Læsetid: 8 min.

Valget afslører, at Tyskland er et splittet samfund

Det bekymrende ved Tysklands første højrenationale parti i Forbundsdagen siden Anden Verdenskrig er ikke kun deres rabiate politik, siger europæiske kommentatorer. Det er den splittelse i Tyskland, de er udtryk for
Alternative für Deutschland og Alexander Gauland havde held til at gøre indvandring til valgets store tema, og på samme måde vil partiet nu komme til at forme den politiske debat det næste år

Alternative für Deutschland og Alexander Gauland havde held til at gøre indvandring til valgets store tema, og på samme måde vil partiet nu komme til at forme den politiske debat det næste år

Markus Schreiber

26. september 2017

Der er god grund til at bekymre sig, indleder Florian Eder, chefredaktør for onlinemediet Politico’s europæiske afdeling.

Alternative für Deutschland, AfD, er langt fra at overtage magten eller opnå nogen institutionel magt. Men med partiets indtræden som det tredjestørste parti i Forbundsdagen er grænsen for, hvad man kan sige i tysk politik blevet rykket langt mod højre.

»Deres strategi er altid at skubbe den røde linje for anstændighed og for, hvad der er acceptabelt, en lille smule hver gang. Nogen siger noget skandaløst, og det skaber en stor forargelse, men det er blevet sagt for første gang,« siger Florian Eder.

Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at et højrenationalt parti er kommet i Forbundsdagen, og dermed befinder Tyskland sig i en helt ny situation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Jeg prøver at komme i tanke om et valg hvor pressen ikke har konkluderet, at det viser splittelse?

Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Arne Lund, Jens Kofoed, Michael Friis, Michael Hullevad, Hans Aagaard og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Er der overhovedet et vestlig samfund tilbage, som ikke er blevet splittet efter murens fald fordi den kapitalistiske grådighed troede den kunne gå på vandet?

Per Torbensen, Henriette Bøhne, Flemming Berger, Torben Skov og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Anders Lundkvist

I dag var der debat i P1 (efter middagsradioavisen) om AfD og valgets betydning. Det drejede sig om højrefløjens reaktion: Løkkegård fra V, Khader fra KF, Berndt fra DF og Vermont fra Nye Borgerlige.

Det var nærmest chokerende. Som forventet jublede Berndt og Vermondt over AfD's fremgang, mens Løkkegård og Khader fandt den 'sund', fordi den vil vanskeliggøre Merkels 'katastrofale' indvandringspolitik.

'Anstændige borgerlige' findes ikke længere (jo, Jan E. Jørgensen fra V). Udviklingen i Tyskland legitimerer nu fremmedfjendskhed for fuld udblæsning.

Henrik Petersen

Søren der var også kapitalisme i Tyskland for 10 år siden - men ingen AfD. Uanset om man er enig eller ej med Merkels flygtninge- og invandrerpolitik, så bliver man nødt til at forholde sig til det faktum, at det er upopulært i en vælgergruppe, der vel svarer nogenlunde til DFS herhjemme. Det nytter ikke at tørre alt af på "systemet". Man bliver nødt til at gå i dialog med disse mennesker, uanset at der sikkert er mange herinde, der ikke kan lide dem. Man har forsøgt at køre DFs pendant over i Sverige og se hvordan det er gået.

Det mest positive ved valget er, at AfD ikke vil kunne overleve frem til næste valg. Partiet vil falde fra hinanden pga. intern splittelse, alle vil til fadet, kun få egner sig til det kedelige parlamentariske arbejde, om nogen overhovedet. Med Petrys exit er afskalningen allerede godt i gang. Bliv endelig ved.

Henrik Petersen, det går begge veje med den gruppe. Hvis man hører udsendelser om, hvad der fik landarbejdere og andre til, ofte sammen med deres husbond, at søge til nazisterne, så er det både deres status i samfundet, men også en opfattelse af denne status og samfundets værdier, der dikterer det. Det er med andre ord ikke kun håbløshed, men et selvvalgt ståsted, som man kæmper for at gøre til omdrejningspunkt i en vis forstand.
Tyskland har jo hele tiden haft de bevægelser, og de var bare en anelse tættere på magten, da de lå i ledelsen i CSU i Bayern under Franz-Joseph Strauss.

Henriette Bøhne

Henrik Petersen,
Du har ret, der var også kapitalisme i Tyskland for 10 år siden, men vreden, hadet og indignationen var der også allerede da.
Dengang var de tyske vælgere blot så forstandige, at de kanaliserede den vrede over i de etablerede partier - som svigtede!
Centrum- venstre har i hele Europa svigtet og ikke leveret politiske resultater, men ladet stå til. Ved sidste valg gav de tyske vælgere faktisk SPD, Grünen og Linke flertal, hvilket SPD især har ansvaret for ikke blev udnyttet.
Hvorfor skulle de mange vrede og skuffede blive ved med at stemme på partier, som ignorerer dem og ikke leverer?
Flygtningestrømmen og Merkels håndtering af den smed bare benzin på et bål, som havde ulmet i mange pr og i øst siden 1990.

Det svier fortsat til SPD og Die Grüne, at de to partier gennemførte Hartz IV. Derved jog de mange arbejdervælgere i armene på AfD. Og nu er Die Grüne blevet så salonfähig, at de muligvis kan indgå i en regering sammen med Merkel og den tyske udgave af Labil Alliance.
Vorherre til hest!.

Henriette Bøhne

Arne Lund,
Mere end Hartz lV, tror jeg det i øst handler om en udkantsproblematik. Det er så frygtelig populært at give Hartz lV skylden for alt i Tyskland, men Hartz lV modtagere er faktisk ikke dem, som har det værst i Tyskland.. Befolkningssammensætningen i der tidligere øst har en overvægt af ældre pensionister i forhold til andre områder - centraliseringer har gjort at de unge flytter fir at uddanne sig og kun få bliver tilbage. Det er globaliseringen og ventraliseringens tabere, som bor her, de sidder tilbage med drømme som aldrig blev til noget og med ikke-eksisterende muligheder.
Man må forstå at den ældre del af befolkningen fra DDR kom fra et system meget lig det danske - der var i DDR folkepension fra henholdsvis 60 og 62 år og ved genforeningen blev østtyskeres pensioner omvekslet på ufordelagtig vis, så mange nu sidder med 800-900 euro om måneden og må arbejde minijob til de dør, for bare at holde skindet på næsen. Bitterheden over dette er enorm og den er vokset og vokset gennem årerne og de etablerede politikere indkasserer nu en syngende lussing fra den befolkningsgruppe.
Det er naturligvis ikke hele forklaringen på hele AFDs fremgang, men en stor del af den, ihvertfald i øst.

Jeg har ladet mig bilde ind,at 50% af jøderne i Malmø har forladt byen.Selv om jeg ikke er nogen Israel fan, føler jeg det er uacceptabelt, at højre radikale nazityper skal gøre livet utrygt for jøderne i Malmø.

Henriette Bøhne - Jo du har da ret mht, hvordan situationen er i ex-DDR, det er jeg helt med på.
Men det forklarer jo ikke hvorfor AfD i fx en så velstillet delstat som Baden-Württemberg, har kunnet tage så mange stemmer fra SPD.

Henriette Bøhne

Arne Lund,
Næ, det er sandt - men du får også svært ved at forklare det med fattigdom og Hartz lV eftersom Badem Würtemberg har det laveste antal fattige i hele Tyskland.
Og iøvrigt er det jo heller ikke muligt at forklare AFDs fremgang med over 12% med SPDs tab på 4,2. Linke og Grünen har tilsammen haft en tilsvarende fremgang. CDU har lidt stort tab og resultatet kunne her i den rige del af Tyskland skyldes utilfredshed med flygtningepolitikken.
AFDs fremgang kan ikke forklares med kun en årsag, efter min mening. Nogle steder i det ligeledes velstående Bayern er de kommet ind med 20 %.

Henriette Bøhne

Det eneste jeg iøvrigt mente med den første kommentar er, at østtyskerne ikke kun er fattige pga HARTZ lV, men fordi deres pensioner og opsparinger blev vekslet ufordelagtigt, hvilket de iøvrigt selv bidrog til da de valgte genforeningsmodel og efterfølgende Kohl.