Baggrund
Læsetid: 3 min.

Halvdelen af verdens civile skydevåben findes i USA

Ifølge nogle opgørelser er der flere skydevåben end indbyggere og 11 gange større hyppighed af massenedskydninger end i andre højtudviklede lande
I intet andet land i verden findes så mange skydevåben i privateje som i USA. FN’s kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) opgjorde i 2012, at der er 88 skydevåben for hver 100 indbyggere.

I intet andet land i verden findes så mange skydevåben i privateje som i USA. FN’s kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) opgjorde i 2012, at der er 88 skydevåben for hver 100 indbyggere.

Lynne Sladky

Udland
4. oktober 2017

Ikke blot er USA med flere længder det land i verden, der har flest skydevåben i privateje. USA oplever også massenedskydninger 11 gange hyppigere end gennemsnttet blandt andre højtudviklede lande. Det fremgår af en undersøgelse fra 2014 offentliggjort af International Journal og Criminal Justice Sciences.

Følgende statistiske nøgletal for ejerskab af skydevåben og skydevåbenrelateret vold i USA er værd at fremdrage som baggrund for skudmassakren søndag aften, amerikansk tid, på en countrymusik-festival i Las Vegas, landets blodigste i nyere tid.

88 skydevåben for hver 100 indbyggere

I intet andet land i verden findes så mange skydevåben i privateje som i USA. FN’s kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) opgjorde i 2012, at der er 88 skydevåben for hver 100 indbyggere. Tallet er et konservativt skøn.

Samme år opgjorde Congressional Research Service, faktaudredningskontoret for den amerikanske kongres, tallet til 112 skydevåben for hver 100 indbyggere. Hvis dette tal er korrekt, er der altså langt over 300 millioner privatejede skydevåben i USA. Nummer to på UNODC’s liste er Yemen med 54,8 skydevåben for hver 100 indbyggere. (Til sammenligning findes i Danmark 12 skydevåben per 100 indbyggere, red.).

Halvdelen af alle civilt ejede skydevåben findes i USA

Godt fem procent af verdens befolkning bor i USA, men afhængigt af skønnene findes mellem 35 og 50 procent af alle civilt ejede skydevåben her. Det fremgår af tal fra Small Arms Survey fra 2007, en uafhængig forskergruppe, der har til huse i Genève, Schweiz.

Over 30.000.

Så mange dør årligt i USA af skudssår. Heraf er to tredjedele dog selvmord.

Over 100.000 

Så mange bliver hvert år skudt i USA. Det viser tal fra lægetidsskriftet Health Affairs.

25 gange 

Så meget højere er risikoen for at blive skuddræbt i USA end i andre højtudviklede lande. Det hævder forkæmpere for strammere våbenkontrol.

70 procent 

Så mange skuddrab i USA blev begået med et håndvåben, viser statistikker fra FBI.

71 procent 

Så mange flere håndvåben er kommet i privat eje i USA siden 1994.

38 procent 

Så mange flere skydevåben er kommet i privat eje i USA siden 1994.

3 procent 

Så lille en andel af befolkningen ejer halvdelen af landets privatejede skydevåben, viser en undersøgelse fra Harvard/Northeastern University. En gruppe på anslået 7,7 millioner amerikanere ejer hver mellem otte og 140 skydevåben.

2,8 mia. dollar 

Er de totale hospitalsudgifter om året til behandling af skudsår, viser samme undersøgelse. Føjer man hertil tabt arbejdsfortjeneste og andre hospitalsudgifter til, kan de årlige omkostninger ved behandling for skudsår i USA løbe op i hele 45 mia. dollar.

Over en million dollar 

Så mange af sine egne private midler har en amerikansk læge brugt for at finansiere forskning i, hvordan skydevåbenrelateret vold kan undgås. Forskning i dette er i vidt omfang henvist til private, efter at den magtfulde skydevåbenlobbygruppe, National Rifle Association har haft held til at presse den amerikanske forbundsstat til at afstå fra afsætte forskningsmidler til sådanne projekter.

73 procent

Så mange af alle amerikanske mord i 2016 blev begået med skydevåben, det højest registrerede tal nogensinde, fremgår det af FBI-statistik. Selv om den amerikanske mordrate er faldende og ligger langt under sit historiske højdepunkt fra 1980, repræsenterer skuddrab en stadig stigende del af de samlede mord.

400.000 

Så mange våben stjæles hvert år i USA ifølge tal fra Harvard/Northeastern. Skønnet ligger en del over et andet nyligt skøn på 230.000 fra National Crime Victimization Survey.

32 procent

Så høj er andelen af amerikanske mænd, som i 2015 angav personligt at eje et skydevåben. Det er et fald fra 42 procent i 1994 ifølge tal fra Harvard/Northeastern.

12 procent

Så høj er andelen af amerikanske kvinder, som angav personligt at eje et skydevåben i 2015, en stigning fra 9 procent i 1994.

127

Er antallet af amerikanske byer og storbyer, hvor halvdelen af USA’s skuddrab blev begået i 2015, viser en analyse, Guardian selv har foretaget. Under en fjerdedel af USA’s befolkning bor i disse 127 byer og storbyer. Mere om dette i Guardians undersøgelse »Want to fix gun violence in America. Go local

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er et kæmpe paradoks, at et stort mindretal af amerikanere går ind for indrejseforbud, øget overvågning og sågar tortur, for at forhindre terror. Mens de samtidig støtter en ultra-liberal våbenlov, der medfører så megen vold indenlands. Åbenbart er det i orden at dræbe hinanden, hvis det bare sker i den nationale 'familie'.

"En gruppe på anslået 7,7 millioner amerikanere ejer hver mellem otte og 140 skydevåben."

USA er en fejlslagen stat.