Læsetid: 5 min.

YouTube fjerner beviser for krigsforbrydelser

Videoplatformen YouTube har fjernet hundredetusindvis af videoer fra den syriske borgerkrig i bestræbelserne på at bekæmpe vold og ekstremisme på nettet. Ngo’er frygter, at uvurderlige beviser for krigsforbrydelser går tabt
En overlevende dreng, Hassan Dallal, modtager behandling efter giftangrebet tidligere i år i den syriske by Khan Sheikoun. Her som ved andre angreb i landet var YouTube et af de medier, hvor meget dokumentation for angrebet blev publiceret

En overlevende dreng, Hassan Dallal, modtager behandling efter giftangrebet tidligere i år i den syriske by Khan Sheikoun. Her som ved andre angreb i landet var YouTube et af de medier, hvor meget dokumentation for angrebet blev publiceret

Mohammed Karkas

29. september 2017

Hundredetusindvis af videoer, der dokumenterer den syriske borgerkrig, er forsvundet fra nettet. Videoerne har været uploadet primært til videotjenesten YouTube af aktivister og amatørfotografer, som på denne måde har forsøgt at dokumentere alt fra bombningen af civilbefolkningen i Aleppo til angreb på hjælpeorganisationer og Assad-regimets brug af kemiske våben.

Videoerne er forsvundet efter YouTube i juni måned tog en række nye eletroniske søgeværktøjer i brug for automatisk at fjerne de store mængder ekstremistisk og voldelig propagnada, som bl.a Islamisk Stat konstant uploader.

Både lokale og internationale ngo’er, der beskæftiger sig med menneskerettigheder, frygter at store dele af den historiske dokumentation for krigen dermed er gået tabt, heriblandt uvurderlige beviser for de mange krigsforbrydelser, som er foregået under den snart syv år lange borgerkrig.

Og de frygter, at bevismateriale vil fortsætte med at forsvinde i den automatiserede oprydning, som YouTube er i gang med.

Herhjemme råber den danske tidligere dommer ved FN’s krigsforbrydertribunal for Eksjugoslaven, juraprofessor Frederik Harhoff også vagt i gevær.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Google-You Tube, Apple, Facebook - materialet tilhører private aktører, som er til fals for ussel mammom. Desuden har de ikke nødvendigvis politisk sammenfaldende interesser med dem der vælger at lægge video og andet elektronisk materiale på disse platforme.
Platforme kommer og går.
You Tube - er også ind imellem fake news.

Har mere end svært ved at se, at flygtige medier kan være sandhedsvidner, i (alvorlige) sager.
Ekstremisme og manipulation har mange ansigter, og det kan et genkendelsesprogram - ikke se. Ej heller automatisk skelne imellem.

Jørgen M. Mollerup

Tro aldrig flygtige medier.
Nedenstående er taget fra augustudgaven af LMD English Ed. 2017

Smartphone footage that went viral in Venezuela last month shows two huge, intimidating figures approaching a man in a red baseball cap. He tries to talk, but they don’t respond, pushing him around and threatening him. Suddenly a fourth man appears, takes out a gun, and fires. The crowd shouts as the man in the baseball cap goes down.
On 4 August an activist in Venezuela uploaded the video to a discussion forum: ‘Look how these opposition sons of bitches assassinate young chavistas!’ (1). Commenters were outraged: ‘They went to the home of a Socialist Youth leader who’d gone into hiding because the rightwing militia had threatened him. And because his friend wouldn’t grass him up, they killed him.’

‘Hey, the opposition are sharing this video too,’ another commenter pointed out, suggesting that Maduro’s enemies were using the same footage as an example of the authorities’ violence; the images could be rightwing manipulation, or they might be a case of mistaken identity because the baseball cap was red (the chavistas’ colour). Eagerness to share the video turned to a hunt for its source: it came from an open-air theatre performance in Puerto Rico, and had no connection with Venezuela.

Jeg synes ærlig talt ikke, at youtube er det rigtige sted at opbevare et arkiv for den slags. Det må være muligt at lave et andet, som vi ikke alle bruger til musik og andet sjov. Jeg er sikker på, at man kan lave en speciel portal, fx. som vimeo, hvor man tidligere kunne lægge meget længere videoer ud end på youtube.

Randi Christiansen, Torben Andersen, Frede Jørgensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

En video bliver jo ikke automatisk "fake news", bare fordi den bliver lagt ud på et "flygtigt medium".

Men - som David skriver - er YouTube ikke det oplagte sted at arkivere den slags dokumentation. Hvis det skal kunne bruges i en fremtidig retssag om krigsforbrydelser, må man vel formode, at de, der har lagt videoerne derud, også har dem liggende selv.
Og folk, der undersøger mulige krigsforbrydelser, er vel forhåbentlig smarte nok til at downloade videoer fra YouTube. Det skal der trods alt ikke mange tryk på taster til at gøre.

Henrik L Nielsen

Beviserne går da ikke tabt som sådan. Som andre har påpeget så har den der lagde videoen på youtube sikkert en kopi.

Men jeg synes nu problemet er et lidt andet. De taler om bevis, og der kan jeg se et problem sådan rent retsmæssiget. Der er ingen garanti for at en youtube video ikke er blevet kraftigt redigeret, forfalsket, rent skuespil, eller rent faktisk viser det den hævder så som situation, sted og tid.

Hvis man ønsker at bruge disse videoer bevistmæssigt skal man jo alligevel have fat i original optagelserne før end de kan analyseres af både anklager og forsvarer, som skal have mulighed for at verificere en hel del detaljer.

Johnny Winther Ronnenberg

Der er lige det problem at både mobiler og computere er nemme at destruere hvorved beviset er væk. Derfor burde google oprette nogle åbne og ucensurerede kanaler og gemme disse i særlige databaser som kun FN kan tilgå, dermed eksisterer beviset til stadighed og at andre øjne kan se på det. Hvis man gør det muligt, at oplyse tid sted og dato så vil det være anvendeligt i en krigsretssag.

Torben Andersen, Henrik L Nielsen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

David Zennaro

Jeg er enig, hvis det er muligt at etablere en anden mulighed og jeg er ikke sikker på at det er realistisk i FN regie ;-) Og det kræver at internet bruger er bekendt med muligheden og det vil derfor have en meget hård opstart, hvorved meget materiale ikke vil blive gemt.

Google vil rigtig gerne slå sig op på at være en ansvarlig virksomhed og her kan de gøre det uden de store trommer og det vil blive opfattet sådan af omverden. Selvfølgelig undtaget de der begår krigsforbrydelser, men den modstand er de store nok til at kunne se bort fra.