Læsetid 2 min.

Europarådsformand træder af

Den de facto afsatte europarådsformand, Pedro Agramunt, forlader nu officielt posten efter kontroversielt kaffemøde med Bashar al-Assad
14. oktober 2017

Formanden for Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) – der står bag de europæiske menneskerettigheder og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – har i månedsvis været en dead man walking. Men i denne uge gik den ikke længere. Den spanske politiker, Pedro Agramunt, trådte tilbage oven på den sag, der er blevet kaldt ‘den største krise i Europarådets historie’.

»I dag – af personlige årsager – har jeg besluttet, at jeg ikke længere skal være formand for PACE,« skrev Agramunt således tidligere på ugen på Twitter.

De personlige årsager bunder med al sandsynlighed i, at den nu tidligere formand i foråret rejste til Syrien med en delegation i et russisk militærfly for at mødes med præsident Bashar al-Assad. Manden der står bag nogle af vor tids værste brud på, ja: menneskerettighederne.

Rejsen blev opdaget, og ved parlamentsforsamlingen i Strasbourg måneden efter tordnede størstedelen af parlamentarikerne mod formanden og krævede hans afgang.

Til Information sagde formanden for den danske delegation i Europarådet, Michael Aastrup Jensen (V), dengang:

»Jeg har aldrig oplevet noget, der bare minder om det, der sker lige nu. Europarådet er spydspidsen for demokrati og menneskerettigheder, og pludselig tror rigtig mange, at vi støtter det syriske regime, fordi formanden og to andre medlemmer siger ja til at deltage i en russisk propagandatur.«

Ville ikke gå af

Agramunt beklagede selv turen og undskyldte sig med, at han mødtes med præsident Assad som privatperson og ikke i egenskab af at være hverken formand for Europarådets forsamling eller spansk parlamentariker.

Beklagelsen fik efterfølgende en britisk parlamentariker til at udbryde, at han »ikke engang fra sine egne børn ville acceptere en så dårlig undskyldning,« hvorefter parlamentarikerne vedtog et mistillidsvotum mod formanden.

Men træde af, det nægtede Agramunt. Og da Europarådets parlament aldrig tidligere havde stået i en lignende situation, eksisterede der ikke noget regelsæt, der kunne smide formanden på porten.

Løsningen blev, at parlamentet fratog Agramunt hans politiske tillidshverv og ordstyreposter som formand på et efterfølgende krisemøde. Beslutningen gjorde de facto formanden til en paria om end den officielle titel bestod, og – ikke mindst – hyren var intakt.

Samtlige europæiske lande, på nær Hviderusland, er medlem af Europarådet – herunder også Rusland og mere tvivlsomme demokratier som eksempelvis Aserbajdsjan (som der netop nu verserer en bestikkelsessag mod, som Agramunt tilsyneladende er fedtet ind i).

Rusland har siden mistillidsvotummet mod den nu afgåede formand boykottet samtlige møder i PACE.

PACE’s nye formand bliver den britiske konservative Roger Gale. Agramunt forbliver som menigt medlem af forsamlingen.

Næste måned indleder Danmark sit formandskab af Europarådets besluttende organ, Ministerkomiteen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for ingemaje lange
    ingemaje lange
  • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
    Eva Schwanenflügel
ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu