Læsetid: 9 min.

Han er blevet sammenlignet med Orbán, Berlusconi og Trump. På lørdag vælger tjekkerne ham som premierminister

Alt tyder på, at Tjekkiet i weekenden vælger landets andenrigeste mand, den korruptionsanklagede og ’centrumpopulistiske’ Andrej Babiš, som premierminister. Det kan sende landet i en autoritær retning, som man har set det i nabolandene Polen og Ungarn, mener kritikere. Men det er langtfra sikkert, for Babiš er ikke ideolog og nationalist, men pragmatiker, siger ekspert
Andrej Babiš blev udnævnt som finansminister, men blev i maj fyret fra posten på grund af alvorlige anklager om korruption. I september blev hans parlamentariske immunitet ophævet, så han kan retsforfølges blandt andet for misbrug af EU-midler, men det tager Babiš højst sandsynligt ikke så tungt. Straffesagen er nemlig først gået i gang nu, og den når ikke at blive afsluttet, før han bliver genvalgt og derved genvinder sin parlamentariske immunitet.

Andrej Babiš blev udnævnt som finansminister, men blev i maj fyret fra posten på grund af alvorlige anklager om korruption. I september blev hans parlamentariske immunitet ophævet, så han kan retsforfølges blandt andet for misbrug af EU-midler, men det tager Babiš højst sandsynligt ikke så tungt. Straffesagen er nemlig først gået i gang nu, og den når ikke at blive afsluttet, før han bliver genvalgt og derved genvinder sin parlamentariske immunitet.

David Tanecek

19. oktober 2017

Populismens succes i den vestlige verden er blevet forklaret som en reaktion mod arbejdsløshed og muslimsk indvandring. Et modsvar fra den vrede, hvide mand til eliten, globaliseringen og multikulturalismen.

Men i Tjekkiet er arbejdsløsheden den laveste i hele EU og ligger på kun tre-fire procent. Landet er i vækst, og der er overskud på de offentlige budgetter. Og selv om det har en del indvandrere i form af vietnamesere og ukrainere, er der tæt på ingen muslimer i landet, som gav os blandt andet pilsnere og Skoda.

Alligevel ser det ud til, at befolkningen i det centraleuropæiske land ved parlamentsvalget på fredag og lørdag vælger den populistiske, rige, muligvis korrupte og i nogles øjne autoritære Andrej Babiš som deres premierminister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man undrer sig ikke mere over højredrejningen, men snarere over hvorfor de andre politikere i landene ikke så skriften på væggen for lang tid siden.
Dengang Poul Nuryp sagde de berømte ord " I bliver aldrig stuerene" - dengang var højredrejningen stille og roligt på vej.
Er det forkert at antage at mange stemmer til højre nu i protest mod politikere som i alt for mange år har forsømt deres respektive ideologier?

Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel og niels astrup anbefalede denne kommentar