in Caribbean Uprooted in Irma's Aftermath
Roy Strom, The Am Law Daily
September 11, 2017

Fra link:
"The offshore Magic Circle a group of leading law firms predominantly based in offshore jurisdictions scrambled Monday to locate lawyers and employees affected by the devastation left behind by Hurricane Irma, which tore through their operations in the British Virgin Islands."

Link: http://www.americanlawyer.com/id=1202797725514/Offshore-Firms-in-Caribbe...

The offshore magic circle consists of the leading law firms practicing in offshore jurisdictions. The term was adopted as an imitation of the more well recognised London Magic Circle law firms. The concept of an offshore magic circle was first suggested in the wake of a series of cross-jurisdictional mergers and expansions by various firms.

Although there is some disagreement over exactly who should constitute the offshore magic circle, an article in 2008 in Legal Business suggested that an offshore magic circle might constitute the following firms:

Appleby
Bedell
Carey Olsen
Conyers Dill & Pearman
Harneys
Maples and Calder
Mourant Ozannes
Ogier
Walkers
In terms of lawyer numbers, those firms constitute nine of the ten largest offshore law firms.

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Offshore_magic_circle

Congress:

"Help your fellow Americans in Puerto Rico"
Link: http://edition.cnn.com/2017/09/21/opinions/us-help-tropical-territories-...

Puerto Rico ligger øst for den Dominikanske Republik. Øen er inddelt i 78 kommuner.
Puerto Rico har 3.977.663 indbyggere og et areal på 9.104 km². Dens hovedstad er San Juan.

Statsoverhoved Donald Trump.

Instagram
Link: https://m.facebook.com/puertoricogram/

De lokale lovlydige borgere har brug for 'AKUT HJÆLP', men får intet fra de lokale skatteunddragende udlandske kriminelle der har forladt øen og kun lidt og langsomt en smule fra deres offshore understøttende koloniejere i EU og USA.

Politisk blåstempling af bonusordninger og skattely.

Man kan da spørge sig selv, hvorfor eksempelvis centralt placerede finansfolk, skal have bonus løn, hvorfor forbydes det ikke helt, der er ingen berettigelse for det, resultatet kan vi kan se på antallet af retssager i Danmark og EU, for det føre helt sikkert til kriminalitet.

De centralt placerede bankfolk er ikke ejere, de bør vel kunne få en helt almindelig løn, hvorfor skal jeg investere og de centralt placerede bankfolk, få del i overskuddet i et firma de "ikke" ejer?

At finansinstitutioner så i tillæg redes fra, at gå fallit, når svindlen eller talentløsheden, har taget overhånd, bør ligeledes kriminaliseres.

At skattely har en, helt central rolle i international handel, er beviset på dansk og EU politisk accept, af organiseret kriminalitet, det forhold at alle gør det, er ikke en undskyldning, men viser EU's meddelagtighed i organiseret kriminalitet.

Bjarne Corydon gjorde det klart i Deadline, for en tid siden, at "Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked".

Fra den dag, var Danmark officielt ikke længere, et land der bygger på demokratiske retsprincipper, alle danskere er ikke lige for loven, det har vi Finansminister Bjarne Corydons ord på.

Den danske stat har et samarbejder med Goldman Sachs, der har modtaget aktier for DKK 8 mia. firmaet har adresserne:

Ugland House i Cayman Islands.
og
1209 North Orange Street i Delaware.

Ugland House is a building located in George Town, Cayman Islands. Located on South Church Street, the building is the registered office address for 18,857 entities and has for years been linked to tax avoidance strategies. During his first presidential campaign, U.S. President Barack Obama referred to Ugland House as "either the biggest building in the world or the biggest tax scam in the world."

Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Ugland_House

Philip B. Johnsen

Fortsat:

USA står som skrækeksemplet med antidemokrater, som Donald Trump og speaker of the House Paul Ryan, som kan få en stor rolle at spille de kommende år, med klimaforandringer og den stigende økonomisk ulighed, som fortsat er et amerikansk varemærke.

On the Paris climate accord signed by 175 countries: "One of the dumbest things I've ever heard in politics in the history of politics as I know it." Donald Trump.

Trump said in a February debate. "Environmental protection we waste all of this money. We're going to bring that back to the states." But only if he can figure out what the EPA is. Trump said he would eliminate some agency called "Department of Environmental. I mean, the DEP is killing us environmentally, it's just killing our businesses.

Link:
"3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år
Ny undersøgelse viser, at USA's multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2922000/3489000000000-kroner---mindst---...

Speaker of the House Paul Ryan USA.

Fra link:
Ryan’s choice as his new chief of staff: David Hoppe
Hoppe has lobbied for Cayman Finance, “whose business ‘promot[ing] the development of the Cayman Islands financial services industry’ could be affected by legislation to crack down on offshore tax havens.

The big tax avoiders must be licking their corporate chops."

Link: http://billmoyers.com/2015/10/27/the-paradox-of-paul-ryan-why-tea-party-...

Donald Trump er personificering af noget alle amerikanere genkender og rigtig mange amerikanere har savnet meget længe i amerikansk politik.

White supremacy er Trump's afstumpede logik, det er Trumps personlige mening om, hvad der er godt for den hvide mand, der enten er adlydt eller der vil falder brande ned, korporlig fysisk og bogstaveligt.