Baggrund
Læsetid: 2 min.

FN vidste, at en krise var på vej i Myanmar

FN kunne angiveligt have gjort mere for at standse krisen i Myanmar, der har sendt 500.000 på flugt og udløst anklager om folkemord. En rapport advarede om den nærtforestående krise, men blev angiveligt tysset ned i FN-systemet
Nyligt ankomne rohingyaer i en flygtningelejr i Bangladesh.

Nyligt ankomne rohingyaer i en flygtningelejr i Bangladesh.

Bernat Armangue

Udland
7. oktober 2017

Få måneder inden konflikten eskalerede i delstaten Rakhine i det nordvestlige Myanmar, blev FN’s hovedkvarter i New York informeret om situationens alvor og risikoen for, at konflikten ville eskalere. Det skriver The Guardian, der har haft adgang til en uafhængig konsulentrapport udarbejdet for FN.

FN havde selv bestilt rapporten, der skulle kortlægge en strategi for at undgå diskrimination af det muslimske mindretal, rohingyaerne. Men bagefter blev rapporten angiveligt tysset ned. 

I sidste uge kunne britiske BBC berette, at lederen af FN’s landekontor i Myanmar var blevet forflyttet for ikke at gøre nok for at forhindre en humanitær krise. Men ifølge The Guardian hænger ansvaret for FN’s mangelfulde indsats ikke på en enkelt uansvarlig leder. 

Den interne rapport, The Role of the United Nations in Rakhine State, er udarbejdet af Richard Horsey, der arbejder for den uafhængige tænketank International Crisis Group. Her kritiseres FN for ikke at være godt nok forberedt på at takle den forestående krise i Myanmar, skriver The Guardian.

I rapporten kritiserer forfatteren blandt andet FN’s tilgang til diskrimination af det muslimske mindretal i Myanmar og advarer om en »alvorlig forværring« af situationen i landet:

»Af presserende grunde anbefales det, at FN’s hovedkvarter identificerer måder at forbedre den overordnede sammenhængskraft i FN’s tilgang.«

Få måneder efter rapporten blev sendt til FN’s landekontor, eskalerede situationen i Rakhine, og i slutningen af august var mere end en halv million civile flygtet til nabolandet Bangladesh.

Ansvar

I den kritik, som BBC i sidste uge fremlagde på baggrund af interne rapporter og samtaler med ngo’er og tidligere ansatte på FN-kontoret i Myanmar, blev der peget direkte på den ansvarlige på FN’s landekontor (UNCT) i Myanmar, canadieren Renata Lok-Dessallien, der i de seneste fire år op til den nuværende flygtningekrise angiveligt skulle have forsøgt at forhindre menneskerettighedsarbejde, der havde til hensigt at hjælpe det muslimske mindretal, rohingyaerne. Blandt andet ved at hindre menneskerettighedsforkæmperes adgang til Rakhine samt at lukke ned for, at spørgsmålet om det muslimske mindretals rettigheder blev rejst over for Myanmars regering.

Men det er forkert alene at rette kritikken mod lederen af FN’s kontor i Myanmar, lyder det fra Richard Horsey, der mener, at ansvaret ligger hos FN i New York.

»Det kan være rigtigt, at den lokale koordinator kunne have gjort nogle ting anderledes eller bedre. Det primære ansvar for enhver mangel ligger hos hovedkvarteret i de seneste mange år,« skriver Horsey i en e-mail til The Guardian.

»De havde ikke nogen sammenhængende eller velkoordineret tilgang til Myanmar og især Rakhine og leverede ikke den politiske støtte eller vejledning til deres landegruppe, som der var behov for.«

I sin rapport skriver Horsey, at ledende personer i FN’s hovedkvarter havde sendt »tvetydige signaler«, der satte den lokale koordinator i Myanmar i en umulig situation.

FN’s mangelfulde indsats for at inddæmme konflikten i Rakhine møder også kritik fra Human Rights Watch:

»FN kommer til at anerkende deres betydelige del af ansvaret for at lade situationen forværres så meget, så hurtigt,« siger en talsperson til The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Laura Dombernowsky

Det er en vanvittig tanke, at FN efter Rwanda skulle kunne forhindre folkemord.

FN kan ikke forhindre Myanmar i at gøre noget som helst, hvis ellers Myanmar handler uden at være i modsætningsforhold til Kina.