Læsetid: 9 min.

Han er blevet sammenlignet med Orbán, Berlusconi og Trump. På lørdag vælger tjekkerne ham som premierminister

Alt tyder på, at Tjekkiet i weekenden vælger landets andenrigeste mand, den korruptionsanklagede og ’centrumpopulistiske’ Andrej Babiš, som premierminister. Det kan sende landet i en autoritær retning, som man har set det i nabolandene Polen og Ungarn, mener kritikere. Men det er langtfra sikkert, for Babiš er ikke ideolog og nationalist, men pragmatiker, siger ekspert
Andrej Babiš blev udnævnt som finansminister, men blev i maj fyret fra posten på grund af alvorlige anklager om korruption. I september blev hans parlamentariske immunitet ophævet, så han kan retsforfølges blandt andet for misbrug af EU-midler, men det tager Babiš højst sandsynligt ikke så tungt. Straffesagen er nemlig først gået i gang nu, og den når ikke at blive afsluttet, før han bliver genvalgt og derved genvinder sin parlamentariske immunitet.

Andrej Babiš blev udnævnt som finansminister, men blev i maj fyret fra posten på grund af alvorlige anklager om korruption. I september blev hans parlamentariske immunitet ophævet, så han kan retsforfølges blandt andet for misbrug af EU-midler, men det tager Babiš højst sandsynligt ikke så tungt. Straffesagen er nemlig først gået i gang nu, og den når ikke at blive afsluttet, før han bliver genvalgt og derved genvinder sin parlamentariske immunitet.

David Tanecek

19. oktober 2017

Populismens succes i den vestlige verden er blevet forklaret som en reaktion mod arbejdsløshed og muslimsk indvandring. Et modsvar fra den vrede, hvide mand til eliten, globaliseringen og multikulturalismen.

Men i Tjekkiet er arbejdsløsheden den laveste i hele EU og ligger på kun tre-fire procent. Landet er i vækst, og der er overskud på de offentlige budgetter. Og selv om det har en del indvandrere i form af vietnamesere og ukrainere, er der tæt på ingen muslimer i landet, som gav os blandt andet pilsnere og Skoda.

Alligevel ser det ud til, at befolkningen i det centraleuropæiske land ved parlamentsvalget på fredag og lørdag vælger den populistiske, rige, muligvis korrupte og i nogles øjne autoritære Andrej Babiš som deres premierminister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man undrer sig ikke mere over højredrejningen, men snarere over hvorfor de andre politikere i landene ikke så skriften på væggen for lang tid siden.
Dengang Poul Nuryp sagde de berømte ord " I bliver aldrig stuerene" - dengang var højredrejningen stille og roligt på vej.
Er det forkert at antage at mange stemmer til højre nu i protest mod politikere som i alt for mange år har forsømt deres respektive ideologier?

Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel og niels astrup anbefalede denne kommentar