Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 41: Sort eller grøn energi?

Det Internationale Energiagentur opjusterer forventningerne til grøn energi, men de internationale udviklingsbanker investerer fortsat sort
14. oktober 2017

Nødvendig teknologi

Klimaforskere har gentagende gange sagt, at det ikke er nok blot at bremse udledningerne af drivhusgasser, hvis målet om at holde klodens temperaturstigninger til maksimalt to grader celsius skal holdes. Det kan simpelthen ikke ske tilstrækkeligt hurtigt, og derfor er det nødvendigt at udvikle ny teknologi, der kan trække co2 ud af atmosfæren igen eller få naturen selv til at gøre arbejdet ved eksempelvis at plante flere træer.

Derfor vækker det opsigt, at det schweiziske selskab Climeworks hævder, at de i 2025 med såkaldt direct air capture vil være i stand til at suge én procent af klodens årlige co2 udledninger ud af atmosfæren igen. Climeworks ejere mener, at deres mål er »realistisk«, men «svært« og afhængigt af, at det politisk besluttes at sætte en pris på co2.

Ny grøn prognose

Det Internationale Energiagentur, IEA, har med egne ord »kraftigt opjusteret« deres prognose for den globale udvikling af vedvarende energi. IEA vurderer således, at vedvarende energikilder som sol og vind vil blive udbygget med 43 procent over de kommende fem år. Det er fjerde år i træk, at IEA opjusterer deres egen femårige prognose, og den positive udvikling er primært »drevet af den hastige udvikling i solenergi i Kina og Indien,« skriver IEA i agenturets prognose.

Sorte penge

Selv om Paris-aftalen er trådt i kraft, fortsætter de internationale udviklingsbanker, som eksempelvis Den Europæiske Udviklingsbank for Genopbygning og Udvikling, ERDB, med at finansiere sorte energiprojekter. Det skriver organisationen Oil Change International, der har beregnet, at verdens seks udviklingsbanker sidste år investerede fem mia. dollar i olie, kul og gas.

»De multilaterale udviklingsbanker siger alle de rigtige ting, men fortsætter med at finansiere milliarder af dollar til olie, gas og kulprojekter,« siger Alex Doukas fra Oil Change International.

Dansk co2 aftryk

Danmark har EU´s femtehøjeste co2 udledning målt per indbygger kun overgået af Luxembourg, Storbritannien, Irland og Finland. Gennemsnittet i EU er 11,5 ton co2 årligt per indbygger, mens det danske gennemsnit ligger på 14,5 ton per indbygger. Det er især forbruget af fødevarer, der trækker danskerne op:

»27 procent af københavnernes co2-aftryk stammer fra fødevarer. Ændrede kostvaner eller mindre madspild, som Danmark i forvejen er kendt for, ville for alvor kunne reducere klimabelastningen,« siger Diana Ivanova fra Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, NTNU, i Trondheim, der har lavet undersøgelsen.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu