Læsetid: 3 min.

Catalanerne har netop besluttet at køre med 180 km i timen ned af en ganske kort, lukket vej

I Barcelona erklærede det catalonske parlament fredag Catalonien for en selvstændig republik. Mindre end en time senere stemte det spanske senat i Madrid ja til at opløse det catalonske selvstyre og sætte regionen under administration
Folk samles på Barcelonas gader for at støtte politikerne i kampen for et selvstændigt Catalonien. Men euroforien er i dag noget mindre end umiddelbart efter afstemningen den 1. oktober.

Folk samles på Barcelonas gader for at støtte politikerne i kampen for et selvstændigt Catalonien. Men euroforien er i dag noget mindre end umiddelbart efter afstemningen den 1. oktober.

Santi Palacios

28. oktober 2017

Det var ingen stor fest, da det catalonske parlament, Generalitat, fredag kl. 15.30 stemte om Cataloniens uafhængighed.

Umiddelbart forinden var de medlemmer af Generalitat, som ikke støtter uafhængighed, udvandret, og tilbage i parlamentssalen var alliancen Junt Pel Sí (fælles for et ja), der består af de borgerlige catalonske partier samt medlemmer af det antikapitalistiske CUP på den yderste venstrefløj. Selve afstemningen foregik hemmeligt af hensyn til juridiske repressalier fra de spanske domstole. Alle, der stemmer for uafhængighed, vil blive sigtet for forræderi.

Og da resultat forelå, hvor 70 havde stemt for »ubetinget uafhængighed« i form af en ny catalonsk republik – ti havde stemt imod og to undlod at stemme, rejste alle tilbageværende medlemmer af det catalonske parlament sig. Klapsalver blev afløst af den catalonske nationalhymne Els Segadors.

Kort efter blev det spanske flag fjernet, så kun det catalonske og EU-flaget pryder Cataloniens parlament.

Alligevel foregik det uden den eufori, der kunne forventes ved en uafhængighedsafstemning, og som prægede dagene i parlamentet omkring den oprindelige folkeafstemning om selvstændighed den 1. oktober. Stemningen i parlamentet bar mere præg af, at man netop havde besluttet sig at køre med 180 km i timen ned af en ganske kort, lukket vej.

Som politisk journalist på det spanske dagblad El País, Carlos E. Cué, skrev på Twitter:

»Der er en meget underlig stemning i parlamentet. Nogle forsøger at glæde sig, men de ved, at det her er begyndelsen på en katastrofe. Triste smil.«

Catalonien overtages af Madrid

Knap en time senere i Madrid valgte et flertal i det spanske senat, primært bestående af medlemmer af det spanske socialdemokrati, PSOE, og regeringspartiet Partido Popular, PP, helt som ventet at stemme forfatningens artikel 155 igennem, der ophæver det catalonske selvstyre og sætter regionen under administration.

Ud af 262 tilstedeværende i senatet stemte 214 for artikel 155 og en opløsning, 47 stemte imod, fire var fraværende, og én undlod at stemme – det var den tidligere catalonsk selvstyrepræsident José Montilla fra det catalanske socialdemokrati, PSC. Han ønskede et nyvalg i Catalonien, og ville ikke stemme imod artikel 155, fordi han mener, at Catalonien er på vej ned i et sort hul:

»Jeg kan ikke stemme imod det her tiltag (artikel 155), fordi jeg som socialist ikke kan stå på samme side som dem, der ønsker at bryde loven og bringe Catalonien ud i en situation med uberegnelige økonomiske, sociale, politiske og kulturelle konsekvenser.«

PSOE havde ellers indtil det sidste holdt døren åben for Carles Puigdemont og resten af den catalanske uafhængighedsbevægelse ved at tilbyde, at udskrivelsen af et catalansk regionalvalg ville bremse artikel 155.

På samme måde har PSOE også forhandlet en mildere version af artikel 155 igennem med PP. Det betyder blandt andet, at det catalonske selvstyres egne public service-medier (TV3, Catalunya Radio og det catalonske nyhedsbureau) ikke underlægges administration fra Madrid, men får lov at fortsætte med at virke med de nuværende bestyrelser og ledelser, udpeget af det catalanske parlament.

Frygt for vold

I Barcelona samledes støtter af uafhængighed fredag aften i gaderne omkring St. Jaume-pladsen ved det catalonske parlament. De afventer de konkrete reaktioner fra Madrid, der inden midnat fredag forventes at ophæve og overtage det catalonske parlament.

Den spanske premierminister, der igennem hele konflikten med Catalonien har holdt en hård linje, bad om ro i landet umiddelbart efter det catalonske parlaments beslutning om at erklære sig uafhængigt forelå:

»Jeg beder om, at alle spaniere bevarer roen. Retsstaten vil sørge for at genetablere loven i Catalonien.«

Og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, gjorde det fredag eftermiddag klart, at »Spanien fortsat er eneste forhandlingspartner«, og at han håber, at den spanske regering »vil anvende argumentets magt, frem for magt«.

Endeligt lød det over seks twitterbeskeder fra EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani, at den catalonske uafhængighedserklæring absolut ingen opbakning har inden for EU. 

»Den uafhængighedserklæring, stemt igennem i dag af det catalonske parlament, går imod både retsstaten, den spanske forfatning og Cataloniens egen status som autonomi – som alle er dele af den europæiske retsmæssige orden. Ingen i Den Europæiske Union kommer til at anerkende en sådan erklæring. Mere end nogensinde er det nødvendigt at genetablere den retsmæssige orden som udgangspunkt for dialog med det formål at sikre alle catalonske borgeres rettigheder.«

Podcast

Hør Informations David Rehling udlægge konflikten i Spanien – og hvad læserne mener om David Rehlings udlægning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er simpelthen noget rod, hvad Spanien/Catalonien har gang i.
Spanien er et ungt demokrati, 1976 såvidt jeg husker, det er ikke en lang demokratisk tradition.
En stemme % på 42 er vel ikke høj nok til at indikere
at der skulle være flertal for løsrivelse
Ansvarlige politikere burde smække røven (Undskyld ) i sædet og få løst det den situation, ellers er der risiko for at mennesker kommer til at dø. Det kan ikke være i nogens interesse.

David Zennaro, Carsten Munk, Robert Ørsted-Jensen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

43% og ja der var politi opbud, som var deciderede voldelige. Som selvfølgelig ikke var i orden.

Og de resterende 47 %???? Er det demokrati?
Nationalisme har og vil aldrig foere noget godt med sig.

Odin Rasmussen

1992 anerkendte EU/EF flere forbundsstater i Yugoslavien som selvstændige stater. Der netop havde lidt den samme konflikt mellem dem som på den ene side ønskede øget decentralisering og på den anden side øget centralisering. Yugoslavien og Spanien er selvfølgelig 2 helt forskelige stater, men jeg synes umiddelbart at EU/EF handler langt klogere ved IKKE at anerkende seperatisterne i Catalonien som selvstændige i 2017 end da EU/EF anerkendte Slovienien og Kroatien som selvstændige i 1992. Der jo som bekendt førte til krig. Man skal selvfølgelig ikke sammenligne, men ligesom Yugoslavien havde økonomiske problemer og national identitet blev supervigtig som ny fortælling for de politiske eliter i de forskellige efterfølger stater. Tidligere havde man haft en modernistisk fremskridtstro. Argumentet for Yugoslaviens nordlige stater for løsrivelse var udover etniske, økonomiske. Det er jo det samme man høre om fra Catalonien - og i øvrigt også fra Liga Nord i Italien

David Zennaro, Miguel Tuells, Robert Ørsted-Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Køber din analyse vedrørende eks Jugoslavien, men er der nogen som, kan have interesse i atde måske vil kaste sig ud i noget , som kan ligne borgerkrig? Men det er vel egentlig det du skriver ?

43% er ikke så dårligt, Katrine. I mange amerikanske og engelske valg er vi mellem 50 og 60% valgdeltagelse. Det er sjældent noget land har over 70%.

Ud af de 43% stemte 90% for løsrivelse. Hvilken stemmeprocent skal man op på, før der kunne have været en majoritet for at blive? Og den stemmeprocent ville skulle have 100% af stemmerne på at blive.
Det er urealistisk.

Robert Ørsted-Jensen

løsrivelse bør ikke kunne finde sted med mindre end 51% af de - STEMMEBERETTIGEDE - stemmer for. De der ikke stemmer, bør tælles som tilhængere af status que. I realiteten burde man ikke kunne opnå så drastisk en ændreng med mindre man kan mønstre 60% af de sttemeberettigede bag kravet.

Katrine Damm, Flemming Berger, Henrik Leffers, Søren Kristensen, Maria Dam og manu ahedo anbefalede denne kommentar

Spaniens central regeringen og staten har ikke haft evne og interesse (demokratiske kultur) for at regere/koordinere Spaniens større diversitet og forskelligheder.

David Joelsen, Michael Hullevad og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar

Lad os se hvor langt ud ad tåbelighedens vej Spanien kører, inden man fatter sig og går dialogens vej. En selvstændighedsbevægelse slukkes ikke med vold. Næsten tvært imod.

Gad vide om catalonerne ved at de ikke mere er medlemmer af EU hvis de bliver selvstændige. Det har jeg ikke set hverken interviews, opinionsundersøgelser eller artikler om.

Flemming Berger, Kristian Dupont og Miguel Tuells anbefalede denne kommentar

Catalonien kan som selvstændig nation søge om optagelse i EU. De ville naturligvis skulle opfylde en række formelle krav, men det er svært at forestille sig, at catalonerne ikke ville implementere de relevante lovmæssigheder, når de tegner deres forfatning og øvrige lovgivning. Catalonien har mig bekendt ikke nogen utilfredsheder med EU, blot med Madrid. Ville EU accpetere et medlemsskab? Vi ville ikke sige nej, hvis Skotland rev sig løs og søgte, men der behøvede EU jo ikke at tage hensyn til Storbritannien på helt samme måde. Spanien derimod er jo fortsat et EU-land og så opstår interessekonflikten. I det tilfælde at EU optager udbryder stater, bliver EU indirekte en aktør i hvad der af mange lande betragtes som nationale anliggender. På den anden side, hvis EU nægter medlemsskab til nye EU nationer, vil man være med til at lægge et betydeligt politisk og økonomisk pres mod løsrivelser, hvilket jo også er en indirekte indblanding i nationale anliggender. På lang sigt, hvis man i EU ønsker et Forenede Europæiske Stater, med et forbundspoliti, fælles militær og central regering, vil det klart være nemmere at opnå, såfremt de gamle national stater lyseredes til deres delstater. Delstaterne har i forvejen uddelegeret forsvar, regering og politiforretning til en central regering og om den sidder i Madrid, Paris, Berlin eller Bruxelles vil for en udbryder nation være meget mindre vigtig end for de gamle national stater. Hvis Catalonien holder skansen mod Madrid, bliver det spændende at se hvordan EU vil agere i forhold til Catalonsk optagelse i EU familien. Et ja, vil kunne tolkes som indikation på at man arbejder for et Forende Europæiske Stater a là USA. Det ville være fint i tråd med at "magt ønsker mere magt". Enhver EU parlamentariker ved jo godt at de personligt ingen undenrigspolitisk indflydelse har uden for EU og kun gennem et samlet EU kan udøve magt i den globale undenrigspolitiske arena. Man bliver jo ikke politiker hvis ikke det er fordi man dybest set mener at ens egne meninger og holdninger skal være gældende for alle andre.

Niels, NETOP.
Den idag afsatte vicepraesident Junqueras og andre i kuppet, ikke mindst den uudholdelige TV3, har gennem aar lodret fordrevet realiteten.
Der er en fantastisk video hvor Catalanen Josep Borrell, socialistisk exminister og fhv. president for Europarlamentet goer det helt klart foran en Junqueras som ikke kan andet end tie. Desvaerre taler de catalán men der er tekst paa spansk.

https://www.youtube.com/watch?v=VHYsrhT2ggQ

Karl Aage Thomsen

Trist, at Spanien aldrig er sluppet af med Francos diktatoriske styreform. Konflikten er at Catalonien heller ikke under Franco var til at styre uden med vold.

Kristian Dupont

Søren Jensen,

>hvis EU nægter medlemsskab til nye EU nationer, vil man være med til at lægge et betydeligt politisk og økonomisk pres mod løsrivelser, hvilket jo også er en indirekte indblanding i nationale anliggender

Det kan man måske argumentere for, men det er i hvert fald i meget højere grad i EU's interesse end det modsatte. Spanien ville veto'e Cataloniens mulige optagelse og formentlig ville andre lande gøre det samme for ikke at opildne tilsvarende bevægelser i deres egne lande.

Jeg tror at det er højest usandsynligt at Catalonien ville kunne blive medlem i hvert fald i de første 10-20 år, måske længere.

"Jeg tror at det er højest usandsynligt at Catalonien ville kunne blive medlem i hvert fald i de første 10-20 år, måske længere."

Efter Tyrkiet

@Miguel Tuells

"Den idag afsatte vicepraesident Junqueras og andre i kuppet, ikke mindst den uudholdelige TV3, har gennem aar lodret fordrevet realiteten."

Her dette slet ikke været en del at den catalanske valgkampagne? Et er at man siger "jeg vi ikke være en del af Spanien, jeg vil være selvstændig", men noget andet er jo at omverdenen altid vil reagere på dette. I Cataloniens tilfælde vil omverdenens/EU reaktion jo være "men så er i ikke mere med i vores klub." Og det gælder jo både NATO og EU.

For en legitime og effektive nationale selvstændighed en "klar" flertal er nødvendigt; separatisterne har det haft for travlt, de troede at var nu en god mulighed mens PP var i central regering... Spanien har en stor centre-periferi problem: lige nu er Catalonien, for nogle år siden var Baskerlandet, nu i mange regioner i periferi er regionalististe partier der modtager stigende stemmer, nogle sider i regeringer, og de kræver investeringer, selvstyre, velfærd, anekendelsen ... og flere partier kan være på vej. Et svært problem, som kun en rigtigt føderal-demokratisk kultur kan løse, og som den spanske samfund skal finde og udvikle, med hjælp fra politik.

Det er notorisk svært at forudse fremtiden, men uanset hvordan EU handler, bliver det spændende at hvordan det udvikler sig.

Philip B. Johnsen

Robert Ørsted-Jensen
Det catalanske selvstyre har deres egne love på det område, hvor et 2/3 flertal kan udskrive valg om uafhængighed fra Spanien også uden, at ændre den spanske forfatning, hvilket er nødvendigt i dag for international anderkendelse som uafhængig stat.

Med det kræver et 2/3 flertal at udskrive et valg som det afholdt først i oktober i år i det catalanske selvstyre.

Der var ikke et 2/3 flertal for at udskrive et lovligt valg, men valget blev ulovligt udskrevet alligevel, det var ulovligt i følge loven i Catalonien og i følge loven Spanien.

Er det rimeligt?
Det er et demokratisk politisk spørgsmål, man må løse i internt Catalonien.

Philip Johnsen, du burde informere dig bedre, det du siger har intet at goere med virkeligheden. Ulovligheden af folkeafstemningen 1ste oktober er fordi den var forfatningsstridig, det har intet at goere med et manglende 2/3 flertal i catalonien. Dette flertal er noedvendigt for at aendre paa selvstyrets regler (som derefter skal anerkendes af centralstaten), men ikke nok til loesrivelse.

Philip B. Johnsen

Miguel Tuells
Alternative fakta er ikke fakta, alternative fakta er løgn og manipulation.

“The referendum was approved by the Catalan parliament in a session on 6 September 2017 along with a law which states that independence would be binding with a simple majority, without requiring a minimum turnout. After being suspended, the law was finally declared void on 17 October and is also illegal according to the Catalan Statutes of Autonomy which require a two third majority in the Catalan parliament for any change to Catalonia's status.”

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catalan_independence_referendum,_2017

Robert Ørsted-Jensen

Nemlig - hvis catelanerne kan fi8nde et flertal på to trediedele for løsrivelse så bør de selvfølgelig ha den og så kan de som selvstendig nation søge om optagelse i EU bagefter, skulle de have lyst. Men den beslutning deres parliament har taget er grundløs, udemokrtisk og ulovlig. De har ikke engang et almiond flertal blandt de stammeberettigede bag denne drastiske beslutning