Læsetid: 9 min.

Eksilredaktør: Jeg ville da helst være journalist, men omstændighederne gør mig til frihedskæmper

Politisk styring af medierne går langt tilbage i Tyrkiet, ligesom pressen har en lang tradition for at politisere, siger den tyrkiske chefredaktør Can Dündar fra sit eksil i Berlin: Som journalist i Tyrkiet er du tvunget til at slås for friheden til at skrive. Forskellen på Erdogan og hans forgængere er, at Erdogan er blevet særdeles god til at kontrollere medierne
Opgaven for os journalister i eksil er at forberede tiden efter Erdogan, for han holder ikke evigt, siger den tyrkiske chefredaktør Can Dündar, som i dag lever i eksil i Berlin.

Opgaven for os journalister i eksil er at forberede tiden efter Erdogan, for han holder ikke evigt, siger den tyrkiske chefredaktør Can Dündar, som i dag lever i eksil i Berlin.

Carsten Bundgaard

3. oktober 2017

Over en kop te fortæller Can Dündar, at han forbereder fremtiden. Den forekommer umiddelbart dyster. Han er alene i sit Berlin-eksil, hans kone har udrejseforbud fra Tyrkiet, sønnen studerer i London, og han kommer ikke i den berlinske bydel Kreuzberg, hvor der er en atmosfære af Tyrkiet med duftende kebab, spraglede butiksfacader og barbersaloner, hvor anatolske mænd plejer den ugentlige ansigtshygiejne.

»Nej, det vil ikke være en god idé. Erdogans konfrontation med Tyskland og polariseringen i Tyrkiet har også radikaliseret de tyrkiske nabolag her i byen. Fanatikerne er en trussel, det kan være farligt at nærme sig, og jeg er mål for enhver, der vil være en helt i Erdogans øjne. Så jeg er da opmærksom.«

Et tv-hold fra den tyrkiske tv-kanal A Haber filmede for nylig Can Dündar på vej til og fra kontoradressen i en stille sidegade i Berlin Mitte – eller som nyhedsudsendelsens studievært sagde: »Forræderens hovedkvarter«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer