Læsetid: 3 min.

Kashmirdalen hjemsøges af et spøgelse på nu syvende årti

Syv årtier efter delingen af Indien protesterer Kashmirs unge stadig mod, hvad de opfatter som indiske besættelsesstyrker og deres straffrie brug af henrettelser, tortur og voldtægter som våben
Lokale mænd viser deres sidste respekt under begravelsen af Ghulam Mohi ud Din Rather i landsbyen Panjpora i det indisk administrerede Kashmir. Den 34-årige var soldat af kashmirsk oprindelse, men gjorde tjeneste i Indiens hær. Han og to andre indiske soldater blev dræbt i et bagholdsangreb mod en vognkortege i landsbyen Moul. En tilfældig civil blev også dræbt under aktionen, som kashmirske oprørere stod bag. Sådanne begravelser er sjældne, fordi det kun er en lille minoritet af kashmirerne, der gør tjeneste i den indiske hær. For hovedparten af den kashmirske befolkning repræsenterer den en besættelsesstyrke.

Lokale mænd viser deres sidste respekt under begravelsen af Ghulam Mohi ud Din Rather i landsbyen Panjpora i det indisk administrerede Kashmir. Den 34-årige var soldat af kashmirsk oprindelse, men gjorde tjeneste i Indiens hær. Han og to andre indiske soldater blev dræbt i et bagholdsangreb mod en vognkortege i landsbyen Moul. En tilfældig civil blev også dræbt under aktionen, som kashmirske oprørere stod bag. Sådanne begravelser er sjældne, fordi det kun er en lille minoritet af kashmirerne, der gør tjeneste i den indiske hær. For hovedparten af den kashmirske befolkning repræsenterer den en besættelsesstyrke.

Violeta Santos Moura

1. november 2017

I år markeres 70-året for delingen af det indiske subkontinent, der blev gennemført under Lord Mountbattens ledelse i 1947 som led i Storbritanniens afkoloniseringsproces.

Næppe var delingen gennemført, før Indien den 26. oktober 1947 indlemmede Kashmir, en bjergrig og geopolitisk betydningsfuld region mod nord i det vestlige Himalaya. Det skete efter ønske fra Kashmirs maharaja, men til voldsom utilfredshed for Kashmirs muslimske befolkning. Splittelserne udløste ikke blot vold internt i Kashmir, men førte også til krig mellem Indien og Pakistan og til deling af regionen, hvis territoriale status stadig er omstridt.

Det skønnes, at siden Indien i 1989 indledte sin seneste kampagne – to år efter en omstridt afstemning om Kashmirs tilhørsforhold – er mindst 70.000 dræbt i kampe mellem indiske styrker og oprørere.

I årtierne siden har Kashmirs befolkning insisteret på retten til at holde folkeafstemning om selvbestemmelse og deres regions fremtid, hvilket Delhi lige så konsekvent har afvist, fordi Indien insisterer på, at Kashmir er en udelelig del af Indien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Carsten Munk
  • David Zennaro
  • Trond Meiring
Erik Karlsen, Carsten Munk, David Zennaro og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu