Læsetid: 9 min.

En giftig drejebog for et sprøjtemiddels overlevelse

I årtier har den store agrokemiske producent af Roundup, Monsanto, købt forskere, skrevet artikler i deres navn, lobbyet myndigheder og sværtet uafhængige ekspertorganer for at redde milliardforretningen fra en dødbringende kræftdom
Hvis sprøjtemidlet Roundup forbydes i EU, vil en række landbrug skulle omlægge til en dyrere produktion. Derfor har landbrugsorganisationer også aktivt arbejdet for, at midlet fortsat skal være lovligt

Hvis sprøjtemidlet Roundup forbydes i EU, vil en række landbrug skulle omlægge til en dyrere produktion. Derfor har landbrugsorganisationer også aktivt arbejdet for, at midlet fortsat skal være lovligt

Per Rasmussen

25. oktober 2017

Når EU-landene i dag mødes i Bruxelles for at stemme om fremtiden for glyfosat, aktivstoffet i verdens mest solgte ukrudtsmiddel, Roundup fra Monsanto, sker det på baggrund af en årelang kamp bag kulisserne for at påvirke både videnskaben og den politiske beslutningsproces.

For Monsanto er der milliarder på spil. Hvis ikke et kvalificeret flertal af EU-lande følger EU-Kommissionens forslag om at give glyfosat endnu ti år på de europæiske marker, så vil det ikke alene lamme det europæiske salg, men også give genlyd på det globale marked. F.eks. i Monsantos hjemland USA, hvor brugen af sprøjtegiften er omstridt og netop nu under myndighedernes revurdering, og hvor staten Californien allerede har mærket glyfosatprodukter ’kræftfremkaldende’. Eller i det store landbrugsland Indien, hvor ngo’er i årevis har kæmpet for at få Monsanto og dets ukrudtsmiddel ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Anders Graae
 • Torben Ethelfeld
 • Eva Schwanenflügel
 • Ib Christensen
 • Trond Meiring
 • Kurt Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Anne Eriksen
 • Torben K L Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Knud Chr. Pedersen
 • C Munk
 • Lise Lotte Rahbek
 • Palle Yndal-Olsen
 • Niels Duus Nielsen
Morten Lind, Anders Graae, Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Trond Meiring, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, Knud Chr. Pedersen, C Munk, Lise Lotte Rahbek, Palle Yndal-Olsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Det glæder mig, at Monsanto får endelig lidt modstand. Jeg blev første gang opmærksom på koncernen t forbindelse med krigen i Irak, hvor amerikanerne forbød irakiske bønder at bruge deres egen såsæd, således som de havde gjort i 5000 år, og i stedet blev tvunget til at købe genmodificeret såsæd fra Monsanto.

"Iraqi farmers are not allowed to save seeds, they are not allowed to share seeds, no sharing, and they are not allowed to replant harvested seeds."

Monsanto er en vigtig del af det landbrugsindustrielle kompleks, som tager over, når det militærindustrielle kompleks forlader krigszonen.

http://www.mintpressnews.com/iraq-war-monsanto-cargill-dow-chemical-took...

Estermarie Mandelquist, søren ploug, Anders Graae, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Jan Weber Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Jan Troelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@ Niels Nielsen
Det du skriver er formelt set rigtigt.
STOP LIGE LIDT
Du manglede at fortælle at dette forbud mod at bruge egen afgrøde som såsæd kun galt hvis det var afgrøder baseret på såsæd fra Monsanto.
Der var intet til hinder for at bruge traditionelle metoder med traditionel såsæd.
MEN
Man havde opdaget at man fik forøgede afgrøder med såsæd fra Monsanto og ville naturligvis gerne have både i pose og sæk.

Niels Duus Nielsen

STOP LIGE LIDT!!!!

Efter krigen var såsæden blevet ødelagt, så de irakiske bønder ikke var i stand til selv at tilvejebringe de nødvendige mængder til at binge det ødelagte landbrug på fode igen:

Iraq had a relatively stable and functioning public-sector-controlled seed industry before the war in 2003. After the war, research and seed production facilities have greatly deteriorated," FAO said in a statement.

"Iraq can now cover only 4 percent of its demand for quality seeds from its own resources....

If no immediate action is taken, serious seed shortages can be expected in the near future, threatening the country's food security...."

I denne situation er det da heldigt for Monsanto, at den provisoriske (amerikanske) regering i Irak indfører en patentlov, som beskytter de produkter, firmaet sælger til de bønder, som på grund af krigen og den efterfølgende militære besættelse ikke har andre steder at gå hen og købe deres såsæd.

Så hvis der er nogen, der vil have i både pose og sæk, er det sgu da Monsanto, Dow og Cargill, og ikke de irakiske bønder.

http://www.corpwatch.org/article.php?id=12547

Morten Lind, søren ploug, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Erik Tvendager, Kurt Nielsen, Anders Reinholdt, Trond Meiring, Jan Troelsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Når der så i Debatten sidste torsdag blev talt om brug af sprøjtegifte, var der en formand for Bæredygtigt Landbrug, der hævdede, at forbrugerne skulle kunne have tillid til ansvarlige myndigheders bestemmelser om sprøjtemidler, herunder Round-up. Den lader vi så stå et øjeblik. Tillid til myndighederne? Ja, den flagrer jo lidt i vinden. WHO, FNs verdensorganisation for fødevarer, kan ikke godkende Round-up. Så tilliden til de ansvarlige myndigheder, som den højtråbende og lettere hysteriske formand talte så rørende om, den tillid har de da haft alle chancer for ikke at formøble. Hvis Round-up bliver stoppet, er det i øvrigt på trods af anbefalingerne fra EU Kommissionen, som der står i artiklen. Det er parlamentet og de enkelte lande, der går imod.

Morten Lind, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Ib Christensen, Diego Krogstrup, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Der er insekt gifte der i min optik er langt mere problematiske end round up.
hvad med de ekstra 12.000.000 tons co2 som der vil blive udledt ved et stop?
det er også et problem.

Insektgift er sandelig også på dagsordenen!
Fusionen mellem Bayer og Monsanto blev midlertidigt stoppet i august 2017, Men Vestager var skeptisk. EU-Kommissionen har nu frist til 8. janaur 2018 til at træffe en afgørelse om fusionen, der i givet fald vil skabe verdens største agro-kemiske koncern! - Det lyder ikke sundt...

https://tysklandheute.dk/vestager-skeptisk-over-for-bayer-monsanto-fusion/
https://www.regenwald.org/petitionen/1069/fusion-der-giftkonzerne-bayer-...

Morten Lind, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Ib Christensen, Erik Tvendager, Benta Victoria Gunnlögsson, Diego Krogstrup, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Forbrugere og borgere bliver gang på gang ført bag lyset. Det er på høje tid de såkaldte udemokratiske og pengestærke "kulisser" kommer frem i lyset i den offentlige debat, da de er en afgørende faktor til de beslutninger politikerne tager.

Morten Lind, søren ploug, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Ib Christensen og Diego Krogstrup anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Lugter det ikke lidt af en forbrydelse mod menneskeheden? Global bevist forgiftning må da falde der under.
Og det der nævnes om Irak betyder jo netop, at nu kan vi komme til at bruge vores penge på at brænde folks marker af, fordi der er patent på afgrøderne, mens soldaterne stadig bevogter valmuer i Afghanistan.

søren ploug, Anne Eriksen, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Wienholtz og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den Gule Død vandrer over verden, hånd i hånd med våbenindustrien. Det er heldigvis ved at gå op for folk, at vi på den måde udrydder både os selv, men også resten af dyre- og plantelivet ved at tillade dette massemord på naturen.
Knud Chr. Pedersen, mener nu, den rablende fortaler for Roundup i Debatten var fra Landbrug og Fødevarer? Medgivet, det er svært at kende forskel !

søren ploug, Anne Eriksen og Jens Wolff anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Nu er det sådan at roundup ikke har nogen farve overhovedet, den er faktisk både usynlig og lugtfri ;-) Dermed ikke sagt den er uskadelig ;-)

Eva Schwanenflügel

Johnny, går ud fra, din kommentar retter sig til mig, og ordvalget 'Den Gule Død'?
Næh, godtnok har Roundup ingen farve i sig selv. Det er de sprøjtede vækster, jeg hentyder til, nemlig at det kommer til at ligne prematurt efterår, når Roundup bliver benyttet :-)