Analyse
Læsetid: 4 min.

Massedrab i Las Vegas sætter Trumps lederevner på prøve

Præsidenten sparkede i går spørgsmålet om en strammere føderal våbenkontrol til hjørne. Men Trump og hans republikanere må forvente højlydte krav fra de overlevende i Las Vegas, deres slægtninge og venner samt det civile samfund og demokratiske politikere om konkret handling
Amerikanske politifolk i færd med at hjælpe folk i ly fra skuddene ved country-koncert i Las Vegas søndag, hvor i alt 59 mennesker blev dræbt og flere hundrede såret, da pensionisten Stephen Paddock åbnede ild mod folkemængde fra 32. etage på et hotelværelse.

Amerikanske politifolk i færd med at hjælpe folk i ly fra skuddene ved country-koncert i Las Vegas søndag, hvor i alt 59 mennesker blev dræbt og flere hundrede såret, da pensionisten Stephen Paddock åbnede ild mod folkemængde fra 32. etage på et hotelværelse.

John Locher

Udland
4. oktober 2017

BOSTON – Inden sit besøg i går i til det orkanramte Puerto Rico lovede præsident Donald Trump, at »spørgsmålet om våbenlove vil blive taget op på et senere tidspunkt«.

Hans kommentar kommer i kølvandet på en enlig attentatmands massakre på 59 mennesker under en country music-koncert i Las Vegas. På gerningsmanden Stephen Paddocks værelse i hotellet Mandalay Bay fandt politiet 23 våben, herunder mindst et fuldautomatisk gevær, og en pistol.

Trumps lakoniske bemærkning – det var første gang i et døgn, at han benyttede ordet ’gun’ – antyder en erkendelse af, at der i USA nu vil rejse sig en bevægelse, der kræver en stramning af landets uhørt løse regulering af våbenbesiddelse.

Det åbne spørgsmål er, hvordan præsidenten vil positionere sig. I valgkampen sidste år fulgte han et typisk mønster for Republikanske præsidentkandidater siden 1990’erne. De kan ikke vinde i de vigtige svingstater i Midtvesten og et par i det vestlige USA uden at opnå støtte fra våbenentusiaster – dem, der er overbevist om, at forfatningen giver dem ubegrænset ret til at besidde allehånde typer våben.

I særdeleshed er en blåstempling af deres kandidatur fra våbenforeningen National Rifle Association (NRA) vigtig. Ifølge NBC News brugte NRA i 2016 i alt 21 mio. dollar fra sine medlemsgebyrer til at støtte Trumps kandidatur. Efter sin indsættelse holdt præsidenten i maj en takketale til NRA’s årlige kongres i Dallas.

»Forbundsregeringen vil i fremtiden holde inde med at undergrave Jeres rettigheder og frihed som amerikanere. I stedet vil vi stå side om side,« lovede Trump.

Men som en berømt ejendomsmagnat i New York stod Trump på den modsatte side i debatten. I 1980’erne og 1990’erne var New York, ligesom andre amerikanske storbyer, plaget af en meget høj mordrate, der bl.a. blev sat i forbindelse med væbnede kampe mellem narkobander.

Støtter våbenforbud

I 1994 tilkendegav Trump sin støtte til en ny våbenkontrollov vedtaget af Demokraterne i Kongressen og underskrevet af præsident Bill Clinton. Den forbød fremstilling og salg af halvautomatiske rifler af typen AR15, der blev benyttet af Stephen Paddock til at meje over 500 tilhørere i Las Vegas ned. For at få lovforslaget igennem Kongressen måtte Clinton og Demokraterne acceptere en udløbsdato.

I 2004 var George W. Bush præsident. Han rådede over et flertal i Repræsentanternes Hus; derfor blev forbuddet mod halvautomatiske rifler ikke forlænget eller gjort permanent.

I 2012 roste Trump præsident Barack Obamas håndtering af masseskyderiet på Sandy Hook-skolen i Newtown, Connecticut, hvor 21 børn og seks lærere mistede livet. Efterfølgende fremsatte Obama et lovforslag, der skulle dække en række smuthuller i den daværende våbenkontrollovgivning.

Salg af våben på messer og mellem private personer skulle fremover være genstand for baggrundstjek på en national database. Personer, der lider af mentale sygdomme, måtte ikke længere købe våben. Folk opført på forbundsstatens liste over personer med forbindelse til terrorgrupper kunne ikke længere gå ind i en våbenbutik og købe en pistol.

Alle disse lovforslag blev støttet af Trump dengang i 2012. Ingen af dem vandt tilstrækkelig opbakning fra det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus til at blive lov.

Det er endnu for tidligt at forudsige, om Trump vil give efter for noget af det pres, slægtninge og venner til de mange ofre for massakren i Las Vegas, vil lægge på ham gennem deres folkevalgte politikere og massemedierne.

»Der er over 500 sårede og tusinder af slægtninge og venner, der ikke vil lade politikerne slippe,« siger Jamie Raskin, demokratisk kongresmedlem fra delstaten Maryland, til Politico.com.

En kendt country-guitarist sluttede sig uventet til de amerikanere, der har fået nok af et stedse voksende antal masseskyderier i de sidste ti år. I en tweet skrev Caleb Keeter fra Josh Abbott Band fra Texas, at han har været tilhænger af ubegrænsede våbenrettigheder hele sit liv, og at han og bandet altid medbringer våben i deres bus.

»Men disse våben viste sig at være totalt nyttesløse. Vi har behov for våbenkontrol LIGE NU. Jeg angrer over først at forstå det, da jeg og mine brødre blev truet.«

Demonstrationer

Efter skolemassakren i Newtown, Connecticut, fandt der utallige demonstrationer sted i Washington, D.C., især i delstaten Connecticut. Forældrene organiserede sig i en gruppe, der rejste til Washington for at møde politikere. En spontant startet gruppe af ’bekymrede mødre’ arrangerede flere marcher i Connecticuts hovedstad Hartford.

Efterfølgende blev Connecticuts våbenkontrollove strammet betydeligt. Delstatens to senatorer og medlemmer af Repræsentanternes Hus hører i dag til de mest prominente tilhængere i Kongressen af en reform af den føderale våbenlovgivning.

Trumps første prøve kommer snart. Det republikanske flertal i Kongressen planlægger at stemme om et lovforslag, der vil legalisere salget af lyddæmpere.

»Det ville have været langt værre i Las Vegas, hvis skudmanden havde haft en lyddæmper og politiet ikke kunne se, hvor ilden kom fra,« sagde astronauten og tilhængeren af våbenkontrol Mark Kelly i går.

Kelly er gift med det tidligere demokratiske kongresmedlem, Gabrielle Gifford, der blev skudt i hoved af en attentatmand i 2012 og overlevede med en hjerneskade. De har startet Americans for Responsible Solutions’, der sammen med ’Brady Center to Prevent Gun Violence’ håber at kunne bruge tragedien i Las Vegas til at få strammet den føderale lovgivning såvel som delstatslovene.

Demokratiske ledere tilskyndede tirsdag formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, til at fremlægge et lovforslag, der forbyder salg af våben til mentalt forstyrrede personer og kræver baggrundstjek af personer, der køber våben privat eller på messer. Ryan har endnu ikke svaret.

Den eneste prominente republikanske politiker, der har udtalt sig om våbenkontrol efter Las Vegas, er guvernøren i Kentucky. »Man kan ikke lovgive om ondskab,« skriver Matt Bevin i en tweet.

Mandag og tirsdag afviste National Rifle Association at tage imod opkald fra pressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Trump kan vende på en tallerken, alt efter om det virker oppertunt. Men NRA er yderst magtfulde, faktisk en stat i staten, og hele våbenindustrien bakker dem op, så det er tvivlsomt, om han kunne gennemføre en regulering, selvom han ville.

Søren Fosberg

NRA og våbenindustrien som har styr på kongressen. Trump kan intet gøre og vil næppe heller prøve. Et sikkert nederlag og nye fjender er det givne resultat.

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Trump i Puerto Rico: "If you look at a real catastrophe like Katrina..."

"So what’s your death count? Sixteen? You can be very proud, only sixteen instead of thousands in Katrina."

Afslutningsvist efter møde med en puertoricansk familie “have a good time.”

Fra artikel: "In bizarre visit, Donald Trump compares Puerto Rico to ‘a real catastrophe like Katrina’ — and congratulates himself":

"It was vintage Trump — informal, freewheeling, self-centred, detached from facts, wholly unlike the behaviour of any other modern president.

"His supporters applauded again, pointing to his authenticity and moments of empathy. Puerto Ricans already upset with him before he landed were infuriated.

“He takes two weeks to visit a disaster zone where 3.5 million American citizens live. He arrives with a smile on his face, makes fun of the situation, shows no empathy, lies and lies on camera as he does 24-7. And then throws paper towel rolls to people in need as if he was playing Go Fetch with dogs."

Samtidig på Deadline beretter en af hans "supporters", den på DR hyppigt brugte journalist Stine Kromann Dragsted, om den tale Donald Trump læste fra en teleprompter, efter massemordet i Las Vegas, en tale han helt åbenlyst ikke selv kunne have skrevet, da manden tydeligvis ikke ejer empati:

"Jeg synes faktisk det var en ret virkningsfuld tale, som præsident Trump, han holdt. Han er jo blevet kritiseret for at trives på konflikter og kontroverser og måske har lidt svært ved at vise offentligheden empati og omsorg, men i dag så vi ham gøre det i rollen som den omsorgsfulde landsfader for en nation i sorg. Han talte om meningsløsheden … " og bla, bla, bla.

Hvornår stopper danske medier, især DR og Ritzau, med nærmest konsekvent at fremstille Donald Trump, som var han et normalt, intelligent, rationelt tænkende og agerende menneske? Det er jo klart for enhver, der følger blot en smule med, at det er han så langt fra. Er det ikke en del af Public Service-forpligtelsen at vise virkeligheden, som den er?

Nanna Wulff M.

Lederevner og Trump er ikke forenelige i den samme sætning!