Baggrund
Læsetid: 2 min.

Cataloniens præsident opfordrer til dialog om selvstændighed

Cataloniens præsident var tirsdagen igennem udsat for massivt pres for ikke at erklære den nordspanske provins uafhængig. Efter at have udskudt sin tale i parlamentet endte han med et forsøg på en mellemløsning: en opfordring til dialog
Den catalanske præsident Carles Puigdemont sagde tirsdag, at han vil kæmpe for det catalanske folks vilje: »at gøre Catalonien til en selvstændig stat«. Men samtidig valgte han at udsætte den formelle erklæring af uafhængighed. I stedet opfordrede han til »dialog.«

Den catalanske præsident Carles Puigdemont sagde tirsdag, at han vil kæmpe for det catalanske folks vilje: »at gøre Catalonien til en selvstændig stat«. Men samtidig valgte han at udsætte den formelle erklæring af uafhængighed. I stedet opfordrede han til »dialog.«

Manu Fernandez

Udland
11. oktober 2017

Den catalanske præsiden Carles Puigdemont valgte i går et forsøg på en blød mellemvej, da han holdt sin længe ventede tale i parlamentet i Barcelona.

»Forvent ikke trusler eller fornærmelser fra min tale. Jeg ønsker at tale til hele befolkningen. Vi vil aldrig være enige i alt, men vi forstår, at vejen til fremskridt kun kan ske gennem demokrati og fred,« sagde han i talens indledning.

Talen var forventet med spænding, fordi mange regnede med, at Puigdemont ville erklære Catalonien uafhængigt, men præsidenten valgte en noget blødere løsning. Han sagde, at han vil kæmpe for folkets vilje: »at gøre Catalonien til en selvstændig stat,« hvilket fik salen til at bryde ud i jubel. Men samtidig valgte han at udsætte den formelle erklæring af uafhængighed. I stedet opfordrede han til »dialog«.

Lektor og ekspert i spanske politik ved Copenhagen Business School, CBS, Carsten Humlebæk vurderer, at det er en måde at undgå den totale konfrontation og en eventuel fængsling på:

»Han prøve at holde ord over for baglandet ved at lave en form for mellemvej.« Men han gør det fra en presset situation, understreger Humlebæk: »Hvis han havde erklæret uafhængighed, var han muligvis blevet sat bag tremmer.« Talen skulle have fundet sted kl 18.00, men blev udskudt til kl. 19.00 – ifølge avisen El Pais fordi det catalanske separatistparti CUP ikke var tilfredse med ordlyden.

I løbet af tirsdagen kom der appeller til Puigdemont fra mange kanter. Den spanske regering kom med en skarp advarsel om ikke at gøre noget »irreversibelt« og ikke at »komme med en unilateral uafhængighedserklæring.« Også Barcelonas borgmester, Ada Colau, bad præsident Puigdemont om at droppe tanken om at udråbe selvstændighed for Catalonien. Og i en tale i Det Europæiske Regionsudvalg i Bruxelles kom EU-præsident Donald Tusk med en direkte appel til den catalanske leder:

»I dag beder jeg dig om at respektere den forfatningsmæssige orden og ikke annoncere en beslutning, der vil gøre sådan en dialog umulig.« Tusk har tidligere opfordret præsident Rajoy til også at søge dialog. Også fra fransk side kom der appeller og trusler om, at Catalonien ville forlade EU, hvis de gjorde alvor af truslen.

Flere store firmaer har sagt, at de vil flytte til en anden region, hvis Catalonien bliver erklæret uafhængigt. Ifølge Carsten Humlebæk har de mange appeller gjort indtryk især i den mere pragmatiske del af regeringen i Catalonien. Om den nye og mere dialogsøgende stil vil bære frugt er imidlertid tvivlsomt:

»Det er svært at se for sig, at regeringen i Madrid skulle bløde op. De har tidligere sagt, at den catalanske regering har begået lovbrud, og hidtil har snakken om dialog været tom snak fra begge sider.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Han vil gerne i dialog, men på sine præmisser, som er baseret på et ulovligt referendum. Det er grunden til at Rajoy ikke vil. Talen i går viste, at Puigdemont ikke står sikkert i sit eget parlement, og at måske er begyndt at lytte til befolkningen (eller bare de mange virksomheder, som stikker af). Dog, er alt hvad han gør strategisk. Bemærk at han altid henvender sig til den internationale presse, det er her han søger good will. Så farsen fortsætter ...

@Gert Hansen. Enig. Men pressen spiller med. Særligt den danske. Hvordan er det journalistisk forsvarligt at have 2 "eksperter" i studiet tirsdag sen aften (DR2), som begge er dybt involverede i den catalanske selvstændighedsbevægelse? Den ene, Carlos Villaro, er talsmand for separatistlobbyen ANC's danske afdeling, den anden, Mark Hau, har samarbejdet med DIPLOCAT (den catalanske "udenrigstjeneste", som finansierede Pelle Dragsteds hotel og fly til Barcelona under den forfatningsstridige afstemning). Prøv at tage et kik på Marks Haus twitterkonto. Er det sådan, en akademiker bør optræde?Jeg kan simpelthen ikke tage Mark Hau alvorlig som ekspert i denne sag.

Gert Hansen, Jørgen Mathiasen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg så det ikke, men det minder virker absurd. Og ja, den danske presse er alt for ukritisk, forført af Puigdemonts retorik. Jeg har bemærket "forskeren" du nævner - jeg kan slet ikke kan forstå, hvordan han kan være phd-studerende ved et dansk institut.