Interview
Læsetid: 5 min.

Labour udelukker, at Storbritannien kan forlade EU uden en aftale

Den britiske regering har i de seneste dage skærpet tonen i Brexit-forhandlingerne og erklæret, at den har afsat penge til at forberede landet på exit fra EU uden en ny aftale. Det bliver dog ikke med Labours stemmer, fortæller partiets Brexit-ordfører, Keir Starmer, i et interview med Information
’Ingen aftale’ ville være katastrofal for alle, siger Labours Keir Starmer.

’Ingen aftale’ ville være katastrofal for alle, siger Labours Keir Starmer.

Gustavo Valiente

Udland
13. oktober 2017

Mens den britiske premierminister Theresa May i denne uge har afsløret, at hun har afsat 250 mio. pund til »forberedelser på Brexit, inklusive et ’ingen aftale’-scenarie«, har oppositionspartiet Labour afvist, at det vil stemme for exit fra EU, før der er en ny aftale forhandlet på plads.

Ifølge partiets Brexit-ordfører, Keir Starmer, er Brexit uden en ny aftale »utænkelig« – og ikke kun fordi det vil føre til kaos ved landets grænser, når al import pludselig skal fortoldes efter WTO’s regler.

»Tænk på hvilken situation, vi ville befinde os i, hvis der fra den ene dag til den anden ikke var nogen aftale, der dækkede EU-borgeres rettigheder, ingen aftale omkring grænse-arrangementet i Nordirland, hvis reglerne på flyområdet ikke længere var gældende, hvis ikke der var en arrestordre, der dækkede hele Europa, hvis ikke der var nogle regler for fiskeriet,« siger den 55-årige skyggeminister i et eksklusivt interview med en lille gruppe internationale journalister.

Starmers udtalelser kommer få dage efter, at en højtstående talsmand for formand Jeremy Corbyn udtalte til Huffington Post, at Labour vil stemme imod en hård Brexit uden en aftale og i stedet sende regeringen tilbage til forhandlingsbordet.

Dermed vil det være svært for Theresa Mays mindretalsregering at få Brexit stemt igennem, idet en række konservative Remain-støtter længe har signaleret, at de også vil stemme imod ’ingen aftale’. Tilmed vil det være politisk problematisk for det nordirske DUP, som har indgået en støtteaftale med May, der i princippet giver regeringen et flertal på 13, at stemme for en kaotisk Brexit, der risikerer at undergrave Langfredags-fredsaftalen.

»’Ingen aftale’ ville være katastrofal for alle, Storbritannien og EU og det britiske parlament kan bestemt tænkes at nedstemme en ’ingen aftale’-Brexit,« bekræfter Starmer.

Brexit vil ske

Labours udmelding vil komme som en lettelse for dem, der frygter en kaotisk Brexit, hvoraf mange har et håb om, at Brexit i sidste ende ikke vil blive gennemført.

Det mener Keir Starmer – der var direktør for den offentlige anklagemyndighed, inden han blev valgt til parlamentet i 2015 – imidlertid er ønsketænkning.

»Som jurist kan jeg ikke se, hvordan det kunne ske. Ifølge Artikel 50 (som parlamentet har vedtaget, red.) forlader vi EU i marts 2019. Derefter er vi ude,« siger han og afviser i samme åndedræt, at den overgangsaftale, som den britiske regering nu siger, at den vil gå efter på stort set de samme vilkår som i dag, kan blive permanent.

Dette ville nemlig betyde, at Storbritannien vil blive tvunget til at efterleve regler, landet ikke selv har været med til at beslutte, hvilket rent demokratisk er utænkeligt, påpeger Starmer.

»Og stort set ingen af alle de virksomheder, jeg har talt med, bryder sig om historier uden en afslutning. De bryder sig ikke om forandring, men de hader usikkerhed,« siger han og understreger, at det er i landets interesse at få en aftale forhandlet på plads.

Han frygter dog, at en svækket Theresa May og en dybt splittet konservativ regering gør opgaven vanskeligere.

»Ved valget i juni mistede May sit flertal, men endnu vigtigere var det, at hun mistede sin autoritet. Hun taler nu til to forskellige publikummer på grund af den dybe splittelse i hendes eget parti, og det betyder, at EU ikke ved, om det, hun siger, virkelig er en fælles position, som alle støtter op om i hendes parti og regering,« siger Starmer og påpeger, at der på grund af denne »dobbelt-tale« er »modsætninger i Mays Brexit-position«.

»Hun afviser fælles institutioner med EU, men samtidig ønsker hun et tæt partnerskab med unionen,« siger Starmer, der ikke mener, at det hænger sammen.

Labours nye position

Hvor valget svækkede May-regeringen, styrkede det imidlertid Labour – i høj grad som følge af, at mange pro-europæiske unge stemte på partiet. Iagttagere påpeger dog, at Labour risikerer at støde dem fra sig igen, med mindre partiet i højere grad adskiller sig fra de konservative på Brexit.

Labour-partiet stemte for Artikel 50, der aktiverede udmeldelsesforhandlingerne, og siger, at det vil respektere resultatet af folkeafstemningen, hvis partiet kommer til magten. Under Keir Starmers ordførerskab har partiet imidlertid rykket sig i de seneste måneder.

»Folk sagde før valget, at vores position ikke ville gøre nogen tilfredse. Det viste sig at være forkert, men jeg følte, at vi måtte bevæge os fremad, og det gjorde vi så over sommeren,« forklarer Starmer og fortsætter:

»Over sommeren er Labour kommet til en klar, fælles position på Brexit: 1) Det er nødvendigt med en overgangsperiode, hvilket May nu har accepteret. 2) En toldunion er en mulighed sammen med en ændret relation til det indre marked. 3) Europa er og vil fortsætte med at være vores største handelspartner i det 21. århundrede.«

Starmer mener, at den klare fælles holdning i Labour gør partiet bedre stillet i forhold til at forhandle en aftale på plads med EU.

Modsat regeringen mener partiet heller ikke, at landet kan erstatte europæisk handel med global handel, og derfor kan partiet gå på kompromis med medlemskab af en toldunion, ligesom partiet heller ikke ønsker afregulering samt erklærer sig fleksibel omkring EU-Domstolens jurisdiktion.

»Det er ikke fri bevægelighed, der er det største problem. Det virkelige spørgsmål er, om vi er parate til at acceptere lige vilkår. Vi ønsker en aftale, hvor vi bevarer fordelene ved toldunionen og det indre marked, og vi ved, at det betyder, at vi må acceptere lige vilkår,« siger han.

Imidlertid er det ikke Labours Keir Starmer, men derimod den konservative Brexit-minister David Davis, der i denne uge har siddet over for EU’s chefforhandler Michel Barnier, som torsdag sagde, at EU’s stats- og regeringschefer ikke vil anbefale at begynde forhandlingerne om en handelsaftale, når de mødes i Bruxelles i næste uge.

Det bekymrer Keir Starmer.

»I næste uge håber jeg, at vi får at høre at: ’Det er ikke nok, men der er gjort fremskridt, og vi er der næsten’,« siger han.

»Et aggressivt standpunkt fra EU’s side kan vise sig at virke stik modsat og styrke narrativet om, at det er bedst, hvis vi bare løsriver os.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man melder sig ud af en forening, skal man sgu da ikke have et samarbejde??

Steffen Gliese

Nu er det jo ikke en barneleg, Carsten Rank, men spørgsmålet om, hvordan en ubekvem situation kan landes på en måde, så de negative konsekvenser bliver mindst muligt skadende - indtil UK har fået udkæmpet sin klassekamp og kan vende tilbage.

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg håber da, Steffen, at når vi selv kommer ud af EU, er det fordi, vi vil være fri for at samarbejde med EU. Derimod vil vi, frit, kunne samarbejde med de enkelte lande.

Michael Kongstad Nielsen

Ved en skilsmisse skal der være en aftale, ikke Carsten Rank.
Det er der næsten også, men EU synes ikke den er god nok - for dem.
Dernæst skal der forhandles om fremtiden.
Hvis EU ikke giver sig, kan det ende med WTO regler.
Det kan bruges, men er ikke ideelt.

Hvad har størst værdi efter Brexit, EU eller Storbritannien? Hvilken vej skal udligningen efter skilsmissen flyde ?

Torben K L Jensen

Tror EU savner Labour som forhandlingspartner.

Niels Duus Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

EU vil have løst skilsmissenbestingelser aftalt inden fremtiden diskuteres. Det er urealistik da emnerne hænger sammen. UK er nød til at planlægge hånd Brexit.
Jeg havde ikke troet det, men hånd Brexit ser mere sandsynligt ud.
Naturligvis kræver det tid at planlægge en hård Brexit, så jeg tror beslutningen må tages i begyndelsen af 2018 af London.
Jeg tror UK starter med at give flertallet at EU borgere opholdstilladelse - ensidigt. Derefter løses de andre knuder. Det er muligt at handle sammen uden at være i en Union. Og lettere idag end før 1972.
Tyskland overtager. Bemærk ingen store ting sker uden Tyskland er involveret og siger ja. Alle venter på Tyskland.
EU har brug for UK og UK har brug for EU.