Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ekspert: Catalonien skal ikke regne med, at EU kommer til undsætning

De spanske spændinger fortsætter: Præsidenten i Catalonien har åbnet for dialog med Madrid, mens Madrid har svaret, at catalonerne må afklare deres ønske om selvstændighed. Og catalonerne skal ikke forvente, at EU går ind i konflikten, siger EU-ekspert
Tilhængere af Cataloniens løsrivelse klapper under selvstændighedsdebatten i Cataloniens parlament tirsdag.

Tilhængere af Cataloniens løsrivelse klapper under selvstændighedsdebatten i Cataloniens parlament tirsdag.

Gonzalo Arroyo Moreno

Udland
12. oktober 2017

EU’s projekt bygger på et sammenhold mellem stater. Stater, der ofte består af flere regioner inden for samme grænse og som søger et fællesskab af politisk enighed, frie handelsmuligheder og faste aftaler. Hver gang en region inden for en af staterne vil løsrive sig, betyder det problemer for unionen.

I disse dage er konflikten mellem Catalonien og Spanien blusset op, efter at Catalonien den 1. oktober gennemførte en folkeafstemning om, hvorvidt regionen skal erklære sig uafhængig af Spanien. De to parter har stået stejlt over for hinanden, og der er flere, der mener, at EU skal mediere i konflikten i stedet for at lade forhandlingerne være op til Spanien selv.

Men EU vil ikke gå ind og mægle i konflikten om selvstændighed mellem Spaniens centralsstyre og Catalonien. En indblanding i konflikten kan blive opfattet som en anerkendelse af, at Catalonien har et legitimt krav i ønsket om selvstændighed, siger professor i europæisk politik Marlene Wind fra Københavns Universitet.

»Det er ikke en god idé at stille sig til rådighed som mægler, for i det øjeblik EU melder sig på banen som mægler, anerkender man indirekte løsrivelsessidens legitimitet til at rejse et løsrivelseskrav. Og så er man pludselig selv en del af konflikten og er med til at underminere et af fællesskabets egne medlemmer, i dette tilfælde Spanien. Og det vil EU ikke,« siger hun.

Uigennemskueligt

Den 1. oktober gennemførte Catalonien den omstridte folkeafstemning om uafhængighed fra Spanien. Ifølge catalonske regeringsoplysninger deltog 43 procent af de stemmeberettigede, og af dem stemte 90 procent for løsrivelse. Det spanske styre anerkender ikke folkeafstemningen, og valghandlingen blev forsøgt spoleret af spansk politi fra Madrid. Stemmesedler blev konfiskeret, og vælgere fik en hårdhændet behandling af politiet.

Siden optøjerne den 1. oktober har verden fulgt med i udviklingen, og tirsdag aften udtalte Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, at han ville søge en dialog med Spanien, uden at han erklærede Catalonien for selvstændigt. For at gøre situationen endnu mere uigennemskuelig underskrev Puigdemont efter talen en erklæring, der anmoder verdens lande om at anerkende selvstændigheden.

Det fik onsdag morgen Spaniens premiereminister Mariano Rajoy til at anmode Catalonien om at tage endeligt stilling til, om de har erklæret uafhængighed eller ej, og onsdag aften gav Spaniens regering Catalonien frist til på mandag.

At regionens kamp for løsrivelse af EU bliver betragtet som et internt spansk problem, er EU’s gængse opfattelse i sådanne sager, hvilket også kom til udtryk ved den skotske folkeafstemning om uafhængighed i 2014. Dengang valgte EU ikke side, men understregede, at det var en diskussion mellem Skotland og England.

Det skotske folk stemte for at blive under britiske faner, og det, der adskiller Skotlands afstemning fra Cataloniens afstemning den 1. oktober, er, at den skotske folkeafstemning var legitim og sanktioneret rent juridisk. Den foregik fredeligt inden for de forfatningsmæssige rammer.

Det gjorde Cataloniens ikke, da regeringen i Madrid ikke har anerkendt uafhængighedsafstemningen som lovlig, siger Marlene Wind.

Kan kun opfordre til at bruge ikkevold

Hvis EU alligevel på et tidspunkt går ind i konflikten – f.eks. på premierminister Rajoys foranledning – vil det være for at støtte Spaniens regering i argumentationen om, at den spanske grundlov og forfatning skal overholdes. Skal Catalonien en dag afholde en i EU’s øjne legitim folkeafstemning om uafhængighed, skal den være lovlig og i overensstemmelse med Spaniens interne forfatningsmæssige regler. Det regner ingen dog med kan eller vil ske, siger Marlene Wind.

»Man kan forestille sig, at hvis EU gjorde det modsatte og støttede Catalonien, så kunne man risikere at separatister i flere europæiske lande ville forsøge at løsrive sig. At en befolkningsgruppe vil løsrive sig fra en større stat, blot fordi de taler deres eget sprog eller tilhører en bestemt etnisk gruppe, er på mange måder imod hele EU’s ånd, der taler om Unity in diversity – at man ikke skal lade sig inddele efter etniske og sproglige forhold, men snarere politiske tilhørsforhold.«

Derfor kan Marlene Wind heller ikke forestille sig, at EU-forkæmpere som Emmanuel Macron og Angela Merkel træder ind i konflikten, medmindre den spanske leder Rajoy selv indbyder til det.

»Så det eneste, EU har blandet sig i, er at opfordre til ikke at bruge vold. Men man har ikke nogen officiel mening om sagen, da det vil blive betragtet som undergravende virksomhed i forhold til Spanien, som jo er det officielle EU medlemsland. Det forhindrer dog ikke EU’s ledere bag lukkede døre at opfordre Rajoy til at give catalonerne yderligere indrømmelser i form af mere selvstyre inden for Spanien, men noget sådant vil man aldrig melde ud officielt,« siger Marlene Wind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Christian Wind Nielsen

EU's ånd, er den engelsk? Er det ikke mere EU's spøgelse? EU's motto er ikke "Unity in Diversity".

"Den Europæiske Unions motto "forenet i mangfoldighed" blev introduceret i 2000. Mottoet er et udtryk for, hvordan europæerne er blevet forenet i form af EU for at arbejde for fred og velstand, mens de på samme tid beriges med kontinentets mange forskellige kulturer, traditioner og sprog."
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/motto_da

Jørgen Christian Wind Nielsen

EU's ånd, er den engelsk? Er det ikke mere EU's spøgelse? EU's motto er ikke "Unity in Diversity".

"Den Europæiske Unions motto "forenet i mangfoldighed" blev introduceret i 2000. Mottoet er et udtryk for, hvordan europæerne er blevet forenet i form af EU for at arbejde for fred og velstand, mens de på samme tid beriges med kontinentets mange forskellige kulturer, traditioner og sprog."
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/motto_da