Læsetid: 6 min.

EU-Parlamentet vil regulere skibtransportens CO2-udledninger – Danmark er imod

Danmark er i kraft af store shippingvirksomheder som Mærsk blandt de største søfartsnationer i verden. Mens det anslås, at industrien kommer til at øge sine CO2-udledninger, kæmper Danmark og EU’s ministerråd mod at indlemme skibsfarten i EU’s kvotesystem, der regulerer udledningen af drivhusgasser
Danmark er en af de store shippingnationer i Europa, og der sejler årligt 100.000 skibe gennem danske farvande. Her er det Aarhus Havn, hvor verdens største containerskib fra Danmarks shippinggigant Maersk lægger til.

Danmark er en af de store shippingnationer i Europa, og der sejler årligt 100.000 skibe gennem danske farvande. Her er det Aarhus Havn, hvor verdens største containerskib fra Danmarks shippinggigant Maersk lægger til.

Claus Bonnerup

11. oktober 2017

Kong Christian stod ved højen mast, Jutlandia var Danmarks flydende hospital i Koreakrigen, og da skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller blev begravet, deltog det meste af kongehuset.

Danmark er en stor søfartsnation i både sjæl, populærkultur og kapital, og nu kæmper branchen og regeringen endnu en kamp for den danske flåde. Denne gang står slaget i Bruxelles, og modstanderen er Europa-Parlamentet, der vil presse shippingbranchen til at sætte bindende klimamål for sine skibe.

Skibsfarten har historisk været internationalt reguleret af FN-organet International Maritime Organization(IMO), men ngo’er har længe bebrejdet IMO for at have en uambitiøs klimapolitik på skibsfartens vegne. Og da IMO endnu ikke har kunnet præsentere en bindende aftale om, hvor meget branchens CO2-udslip skal reduceres, vil parlamentet nu sætte skub i processen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Ruth Gjesing
  • Eva Schwanenflügel
  • Frede Jørgensen
Kurt Nielsen, Ruth Gjesing, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pia Colère Lenau

Og alt det affald de smider over bord i havet. Sikke vågne politikerne er! Hvem regnes for det Danmark i artiklen ? Regeringen og Danske Rederier ?

Bjarne Bisgaard Jensen

I artiklen nævnes DK som et grønt foregangsland. Det er da vist en sandhed med tiltagende modifikationer.
Den lille regering kæmper imod kontrol med og mål dor skibsfartens udledninger, den kæmper imod begræsninger i brug af pesticider m.m. i landbruget, ønsker flere biler på landevejene, bygger flere motorveje, ja listen er uendelig.
Hvis vi falder for trusler om udflytning fra stærke kapitalinteresser endnu engang så sker der ikke noget banebrydende på klima- og miljøområdet. Så drukner vi i vort fortsatte misregimente af klodens ressourcer

morten rosendahl larsen, Allan Stampe Kristiansen, kjeld jensen, Anne Eriksen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark er kun et grønt foregangsland i myternes verden. I virkeligheden er dette land det mindst biodiverse og det mest naturfattige i hele Europa. I vores oversigt over naturfredninger optræder alle kirker, næsten 2000, som grønne fredningsarealer, endda på trods af, at der til langt op i 60'erne blev sprøjtet på livet løs.
Selvfølgelig er regeringen imod regulering på shipping-området, ligesom de også vil undsige den store pulje til miljøforbedringer, EU vil give os. De vil stemme for at glyfosat (roundup), fortsat kan anvendes de næste 10 år. De vil sælge 17 naturcampingpladser på vestkysten til private. De vil lade det være op til kommunerne, om der skal bebygges i de kystnære zoner. De vil tillade fracking, og iøvrigt at al olie pumpes op af undergrunden. De vil udbrede privatbilismen og udbygge motorvejene på bekostning af den kollektive trafik. Og jeg kunne blive ved..
Danmark er så langt fra et grønt foregangsland, som det er muligt at komme!

Mikkel Kristensen, morten rosendahl larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Ruth Gjesing, Henrik Leffers, Anne Eriksen, Kristen Carsten Munk, Lasse Storgaard, Hans Larsen, Katrine Damm og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Mystisk; Maersk har investeret i forbedringer af deres skibsmotorer, og ærgerede sig over, at skibsfarten ikke kom med i sidste internationale aftale om begrænsninger i co2.

Mikkel Kristensen

Et skib forurener det samme hvad enten det har dansk flag eller panamansk - i teorien i hvertfald - men måske bruges der ældre skibe med dårligere forbrænding spdan steder - Mærsk har altid haft ret sparsomme motorer og har sejlet langsommere og har derved mindre omkostninger /// et længere skib sejler længere på literen - så ligegyldigt hvad dør de gamle skib pga økonomi... da alle ville investere i sparsomme motorer så fald olie prisen - jeg troede det var pga Iran aftalen med den olie ser vi ikke - så det var nok et trix for at få stoppet den udvikling

Philip B. Johnsen

Det går stadigvæk den forkerte vej, vi er ikke engang begyndt på opgaven.
De regeringsbærende partier har kun plat og svindel på programmet.

Fakta om svindlen:
Fra link:
"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."

Link: https://www.information.dk/indland/2015/12/stort-flertal-folketinget-bak...

Læs også "Ny forskning afslører politikerne: De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"

Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Fra link.
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet.

Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."

Link: http://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betale...

“Global carbon emissions from fossil fuels have significantly increased since 1900. Since 1970, CO2 emissions have increased by about 90%, with emissions from fossil fuel combustion and industrial processes contributing about 78% of the total greenhouse gas emissions increase from 1970 to 2011. Agriculture, deforestation, and other land-use changes have been the second-largest contributors.”

Emissions of non-CO2 greenhouse gases have also increased significantly since 1900. To learn more about past and projected global emissions of non-CO2 gases, please see the EPA report, Global Anthropogenic Non-CO2 Greenhouse Gas Emissions: 1990-2020.

Link: https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data

Kim Houmøller

@Johnny Winther Ronnenberg - Det står" skú da i fondasen" som gamle Møller udfærdigede. Han vidste udmærket, der ville komme forslag om at flytte rederiet på et eller andet tidspunkt. Så den sag er udelukket, hvad Informations læsere burde vide!

Denne problematik viser med al tydelighed, at klimaforbedringer er en international indsats.
Som Danmark alene kan være nok så grøn, ikke nytter noget, hvis EU ikke er med, kan også EU være grønnere end resten af verden, ikke nytter tilstrækkeligt.
Afgift på fossile brændstoffer skal være verdensomspændende - for at alle skal acceptere.
Så vil dem der transporterer langt, betale mest. Så vil forbrugerpriserne afspejle energiforbruget og CO udledningen begrænses gennem markedet, samtidig med øgede anstrengelser for at gøre transporten mere grøn.
På den baggrund er modstanden forståelig.