Baggrund
Læsetid: 2 min.

Danmark har trænet to forskellige hære i Irak. Nu bekriger de hinanden

Irakiske regeringsstyrker har i løbet af de seneste dage angrebet kurdiske peshmergastyrker i Nordiraks grænseområde nær Syrien og Tyrkiet. En talsmand fra koalitionen siger, at kampene forhindrer koalitionen i at bekæmpe IS i Syrien. Analytikere mener, at USA’s politik i Syrien står på spil
Kurdiske peshmergaer ved et checkpoint 40 km fra Kirkuk, en olieby, som både arabiske irakere og kurdere gør krav på. 

Kurdiske peshmergaer ved et checkpoint 40 km fra Kirkuk, en olieby, som både arabiske irakere og kurdere gør krav på. 

Hana Noori

Udland
27. oktober 2017

Irakiske regeringsstyrker og pro-iranske shiamilitsgrupper bekriger kurdiske peshmergastyrker i forsøget på at indtage de strategisk vigtige byer Pirde, Zummar og Fiskhabur i Nordirak, som grænser op til Tyrkiet og Syrien.

De militære sammenstød mellem irakere og kurdere – begge danske allierede i kampen mod IS – er blot seneste led i en eskalerende krise mellem Erbil og Bagdad efter den kurdiske folkeafstemning i september. Kurderne har allerede tabt oliebyen Kirkuk til de irakiske styrker som den foreløbige kulmination på krisen.

Onsdag opfordrede Kurdistans regionale regering i en pressemeddelelse til våbenhvile, dialog, og suspendering af folkeafstemningen. Men det til trods fortsætter Iraks premierminister Abadi og den irakiske regering sin fremmarch.

»Kurdistan udtrykte en oprigtig vilje til at starte dialog, et stop for blodudgydelserne, og en fastfrysning af folkeafstemningens resultater. Abadi afviste initiativet, og folkehæren (shiamilitserne, red.) har siden angrebet peshmerga fra tre fronter. Hvor er det internationale samfunds fordømmelse?« skriver Hemin Hawrami, toprådgiver for den kurdiske leder Massoud Barzani på Twitter.

Bagdad, Teheran og Ankara i alliance

På nuværende tidspunkt er det stadig uvist, hvem der startede sammenstødene ved grænseområderne. Torsdag morgen sagde kurdiske ledere, at irakiske tropper havde indledt »en offensiv« mod kurdiske styrker.

Men shiamilitsernes talsmand, Ahmed al-Asadi, hævder over for nyhedsbureauet AP, at kurderne startede med at skyde efter irakiske tropper, da de forsøgte at sikre nogle grænsetjekposter.

Sammenstødene begyndte efter premierminister Haider al-Abadis møder med først Tyrkiets præsident Erdogan i Ankara og senere med Irans åndelige leder Ayatollah Khamenei i Teheran.

Ifølge Irak-analytikere handlede møderne om grænsen mellem syrisk og Irakisk Kurdistan. Både Ankara og Teheran ønsker grænsen under Bagdads kontrol.

»Det ligner en aftale mellem Tyrkiet og Iran, der handler om at modarbejde Kurdistans Demokratiske Parti i Erbil, Irak, og YPG i Syrien, samt at lukke ned for USA’s indfaldsveje til Syrien,« skriver Joost Hiltermann, direktør for International Crisis Group på Twitter.

Talsmand for koalitionen Ryan Dillon kritiserer over for AP sammenstødene og siger, at de besværliggør krigen mod IS i Syrien. USA støtter i øjeblikket kurdiske YPG i Syrien, og konflikten mellem Bagdad og Erbil forhindrer amerikanske styrker i at transportere forsyninger til YPG.

»Kampene mellem irakerne og kurderne har haft en negativ indflydelse på koalitionens forsøg på at bekæmpe IS. Især koalitionens evne til at transportere militærisenkram og forsyninger til vores partnere er ramt,« siger Ryan Dillon.

USA’s indflydelse på spil

Michael Knight, sikkerhedsanalytiker fra Washington Institute for Near East Policy, skriver på Twitter, at kampene kan komme ud af kontrol. Han kritiserer især irakerne for sammenstødene.

»Jeg er en dedikeret tilhænger af de irakiske styrker. Jeg ønsker dem al held og lykke i deres operationer mod IS. Men Bagdads nuværende brug af militære midler er deprimerende. Amerikanske embedsmænd vil ikke se positivt på det,« skriver han på Twitter.

Hvis de irakiske styrker indtager grænseområderne med støtte fra iranske shiamilitsgrupper, kan det have fatale konsekvenser for Washingtons operationer og planer om at stabilisere Raqqa efter Islamisk Stats nederlag. Især USA's indflydelse i Syrien står på spil, siger Nicholas Heras fra Center for New American Security til Washington Post.

»Byen Fishkhabur er mere end blot en grænseovergang. Det er en essentiel port for USA’s langsigtede indflydelse i Syrien, og Iran ønsker at lukke den port,« siger Nicholas Heras til Washington Post.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon man af dette har lært, at man ikke skal gribe ind i lande og regioner, man intet kender til i forvejen?

Flemming Berger, Trond Meiring, Carsten Munk, Gert Romme, Mona Blenstrup og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

I hvert fald skal man i så tilfælde være klog.