Læsetid: 3 min.

Ekspert: Catalonien skal ikke regne med, at EU kommer til undsætning

De spanske spændinger fortsætter: Præsidenten i Catalonien har åbnet for dialog med Madrid, mens Madrid har svaret, at catalonerne må afklare deres ønske om selvstændighed. Og catalonerne skal ikke forvente, at EU går ind i konflikten, siger EU-ekspert
Tilhængere af Cataloniens løsrivelse klapper under selvstændighedsdebatten i Cataloniens parlament tirsdag.

Tilhængere af Cataloniens løsrivelse klapper under selvstændighedsdebatten i Cataloniens parlament tirsdag.

Gonzalo Arroyo Moreno

12. oktober 2017

EU’s projekt bygger på et sammenhold mellem stater. Stater, der ofte består af flere regioner inden for samme grænse og som søger et fællesskab af politisk enighed, frie handelsmuligheder og faste aftaler. Hver gang en region inden for en af staterne vil løsrive sig, betyder det problemer for unionen.

I disse dage er konflikten mellem Catalonien og Spanien blusset op, efter at Catalonien den 1. oktober gennemførte en folkeafstemning om, hvorvidt regionen skal erklære sig uafhængig af Spanien. De to parter har stået stejlt over for hinanden, og der er flere, der mener, at EU skal mediere i konflikten i stedet for at lade forhandlingerne være op til Spanien selv.

Men EU vil ikke gå ind og mægle i konflikten om selvstændighed mellem Spaniens centralsstyre og Catalonien. En indblanding i konflikten kan blive opfattet som en anerkendelse af, at Catalonien har et legitimt krav i ønsket om selvstændighed, siger professor i europæisk politik Marlene Wind fra Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henning Kjær
Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Christian Wind Nielsen

EU's ånd, er den engelsk? Er det ikke mere EU's spøgelse? EU's motto er ikke "Unity in Diversity".

"Den Europæiske Unions motto "forenet i mangfoldighed" blev introduceret i 2000. Mottoet er et udtryk for, hvordan europæerne er blevet forenet i form af EU for at arbejde for fred og velstand, mens de på samme tid beriges med kontinentets mange forskellige kulturer, traditioner og sprog."
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/motto_da

Jørgen Christian Wind Nielsen

EU's ånd, er den engelsk? Er det ikke mere EU's spøgelse? EU's motto er ikke "Unity in Diversity".

"Den Europæiske Unions motto "forenet i mangfoldighed" blev introduceret i 2000. Mottoet er et udtryk for, hvordan europæerne er blevet forenet i form af EU for at arbejde for fred og velstand, mens de på samme tid beriges med kontinentets mange forskellige kulturer, traditioner og sprog."
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/motto_da