Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark og syv andre EU-lande kræver erstatning af Israel

Otte EU-lande er gået sammen om at kræve erstatning, efter Israel har ødelagt palæstinensiske skoler og solpaneler, som landene har medfinansieret. Israel mener, at de er blevet opført ulovligt
Udland
28. oktober 2017

En mobil børnehave, en mobil skole og de solpaneler, der gav strøm til skolen, er i centrum for en usædvanlig sag, hvor otte EU-lande med Belgien i spidsen kræver erstatning af Israel for at have konfiskeret og nedrevet konstruktioner på Vestbredden, der er opført med EU-støtte.

I et brev til det israelske udenrigsministerium kræver landene 30.000 euro (ca. 224.000 kroner) i erstatning. Det skriver den franske avis Le Monde.

Israel mener, at bygningerne er opført ulovligt, fordi de ngo’er, der i samarbejde med EU-landene har opført bygningerne, ikke har haft den rette byggetilladelse. De omstridte bygninger blev opført i den såkaldte C-zone på Vestbredden, som er under israelsk kontrol. Det er derfor Israel, der bestemmer over bebyggelsen i området.

EU-landene fremfører på deres side, at der er tale om humanitær hjælp.

»Ødelæggelse og konfiskation af humanitært udstyr, herunder infrastruktur til skoler, og forhindring af at humanitær bistand bliver udøvet, strider imod Israels forpligtelser i henhold til folkeretten og forårsager lidelse for de palæstinensiske indbyggere,« står der i EU-landenes brev ifølge den israelske avis Haaretz.

EU tog i august afstand fra, at Israel nedrev og konfiskerede de palæstinensiske bygninger. I en udtalelse beder EU Israel om at stoppe med at forhindre og begrænse palæstinensernes udvikling.

»Alle børn har ret til en sikker uddannelse, og stater har forpligtelse til at beskytte, respektere og opfylde denne rettighed ved at forsikre, at skoler er trygge steder for børn,« skriver EU i udtalelsen.

Ud over Danmark står Belgien, Frankrig, Irland, Italien, Luxembourg, Spanien og Sverige bag kravet om, at Israel nu tilbageleverer eller erstatter de ødelagte og konfiskerede bygninger og udstyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her