Baggrund
Læsetid: 3 min.

IS mister sin sidste by i Irak

Dansktrænede stammekrigere er indsat sammen med lokale stammekrigere i sidste fase af krigen mod Islamisk Stat
Udland
7. oktober 2017

Krigen mod Islamisk Stat (IS) i Irak er gået ind i sin sidste fase.

I denne uge befriede de irakiske sikkerhedsstyrker provinsbyen Hawija, der var den sidste irakiske by under IS-kontrol.

Ifølge den irakiske premierminister, Haidar al-Abadi, har IS nu kun kontrol over en smal stribe land i det vestlige Irak. Det er her langs Eufrat-floden og frem til den syriske grænse, at danske jægersoldater er indsat sammen med den lokale stammemilits Liwa al-Aaly al-Furat, som de har trænet i næsten et år.

Erobringen af Hawija er en både symbolsk og strategisk vigtig sejr for den irakiske regering.

Byen er kendt som Iraks Kandahar, fordi den har været tilholdssted for oprørere, lige siden en USA-ledet koalition invaderede Irak i 2003 og væltede Saddam Husseins diktatur. Derudover ligger den strategisk placeret midt mellem Iraks to hovedveje, der går fra Bagdad og nordpå til henholdvis storbyerne Mosul og Kirkuk.

Danske styrker indsat

Som Information skrev i begyndelsen af september, har de danske jægersoldater fra Task Force 61 og al-Furat-brigadens omkring 500 stammekrigere fra grænsebyen Al-Qaim længe været klar til at rykke ind i Eufrat-dalen, hvor IS har søgt tilflugt.

Siden begyndelsen af august har de danskstøttede styrker gennemført såkaldte opklaringsoperationer mod de IS-kontrollerede landsbyer Ana og Rawa, der ligger langs floden, og ifølge Washington Post blev den første egentlige offensiv i området indledt den 19. september.

Avisen citerer den irakiske hær for oplysninger om, at bl.a. koalitiontrænede stammekrigere deltog i offensiven, der var rettet mod landsbyen Ana. Og tre dage senere kunne Forsvaret, der ellers har mørkelagt operationerne, berette, at de danske jægersoldater, der støtter operationerne, var blevet angrebet med en bilbombe. Ifølge Forsvarets hjemmeside lykkede det de danske soldater at få bilen sprængt i luften, inden de blev ramt.

Nogle Irak-eksperter forudser, at opgaven med at befri den øvre del af Eufrat-dalen bliver både langvarig og besværlig, eftersom området huser mange sunnimuslimer, der er meget fjendtligt indstillet over for Bagdad. Men ifølge det velorienterede webmedie Al-Monitor er de første operationer i området gået overraskende let.

Titusinder på flugt

Tusindvis af lokale irakere er imidlertid flygtet fra området, rapporterer FN, der bl.a. har taget imod 8.500 interne flygtninge i løbet af de seneste to uger. Mange af dem, der flygter, er kvinder, børn og ældre mennesker, der har vandret mange kilometer for at komme i sikkerhed. I alt er mere end 54.000 mennesker flygtet fra vestlige Anbar siden januar i år. Mange af dem fra landsbyerne Ala, Rawa og grænsebyen Al-Qaim.

Norsk Flygtningehjælp, NRC, der er meget aktive i Irak, advarer mod at tvinge flygtninge tilbage til området, før det er ordentligt sikret.

Tusindvis af lokale irakere er flygtet og har ikke noget hjem at vende tilbage til, siger hjælpeorganisationens landekoordinator, Heidi Diedrich, i en pressemeddelse om situationen efter befrielsen af Hawija.

»Ingen bør tvinges til at vende tilbage til nyligt erobrede områder. Det er afgørende for Iraks fremtid, at al tilbagevenden sker frivilligt og kun til områder, der er sikre, og hvor basale serviceydelser er på plads,« siger hun.

Det er i øvrigt ikke kun på den irakiske side af grænsen, at IS er presset.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP har de vestligt støttede Syrian Democratic Forces befriet omkring 90 procent af Raqqa, der har fungeret som Islamisk Stats såkaldte hovedstad. Også den syriske by Deir Az-Zour, som ligger tættere på grænsen til Irak, er under voldsomme angreb, både fra SDF og fra de russisk-støttede syriske regeringsstyrker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Manchetten! Skulle der evt. stå "dansktrænede jægersoldater" i stedet for "dansktrænede stammekrigere"?

Pia Colère Lenau og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar