Baggrund
Læsetid: 2 min.

Malta i spotlyset efter journalistmord

Dyb bekymring over udvikling i Malta, efter at bilbombe dræber dybdebordende journalist
Mindehøjtidelighed for Daphne Caruana Galizia i Bruxelles.

Mindehøjtidelighed for Daphne Caruana Galizia i Bruxelles.

Virginia Mayo

Udland
21. oktober 2017

En kritisk journalist, der har afsløret korruption i toppen af Maltas politiske system, blev i denne uge dræbt af en kraftig bilbombe. Bomben gik af kort efter, at journalisten forlod sit hjem i landsbyen Bidniji og kun en halv time efter, at hun havde skrevet sit sidste blogindlæg, hvor hun beklagede, at der »nu er svindlere alle vegne«.

»Situationen er desperat,« skrev Daphne Caruana Galizia, der blev 53 år.

Mordet blev af hendes søn, Matthew Caruana Galizia – der selv er journalist – beskrevet som et »attentat«.

»Min mor blev snigmyrdet, fordi hun stod mellem loven og dem, som søgte at bryde den,« sagde han ifølge The Financial Times. »Men hun blev også et mål, fordi hun var den eneste person, der gjorde det.«

Blandt de højtstående personer, som Daphne Caruana Galizia anklagede for korruption, var den maltesiske premierministers kone.

Baseret på informationer fra de lækkede Panama-papirer anklagede hun premierminister Joseph Muscats kone for at have modtaget bestikkelse fra Azerbaijans regerende familie og gemme pengene på en hemmelig bankkonto i Panama. Beskyldninger, som hr. og fru Muscat har afvist.

Tidligere havde Caruana Galizia afsløret, at premierministerens stabschef og en minister i hans regering havde hemmelige konti, men Muscat nægtede at fyre dem, da det ikke var bevist, at de havde brudt nogen lov.

I 2012 var hendes undersøgelser med til at tvinge den maltesiske EU-kommissær for sundhed, John Dalli, til at træde tilbage, efter at en undersøgelse fandt, at han havde forsøgt at påvirke tobakslovgivningen.

Bekymret EU

Drabet på den kritiske journalist har ført til kritik og bekymring i EU, hvor stats- og regeringscheferne torsdag opfordrede Malta til at genneføre en undersøgelse af mordet.

Tysklands kansler, Angela Merkel, samt franske, spanske og portugisiske diplomater understregede – ifølge EU-embedsmænd – behovet for udenlandske efterforskere.

Europa-Parlamentet – hvis formand, Antonio Tajani, tog sagen op med EU-lederne – vil tirsdag debattere »beskyttelsen af journalister og ytringsfriheden på Malta«.

»Malta er et mekka for hvidvaskning af penge og skatteunddragere,« sagde parlamentariker Sven Giegold fra De Grønne til Reuters.

»Maltas magtcenter lider af en straffrihedskultur, der ikke ses i noget andet land i EU. Europa må ikke længere lukke øjnene for den måde, som der blæses på retsstatens regler på i Malta.«

Den konservative EPP-gruppe i parlamentet kaldte mordet et »tragisk bevis« på, at situationen i Malta bliver værre og værre.

»En fri nation og et fuldt medlem af den Europæiske Union kan og burde ikke tillade sådanne chokerende begivenheder at finde sted,« sagde Manfred Weber fra EPP.

Den maltesiske premierminister, Joseph Muscat, har indkaldt eksperthjælp fra FBI og hollandsk politi, og han har sagt, at han ikke har udstedt »nogle grænser« for deres undersøgelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik holm hansen

Her har EU en fantastisk chance for af fremstå som en ikke korrupt der vil bekæmpe skattesnyd samt vold og drap på et meneske som vi andre må være taknemlige for har betalt den højeste pris for at have afsløret de mange svindlere og bedragere fra panama papers, også kan vi jo samtidig håbe på junckers hænder ikke længere er fedtede...... og måske han kunne svinge sig op til hjælpe med op klaringen i LUXENBURG..