Læsetid: 7 min.

En lukrativ aftale lader Apple slippe med at betale 0,005 procent selskabsskat for de penge, det tjener på din iPhone

EU’s konkurrencekommissær Magrethe Vestager fortsætter sin kamp med at indkræve milliarder i ubetalt skat fra verdens største virksomheder. Senest er Irland blevet slæbt i EU-retten for ulovlig statsstøtte til Apple, og de digitale virksomheder er på dagsordenen på EU-topmødet i slutningen af ugen. Information giver her et overblik over skattemekanismerne
Margrethe Vestager under sin tale i Europa-Parlamentet i sidste måned i forbindelse med anklagen mod Irland, som EU mener, har ydet ulovlig statsstøtte til Apple.

Margrethe Vestager under sin tale i Europa-Parlamentet i sidste måned i forbindelse med anklagen mod Irland, som EU mener, har ydet ulovlig statsstøtte til Apple.

Jean Francois Badias

17. oktober 2017

Vi bruger alle sammen deres ydelser. Google holder os vidende, Apples telefoner holder os forbundet, og Amazon sender vores drømmeindkøb til hoveddøren. Men selvom europæerne holder gang i verdens største virksomheders europæiske butikker, betaler ejerne kun et lille beløb tilbage til kontinentets skattekasser.

Men det skal være slut, lyder det fra EU. Unionens konkurrencekommisær Magrethe Vestager har stået i spidsen i kampen for, at virksomhederne skal betale mere i skat af de penge, de tjener i Europa, og emnet er højaktuelt i EU i disse dage. I forrige uge hev EU-Kommissionen Irland i retten, fordi landet ikke har opkrævet den skat af Apple, som EU-Kommissionen mener, at Apple er forpligtet til. 

På torsdag er de digitale virksomheder på dagsordenen på EU-topmødet, og samme dag skal EU’s skattekommissær Pierre Moscovici mødes med Europa-Parlamentets økonomi- og valutaudvalg. Her forventes det, at beskatningen af virksomhederne bliver drøftet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Overbye
 • Torben Arendal
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Toke Andersen
 • Oluf Husted
Thomas Overbye, Torben Arendal, David Zennaro, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Toke Andersen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gert Friis Christiansen

Hvis Appel mener, at alt værdi skabes, hvor ideerne undfanges og udvikles, og ikke hvor marked er, behøver de jo slet ikke at være i Europa. De kunne jo flytte deres salgskontorer til Nevadas ørken og få det samme ud af det. Så slap de også for Margrethe Vestager! Det sker nok ikke.

David Zennaro, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Kenneth Hansen

Hvis internationale virksomheder ikke vil betale skat i Danmark, og øvrige respektive nationer, så kan de jo tage deres produkter og skride. Vi klarer os nok uden. Hvorfor har så mange danskere ondt bagi over nogle indvandrere og flygtninge, men lader til at være helt på det rene med at købe f.eks. en mobiltelefon, der er produceret med hjælp fra børnearbejdere i ulande, banket ned i pris, bl.a. ved at se stort på miljøkonsekvenser i udvindingen af råstoffer, og dernæst solgt i Danmark med en profit, som der ikke betales skat i Danmark af? Hvem er det lige, der reelt snyder og nasser på den danske stat? Send dem hjem!

Estermarie Mandelquist, Egon Stich, Ole Frank, Thomas Barfod, Jan Guldager, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Erik Karlsen, Rolf Hansen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det bliver spændende at se om nogen af de penge nogensinde kommer i kassen.
Mig bekendt er det ikke sket indtil videre med nogen af de kæmpe bøder Margrethe har udstukket. Og som hun høster stor ros for...
Det ser ud som de store selskaber rent faktisk kan sige, at det er de uenige i og derfor sk... ligeglade med.

Jes Balle Hansen , Kim Houmøller og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Og vi er som europære tvunget til at købe og bruge deres produkter. For hvor er den europæiske Google, Apple, Facebook, Amazon, E-bay, Netflix, Uber og så meget mere til for fremtiden. Kineserne har for længst fattet det og har deres egne digitale platforme. I EU derimod strømmer pengene bare ukritisk i armene på Trumps USA. Alt i mens Trumps USA truer EU med handelssanktioner og straftold på 35%.

Torben K L Jensen

Det eneste og det klogeste man kan gøre er at nationalisere internettet og lade it-giganterne betale for brugen. Ikke noget snak om skat - det ar bare at betale der hvor man tjener penge - og det er som sagt på internettet.

Søren Jacobsen

Der bør etableres en fælles EU selskabsbeskatning og gerne en eller anden form for brutto skat på omsætningen. Ellers vil alt og alle i EU fortsætte med at faldbyde hinanden.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det fysiske fiber-net er blevet den vigtigste infrastruktur et land har nu flere og flere lande bliver digitaliseret vil det være klogt at staten udvider,vedligeholder og kontrollerer (cyber-krig) nettet og vil være grundlaget for skatteindtægter i en globaliseret verden hvor fremtidens verden-valuta er en der er knyttet til internettet som feks. Bit-coins og Block-chains.

Problemet med skatteshopping inden og udenfor EU er at det er frygteligt konkurrenceforvridende. Taberne bliver typisk de lokale butikker når vi handle hos dem med smarte skatteordninger.
Interessant skete det i Luxembourg da Jean-Claude Juncker var statsminister (LuxLeaks)
Der er forkert hvis man kan købe en vare på en dansk hjemmeside og bagefter finde ud af at handlen er gjort et selskab i (f.eks.) Luxembourg trods varen leveres fra Danmark.
Moderne tider. Lidt for smart.

Michael Pedersen

Det viser jo behovet for en overnational regulering, og her er EU jo en oplagt mulighed.

Men sålænge nationalromantikere som EL og DF løber de multinationales ærinder ud i skatteoptimering, kommer vi jo ikke rigtigt længere.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Enhver idiot ved at lavere udgifter for Apple, fører til at du skal betale mindre, når du årligt opdaterer din nedslidte iPhone til den sidste nye. Grunden til at den nye iPhone er den dyreste nogensinde, er at den kan noget den gamle ikke kunne. Eller noget...

Ret svag artikel om interessant emne. NB så betalte Apple AB (inkl. N, F og DK ex. driftscentret) sidste år små MSEK 100 i skat. Dog en slat, hvis skat = 0,005% af overskuddet.

Philip B. Johnsen

Politikere beskytter skatteunddragelse i EU.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

“EU-lande har modarbejdet kontrol med skattesnyd.”
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/10/kofod-eu-lande-modarbejdet-k...

Malta car bomb kills ‘Panama Papers journalist’ Daphne Caruana Galizia.
“The journalist who led the Panama Papers investigation into corruption in Malta was killed on Monday in a car bomb near her home.”
https://www.theguardian.com/world/2017/oct/16/malta-car-bomb-kills-panam...