Nyhed
Læsetid: 4 min.

Uden for Danmarks grænser handler Lars Løkke som den grønne leder

Topmøder, statusrapporter og en påtænkt ny fond skal bringe regeringer, virksomheder, investorer og byer sammen om at fremme klima- og bæredygtighedsmål. Det forpligter på hjemmebane, siger WWF
Statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde onsdag i FN en plan, der forpligter 91 storbyer rundt om i verden til at overholde en række af de mål, der er lagt fast i Paris-aftalerne og i FNs 17 verdensmål

Statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde onsdag i FN en plan, der forpligter 91 storbyer rundt om i verden til at overholde en række af de mål, der er lagt fast i Paris-aftalerne og i FNs 17 verdensmål

Jacob Ehrbahn

Udland
21. september 2017

Der er et globalt forretningspotentiale for den private sektor på over 12.000 milliarder dollar årligt i at fremme bæredygtig udvikling som del af processen mod opfyldelse af FN’s 17 verdensmål og klimamålene i COP21-aftalen fra Paris.

»Vækst og verdensmål kan sagtens gå hånd i hånd,« sagde Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), da han i går i FN-hovedkvarteret i New York præsenterede et nyt globalt samarbejde, Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030, P4G, med Danmark som hovedinitiativtager.

Samarbejdet omfatter foruden Danmark en række vækst- og udviklingsøkonomier – heriblandt Kina, Mexico, Indonesien, Korea og Kenya – en række internationale virksomheder såsom hjemlige Novozymes, Vestas, Grundfos og Rockwool samt det allerede eksisterende grønne C40-netværk af 91 storbyer, der bl.a. tæller New York, Moskva, Nairobi, Beijing, Tokyo, Rio de Janeiro, Berlin samt København.

»P4G er en ny global alliance af lande, der ønsker at gå forrest og styrke erhvervslivets rolle i at nå verdensmålene. Vi skal i langt højere grad udvikle partnerskaber mellem regeringer, byer, virksomheder, investorer og civilsamfund,« udtalte statsministeren.

Det nye samarbejde skal identificere grønne løsninger og fremme samarbejdsprojekter inden for energi, vand, genopretning af økosystemer, bæredygtigt jordbrug, fødevaresystemer, bæredygtige byer og cirkulær økonomi.

»P4G skal være en vækstmotor, der fremmer partnerskaber mellem virksomheder med løsningerne og de regeringer, regioner og byer, der har nøglen til at tilpasse rammevilkår og mindske barriererne for grøn vækst,« hedder det i Udenrigsministeriets beskrivelse af initiativet.

Indsatsen vil omfatte et topmøde hvert andet år, hvor en tilbagevendende statusrapport om State of the Art of Green Growth offentliggøres, og hvor nye partnerskaber kan udvikles – det første skal holdes i København til november næste år.

P4G vil få hovedkvarter i Washington og vil som udgangspunkt hente finansiering fra et bidrag på fire mio. dollar årligt fra den danske regering. Samtidig arbejder regeringen på at etablere en international Verdensmålfond med både offentlige og private midler og et investeringspotentiale i vækst- og udviklingslande på op mod fem mia. dollar samlet for tiden frem mod 2021.

Fra 3GF til P4G

  • P4G skal erstatte det Global Green Growth Forum, 3GF, som blev søsat under finanskrisen af den danske og sydkoreanske regering. Her samledes en gang om året regeringer, virksomheder, investorer og internationale organisationer for at holde fast i bæredygtighedssagen og »sætte dagsordenen for grøn vækst«.
  • Den grønne omstilling af erhvervslivet »har potentiale til at frigøre nye vækstmotorer og anspore global økonomisk vækst« hed det om 3GF’s mission.
  • 3GF-møderne har været afholdt i snævert samarbejde med Global Green Growth Institute, GGGI, et tilsvarende dansk-koreansk initiativ til fremme af grøn vækst som havde Lars Løkke Rasmussen (V) som formand fra 2012 og indtil 2014, hvor han trådte tilbage i kølvandet på sagen om hans luksusflyrejser på GGGI’s regning.
  • GGGI blev af den sydkoreanske rigsrevision kritiseret for rod i regnskaberne og omgåelse af egne regler og udløste efterfølgende en sydkoreansk korruptionsundersøgelse af GGGI, som stadig kører.

Risiko for varm luft

Blandt de danske deltagere i P4G er fra begyndelsen pensionsselskabet PensionDanmark. Selskabets administrerende direktør, Torben Möger Pedersen, siger i telefonen fra New York:

»Vi ser store muligheder for os og for danske virksomheder i klima- og verdensmåldagsordenen. Mange lande skal i gang med projekter og investeringer, som Danmark allerede er i gang med eller har præsteret. Så danske virksomheder har stærke kompetencer på de områder, hvor der nu vil blive efterspurgt løsninger, ligesom vi som investorer kan tilbyde finansiering af projekter rundt om i verden.«

»Det er den økonomiske dimension. Vi og de andre danske virksomheder, der deltager, føler samtidig en forpligtelse til at yde vort bidrag til at nå målene. Det er blevet en del af vores værdigrundlag.«

– I forvejen har det internationale samfund et World Business Council for Sustainable Development,  byernes C40-netværk, UN Global Compact for virksomheder, We Mean Business Coalition og en række andre samarbejdsinitiativer. Er der ikke risiko for, at dette bliver endnu et forum, hvor de sammen mennesker flyver rundt, snakker med hinanden og holde de samme taler?

»Det er der altid en risiko for. Men vi er som virksomheder klart optaget af, at det ikke bliver endnu en omgang varm luft. Og det er med verdensmålene og Paris-aftalen lykkedes det internationale samfund at bevæge sig fra den diplomatiske til den operative fase, og der har vi en væsentlig større rolle at spille,« siger Torben Möger Pedersen.

Ude og hjemme

Hos WWF Verdensnaturfonden hilser klima- og miljøchef John Nordbo også P4G velkommen.

»Det er et fint initiativ til at få skabt debat på kryds og tværs af lande, erhvervsliv og civilsamfund. Men det er samtidig en reel bekymring, om det bliver de samme mennesker, der klør hinanden på ryggen, eller der faktisk kommer noget dynamik ud af det. Det håber jeg, og der kommer heldigvis hele tiden nye aktører til,« siger han og nævner endnu et initiativ, som WWF selv deltager i: Initiativet Science Based Targets hvor foreløbig 300 internationale virksomheder i samarbejde med ngo’er forfølger videnskabeligt baserede klimaindsatser.

John Nordbo finder det dog påfaldende, at Lars Løkke Rasmussen nu på FN’s talerstol fremtræder som den store grønne leder, mens indsatsen i Danmark står i stampe.

»Det nye udspil står i skærende kontrast til den hjemlige indsats. Vi har endnu til gode at se det første initiativ fra regeringen, som betyder, at vi forstærker klimaindsatsen. Afskaffelse af hidtidige mål, udskydelse af indsatser, økonomiske nedskæringer, ændring af registreringsafgiften, PSO-afgiftens afskaffelse, landbrugspakken og andre udspil fører alt andet lige til øgede CO2-udslip. Så hvis man skal tage P4G-udspillet alvorligt, må der også komme et skift i regeringens hjemlige politik.«

Torben Möger Pedersen mener ikke, at regeringens hjemlige indsats spænder ben for P4G.

»Set udefra og oppefra handler den nuværende regerings ændrede prioriteringer om små nuancer i holdningen til tempo og metoder i klima- og miljøpolitikken. Vi oplever et fortsat højt momentum i den grønne omstilling i Danmark. Og vi betragtes stadig som en grøn frontløber på den internationale scene,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Håber at regeringen nu bliver NØD til også at føre en grønpolitik herhjemme og ikke fortsætter deres sorte politik som "vi" har oplevet i Løkke Rasmussens regerings periode.

Når Løkke Rasmussen igen mister sin statsministerpost så kan udskifte sin drøm om at starte en cafe med dansk mad - som han fortalte til P1s Slotsholm eller var det Statsministrene - med en skuespiller fremtid - han er en god skuespiller, når han spiller rollen som en grønstatsminister i FN og ved andre givne lejligheder.

Frede Jørgensen, Helle Walther, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Lis djørup anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Kvalmende læsning: så er man dækket ind over for den manglende grønne omstilling i lille Danmark.
Uløkke.

Torben Skov, Helle Walther, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Se, det var jo ganske ambitiøst. Måske falder der også lidt af til bycyklerne, hvor ca. kun hver anden fungerer - hvis du er heldig.

Det er helt sikker også nemmere end at løfte den her hjemme.

Torben Skov, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Er det ikke meget enkelt. Grøn vækst er et forretningsområde for private virksomheder. De kan tjene penge på et marked, der ligger og venter, så kom bare i gang. Løkke er drevet af indtjening af penge, der har det bedst i de privates lommer. Folket får i stedet ren luft som de jo så gerne vil ha'

Nils Frier. Bare det er som du skriver, for så var der da et politisk perspektiv.
Jeg frygter, det udelukkende er LLs "politiske tæft", der får ham til at udtrykke synspunkter og holdninger, der kan kaste glans over LL.
Det betyder intet om der er penge i det eller ej, jævnfør det iternationale opsving i vedvarende energi. LL har nogle forbilleder han spejler sig i, og han har de holdninger han mener, vil vinde genklang i de kredse.
LL er ikke grøn, rød eller blå.Han er tom.

Flemming Berger, Helle Walther, Michael Ryberg, Vibeke Hansen, kjeld jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Ejvind Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: til anbefaling hør en debat i P1-morgen mellem Lars Ch. Lilleholt (V) og Maria Gjerding (EL).
Her påstår LCL at Venstre de sidste mange år har stået i spidsen for Danmarks grønne politik.
Skal "man" le eller græde - det er håbløst. Et fint eksempel på falske nyheder.

Torben K L Jensen, Torben Skov, Helle Walther, Vibeke Hansen, kjeld jensen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, jeg må også le - hult!

Mikkel Kristensen, Torben Skov, Helle Walther, Vibeke Hansen, Ib Christensen, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Minder det ikke lidt om dengang han rejste rundt på verdensscenen som "ambassadør" for denne sydkoreanske organisation, som jeg har glemt hvad hedder, men hvor han faldt igennem med et brag.
LLR leder efter hvordan han kan profilere sig til en international toppost, når hans dage i dansk politik rinder ud.
At det bliver miljø er ren strategi.

Torben Skov, Helle Walther, Vibeke Hansen, Ib Christensen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det er vist mere korrekt at skrive, at Danmarks statsminister lavede eksportfremstød i stedet for politik. Det er uklart, hvem han fik samlet i sit forum, men på Twitter lagde han vægt på dansk erhvervsliv. Det første opslag fra det nye forum på Facebook antydede 11 byer og lokalsamfund. Danske medier fortalte senere om 93.

På FN's generalforsamling sagde formanden for EUs ministerråd Donald Tusk angiveligt bl.a. "ParisAgreement is cornerstone to tackle climate change. EU determined to implement swiftly and fully and to support our partners."
Hele Donald Tusks tale kan læses på http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/09/20-tusk-s....
Det er uklart, hvorfor Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende ikke samarbejdede med EU, som hvis udenrigstjeneste og 140 repræsentation i forvejen arbejder med bl.a. klimadiplomati.

Erik Mikkelsen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja det klinger hult, når man påtænker VLAK' s politik/ageren på området i DK.

Helle Walther, Ib Christensen, kjeld jensen, Frede Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den opportunistiske lille tyveknægt pynter sig med lånte fjer og laver noget det kunne ligne en Fogh-manøvre for at sikre sig gratis underhylere og 1. klasse-biletter.

Egon Stich, Torben Skov, Helle Walther, Vibeke Hansen, Ib Christensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Frede Jørgensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

GGGIIIIIIIIIII var det, i Sydkorea - Eksportfremstød. - Ganske som nogle af vores fremragende politikere som udenrigsminister Anders Samuelsen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt kulturminister Mette Bock!, lige har besøgt Japan.

"Et stort dansk eksportfremstød med kronprinsparret i spidsen skal blandt andet øge salget af medicinalprodukter til Japans aldrende befolkning" 7-12 september, så det er jo spændende, ikke - om vi også er forbilleder med hensyn til disse emner (og kan eksportere mere til flere penge, citat: Esben Lund Larsen. Undskyld, jeg får kvalme...
https://www.information.dk/telegram/2017/09/stort-erhvervsfremstoed-japa...

Frede Jørgensen, Vibeke Hansen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Som den flinke Far, der er hjælpsom over for alle og tyranniserer sin familie derhjemme - Det kan vel ikke overraske nogen.

Jan Fritsbøger, Mikkel Kristensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Når man tænker på at vi betaler fødevare ministreret for at virke troværdige, i stedet for at de er troværdige for vores penge, så er der ikke langt til at regne ud at LLR blot forestiller at ha grønne tanker. Tror folk på deres løgne, så betyder det bare at de er de mindre kloge, som det er tilladt at narre.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Et beskedent spørgsmål. HVEM er det der har givet DK en grøn udvikling ?

Man græmmes jo, når man hører på det hykleri, det er IKKE Venstre ,der har ført en økonomisk ansvarlig politik under nullerne og Fogh, tværtimod kørte de en ekspansiv og uansvarlig økonomisk politik, hvad er bevist, men Løkke fortæller den skrøne. Plus den om, at V er Danmark førende grønne parti, nej de har ikke æren af noget som helst i den retning. De er de rød- grønnepartiers fortjeneste. SF S,R,Ø og nu også Alternativet, men de fire andre partier har gjort det i årevis. Når V kommentator Thomas Larsen mener at nu kan Løkke få danskernes tillid igen, så tager han gruelig fejl. Den tillid har han brudt så mange gange, den kan ikke genoprettes i hans politiske levetid .

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Ib Christensen, Frede Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

OVERBLIK: Her er aftalen om lavere afgifter
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/09/overblik-aftalen-lavere-afgi...
Regeringen og Dansk Folkeparti har landet en aftale om bilafgifter.
Politisk løgn er stadigvæk løgn selvom bilen er dejlig og ny.
Politikere lyver igen om en destruktiv udvikling imod borgernes langsigtede interesser for, at forøge det samlede danske forbrug, det lyder muligvis dejligt og godt for Danmark og danskerne, men her er uddybende fakta om vores hjemlige politikere og deres løgne om fossilbrændstof afbrænding og deres gode intentioner og glem ikke, at der findes ikke 'alternative fakta', da alternative fakta naturligvis er det samme som løgn og bedrag.

Fakta om vores politikeres intentioner:

Fra link.
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."

Link: http://ing.dk/artikel/olieindustrien-betaler-danske-universiteter-finde-...

Fakta om Danmarks CO2 udledning:

Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.
"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad. Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."

Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

I Danmark måles og medregnes ikke i klimaregnskabet for CO2 udledning, de vare vi forbruger i Danmark, men ikke fremstiller i Danmark ej heller lufttransport og skibsfragt er medregnet i klimaregnskabet.

Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Folk er bare for nemme at narre - herhjemme og ude.

Et aktuelt eksempel er aftalen om nye bilafgifter.
»Alt i alt er min vurdering, at den samlede co2-udledning vil stige med den her aftale«, siger Niels Buus Kristensen (Klimarådet).

http://politiken.dk/forbrugogliv/biler/art6125384/Ny-aftale-%C3%B8ger-pr...

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

man argumenterer for omlægningen af bilafgiften med at man ønsker mere sikre biler, bullshit man ønsker at de velbjergede skal have mere for pengene, og derfor gør man biler med mere sikkerhedsudstyr billigere, altså rabat for antallet af airbags mm, men man ignorerer at feks suv-er er markant mindre sikre end traditionelle biler, ganske enkelt på grund af det højere tyngdepunkt som giver ringere køreegenskaber og dermed større risiko for at miste herredømmet, altså burde afgiften på suv-er være særligt høj, men nej de er jo dyre og derfor elsket af folk som bruger bilen til at skilte med deres mange penge, så de er blevet billigere, hvilket for mig beviser at omlægningen intet har med sikkerhed at gøre, men er den sædvanlige øvelse for de borgerlige, at give de rige mere og lade de andre betale.
at omlægningen også skader miljøet er man aldeles ligeglade med.