Baggrund
Læsetid: 2 min.

Ingen skandale kan ødelægge Islands Selvstændighedsparti

Island går i dag til valg for anden gang på et år. Det sker efter den skandaleramte regering har forsøgt at dække over premierministerens fars opbakning til en pædofilidømt mand
Udland
28. oktober 2017

Hvis nogen i det moderne Reykjavik har glemt betydningen af æresbegrebet, er de blevet mindet om det i den seneste tid. For genopretning af én mands ære tvang for en måned siden den Islandske regering til at udskrive valg.

Det skete efter fire kvinder stod frem og fortalte, at den mand, der havde misbrugt dem som børn, havde søgt om at få genoprettet sin ære. Islandsk lovgivning opererer nemlig med begrebet uppreist æru (æresoprejsning, red.) for folk, der er dømt for kriminalitet.

Det betød oprindeligt, at dømte kunne genvinde deres valgret fem år efter afsonet straf, men i dag mister dømte ikke valgretten. Man kan dog være afskåret fra visse betroede erhverv, og den ret får man tilbage med uppreist æru. Man får dog ikke sin straffeattest slettet.

Der skal tre borgere til at anbefale æresoprejsning, og da det kom frem, at faren til Islands statsminister Bjarni Benediktsson var blandt underskriverne på pædofilidømte Hjalti Sigurjóns ansøgning, blev regeringen tvunget til at udskrive valg.

Regeringen forsøgte i første omgang at dække over, at statsminister Bjarni Benediktssons fars var blandt de tre, der havde givet deres anbefaling til den pædofilidømtes ansøgning om æresoprejsning.

Det er kun ti måneder siden Benediktssons konservative Selvstændighedsparti præsenterede en ny regering i januar 2017 efter det store læk af dokumenter fra en investeringsbank i Panama – de såkaldte Panama Papers – afslørede, at den tidligere statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons familie havde penge i skattely.

Nu peger nye læk i retning af Benediktsson, fordi han i 2008, mens han var medlem af det islandske parlament Altinget, solgte aktier i en islandsk banks investeringsfond Glitnir Holdco for et større millionbeløb, skriver The Guardian.

Selv nægter Benediktsson sig skyldig i anklager om, at han skulle have misbrugt sin position som medlem af Altinget til at pleje sin families økonomiske interesser.

Skandalerne afspejlede sig i begyndelsen af valkampen i dårlige meningsmålinger for statsministerens Selvstændighedsparti. Men op til valgdagen har partiet, der har siddet to tredjedele af alle regeringer siden 1931, igen haft fremgang. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her