Læsetid: 4 min.

Ekspert: Politibrutalitet vil gavne den catalanske selvstændighedsbevægelse

De spanske politistyrker slog hårdt ned på gårsdagens forsøg på at afholde en folkeafstemning om et selvstændigt Catalonien. Og det vil gavne den catalanske selvstændighedsbevægelse, vurderer ekspert
Spanske politibetjente trækker søndag en mand, der ligger midt på gaden, væk, idet de forsøger at forhindre vælgere i at nå en skole, der er udpeget som valgsted af den catalanske regering.

Spanske politibetjente trækker søndag en mand, der ligger midt på gaden, væk, idet de forsøger at forhindre vælgere i at nå en skole, der er udpeget som valgsted af den catalanske regering.

Emilio Morenatti

2. oktober 2017

Kampklædt politi sparker en mand ned ad en trappe. Maskerede, spanske politifolk fjerner stemmeboksene fra et valgsted, mens folk står og synger. Catalonske brandmænd, der bliver slået med knipler af det spanske politi.

Voldsomme billeder af de spanske politistyrkers forsøg på at forhindre den forfatningsstridige folkeafstemning i Catalonien gik verden rundt i går. Ifølge det spanske indenrigsministerium lukkede man 92 »ulovlige« valgsteder i løbet af søndagen, mens det catalanske politi, Mossos, oplyste, at det havde lukket 244 valgsteder.

Den catalanske regering hævder dog, at der var flere end 2.000 stemmesteder, så det overvejende flertal af stemmesteder har fortsat været åbne, skriver The Guardian.

Det spanske indenrigsministerium oplyser, at tre personer er blevet anholdt i forbindelse med urolighederne, mens ni politibetjente samt tre fra Guardia Civil er kommet til skade. På den modsatte side melder det catalanske sundhedsministerium om 465 mennesker, der er kommet til skade, heraf to alvorligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

Det er helt uantagelige billeder, der kommer ud fra Catalonien.

Guardia Civil er helt ude af kontrol - det virker som om de opererer på fjendtligt område.

Bjarne Bisgaard Jensen

Guardia Civil er en paramilitær sikkerhedsstyrke. Havde selv "fornøjelsen" af dem i Franco-tiden

Martin Mørch, Trond Meiring og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Der findes altså også adskillige optagelser med aggresive demonstranter, som angriber politiet med sten, store metalhegn, spytklatter og et utal af fornærmelser. Politiet arbejder under mandat af en retskendelse, som de catalanske nationalister har nægtet at respektere. Så må man jo forvente ballade. Vi må holde hovedet koldt nordpå og ikke falde i nationalismens propagandafælde: de bryder med alle retsstatslige principper og har i årtier brugt skolevæsenet til at fremme had og nationalistisk selvforherligelse. Desværre lytter ingen til eksperter, jurister eller historikere; det er Facebook og twitters fordummende debatter og usaglige påstande, som er afgørende. Snart kommer uafhængighedserklæringen med blot 38 % af vælgerkorpsets stemmer som ballast. Hvad skal en retsstat gøre? Bare lade stå til, mens et uansvarligt mindretal kupper sig til selvstændighed?

Alex Hansen, Gert Hansen, Olav Bo Hessellund, Peter Frost og uffe bryld anbefalede denne kommentar

Bjarne Bisgaard: jeg har haft adskillige møder med Guardia Civil under ophold og bosættelse i Spanien (røveri, overfald og trafikulykke). I alle tilfælde har de handlet professionelt og imødekommende. Er det gået din næse forbi, at Franco døde i 1975, og at Spanien er en retsstat med demokratisk Forfatning siden 1978? Har haft kontakt med Guardia Civil i moderne tider? Det er simpelthen for useriøst at smide francokortet igen og igen, altid uden saglige argumenter.

Johnny Winther Ronnenberg, Gert Hansen, Peter Frost og uffe bryld anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

niels astrup

Det lyder som en god ide, under forudsætning af at loven giver mulighed for tvangsdeportationer fra resten af landet ;-)

Olav Bo Hessellund

Vi hører stort set intet 0i danske medier om den undertrykkelse den catalonske lokalregering i mange år har øvet overfor det store spansktalende mindretal. I skolerne undervises alle børn uanset deres sproglige tilhørsforhold på catalansk, som nærmest er et fremmedsprog for tusindvis af børn fra spansktalende familier. Tilskud fra lokalregeringen til kulturelle formål udbetales kun til catalansksprogede projekter. Det er åbenbart mere acceptabelt, at cataloner undertrykker spaniere, end når spaniere undertrykker cataloner som i Francotiden.

Hvordan skal vi ellers forstå det, når partier herhjemme som Enhedslisten og Alternativet fordømmer den spanske regering uden at forholde sig til den sproglige og kulturelle undertrykkele de spansktalende i årtier har været udsat fra catalonsk side?

Kasper Olesen, Finn Thøgersen, Johnny Winther Ronnenberg og Gert Hansen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Reelt set så ved vi ikke ret meget om hvad der forgår i Spanien eller andre steder i Europa, med mindre man læser en række udenlandske medier, hvilket ingen reelt har tid til eller de sproglige færdigheder til at kunne gøre.

Johnny Winther Ronnenberg

Gert Hansen
Glimrende artikel om Francisco Caja López der kaster et andet og mere kritisk lys på løsrivelsen. Men det vel et partsindlæg som så meget andet. At nationalisme aldrig har gavnet noget burde være indlysende, men den findes stadig også i Danmark ;-)

Vi har pt en uafsluttet krig i Irland og en løsrivelses bevægelse i Skotland der kan splitte UK samt uro på nogle af kanal øerne ;-) Men så længe der ikke sker noget drastisk, så ignorer vi det, hvorfor har disse grupperinger ikke de samme rettigheder til frihed, lighed og broderskab ;-)

Hvordan kan en skræk for en demokratisk ret føre til sådan en voldlig handling?

Og hvorfor reagerer EU ikke? Hvorfor reagerer de kun når det er Polen eller Ungarn der udfordrer demokratiet? Sover de?

Johnny Winther Ronnenberg

EU reagerer når ekstremistiske regeringer i tidligere østlande vil tilsidesætte det der opfattes som almindelige civile rettigheder såsom en et retssystem uden politisk styring. Har de formel ret til det? Nej det har de ikke, men der en konsensus om at den slags gør man ikke i et demokrati og derfor reageres der på det.