Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 40: Skotland indfører forbud mod fracking

Mens de danske politikere nøler, har den skotske regering vedtaget et endeligt forbud mod fracking. Samtidigt øger den katolske kirke klimaindsatsen. Men i landbruget prutter dyrene mere (og belaster dermed klimaet mere) end ventet
Køer, som her på en farm i Gaza, er medvirkende til at få landbrugets udledning af metan i vejret. Ny undersøgelse viser, at det er større end ventet.

Køer, som her på en farm i Gaza, er medvirkende til at få landbrugets udledning af metan i vejret. Ny undersøgelse viser, at det er større end ventet.

Mohammed Asad

7. oktober 2017

Fracking-forbud i Skotland

Mens den omstridte metode til udvinding af olie og gas, fracking, fortsat spøger i Danmark – senest på Lolland-Falster, hvor lokale frygter, at det hollandske selskab Nail Resources vil anvende metoden – vedtog det skotske parlament tirsdag et endegyldigt stop for fracking. Forbuddet erstatter det fracking-moratorium (midlertidigt stop), som den skotske regering vedtog i januar 2015, skriver Reuters.

»Dagens beslutning betyder, at fracking ikke kan og ikke vil finde sted i Skotland,« sagde energiminister Paul Wheelhouse, fra det skotske nationalparti, i det skotske parlament:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Kurt Nielsen
  • Trond Meiring
  • Peter Jessen
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Knap
Carsten Munk, Kurt Nielsen, Trond Meiring, Peter Jessen, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er opmuntrende, at Skotland forbyder fracking endegyldigt. Forhåbentlig gør Danmark også, man har lov til at være optimist. Ellers deprimerende læsning :-(

Thorvald Berthelsen

Det er glimrende at Skotland som andre fornuftige europæiske lande, f.eks. Tyskland, Holland og Frankrig, nu forbyder fracking helt. Men hvornår følger det danske Folketing med. Og så vil jeg lige påpege at vi på Lolland og Falster ikke kun frygter fracking. Vi ved at det er en reel risiko.
Energistyrelsens direktør og ministeren har forsøgt at bagatalisere risikoen, men afslører samtidig at der har været anvendt fracking også i efterforskningsfasen. Og de VVM miljørundersøgelser, der påstås at garantere mod farlige boringer, udføres langt hen af vejen af firmaet selv og er afhængige af at firmaet giver rigtige oplysninger i tide. Kommunerne skal også have ordentlig besked om boringernes placering, boremetoder o.a. i tide. Her viser erfaringerne fra bla. Nordjylland og fornylig Mærsk i Nordsøen at det kniber. Så fracking udgør en reel risiko. Energistyrelsen understreger selv i sin redegørelse for ansøgningen og udkastet til tilladelse overfor Folketingets energiudvalg:
”Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase. Det bemærkes i den forbindelse, at mens frakturering generelt er en forudsætning for udnyttelse af skifergas, anvendes teknikken også i et vist omfang i forbindelse med indvinding fra de mere kendte reservoirtyper i f.eks. sandstenslag og kalkstenslag.”
Lagene der skal undersøges på Lolland-Falster er især sandstenslag, og der er måske skiferlag længere nede. I øvrigt er der i det sydlige Hovedstadsområde givet en tilladelsee til at efterforske og bore efter geotermi, hvor Energistyrelsen selv understreger at fracking kan blive nødvendig.
Hvorfor ikke udtrykkeligt forbyde brug af fracking totalt i Danmark, hvis der er så lidt brug for den, som Ministeren og Direktøren for Energistyrelsen hævder?

Philip B. Johnsen

Ak ja, men ingen politiker vil forholde sig til en femte klasse, med et spørgsmål, der afsløre, at de folkevalgte betjener det internationale marked og ikke vælgerne, men lad mig uddybe kritikken lidt, for de kommende generationer.
Link: link: https://www.information.dk/indland/2017/10/hallo-voksen-stede-5-e-kalder...

Politisk propaganda:
Danmark i FN: Ingen tid at spilde i klimakampen.
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/09/danmark-fn-ingen-tid-spilde-...

Fakta om vores politikeres reelle hensigter:
Fra link:
"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«. Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.information.dk/indland/2015/12/stort-flertal-folketinget-bak...

Læs også "Ny forskning afslører politikerne: De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"

Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Fra link.
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."

Link: http://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betale...