Læsetid: 9 min.

Militssoldat i Irans tjeneste: ’En dag vil vi marchere hele vejen til Mekka. Kun Gud kan stoppe os’

Irans revolutionsgarde rekrutterer, træner og indoktrinerer titusinder af unge shiamuslimske mænd fra Irak, Libanon, Pakistan, Afghanistan, Usbekistan og Yemen som led i iranernes bestræbelse på at dominere Mellemøsten. Senest var iranskstøttede shiamilitser spydspids i den irakiske hærs indtog i oliebyen Kirkuk i det nordlige Irak
Mostafa Naje har været med til at generobre byer som Tikrit, Fallujah, Amerli og Tal Afar fra Islamisk Stat i Irak. Og sidste år kæmpede han på Bashar al-Assads side, da syriske oprørere blev fortrængt fra Aleppo.

Mostafa Naje har været med til at generobre byer som Tikrit, Fallujah, Amerli og Tal Afar fra Islamisk Stat i Irak. Og sidste år kæmpede han på Bashar al-Assads side, da syriske oprørere blev fortrængt fra Aleppo.

Privatfoto

18. oktober 2017

De kæmper om nødvendigt i bare tæer i 50 graders varme. De bygger forskansninger i Damaskus, stormer storbyer som Aleppo, generobrer land fra Islamisk Stat i Irak og slås for at vinde kontrollen med Yemens hovedstad, Sana’a.

I mandags agerede de spydspids ved en militæroperation i Kirkuk i det nordlige Irak og tvang de kurdiske Peshmerga-styrker på flugt fra byens oliefelter, regeringsbygninger og militærfaciliteter.

De er unge, dedikerede og målrettede. Nogle er født og opvokset i slumkvarterer i Beirut og Bagdad. Andre kommer fra bjergrige områder i Pakistan, Afghanistan og Yemen.

Selv om de ikke altid forstår hinanden på grund af sprogbarrieren, kæmper de side om side på slagmarker, når de får ordre til det. Én ting binder dem sammen: De har alle svoret troskab til Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei.

Som irakeren Mostafa Naje siger til Information:

»Hans excellence, min leder, Ayatollah Khamenei er de undertryktes frelser, de afmægtiges beskytter, retfærdighedens vogter, og shia-islams skjold. Hvis hans excellence beder mig om at kæmpe i Yemen i morgen, vil jeg ikke tøve et splitsekund med at adlyde.«

Information har talt med tre shia-krigere fra henholdsvis Irak, Libanon og Pakistan. Mostafa Naje er en af dem. Den 24-årige iraker har allerede et imponerende cv som kriger. Siden 2014 har han kæmpet for den irakiske shiamilits al-Nujaba-bevægelsen; en af de mest resursestærke iranskstøttede militser i Mellemøsten.

Mostafa Naje har over de forgangne år været med til at generobre byer som Tikrit, Fallujah, Amerli og Tal Afar fra Islamisk Stat i Irak. Og han var sidste år med til at erobre Aleppo fra syriske oprørere.

»Jeg er vendt hjem fra Damaskus for to måneder siden. For tre uger siden kæmpede jeg mod Daesh (Islamisk Stat, red.), nær Hamrin-bjergene i Nordirak. I denne uge var jeg med til at erobre Kirkuk fra Peshmerga (kurderne, red.). Når missionen i Kirkuk er ovre, skal jeg på kursus i den hellige by Qom i Iran,« fortæller Mostafa Naje.

Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.
Læs også

Den berejste Mostafa Naje kommer fra slumkvarteret Sadr City i det østlige Bagdad. Før i tiden turde han dårligt drømme om at komme til at se den vestlige del af Iraks hovedstad, hvor de mere fine bydele ligger. Men siden han tilsluttede sig al-Nujaba-bevægelsen i 2014, har tingene ændret sig.

I dag har Naje røget vandpibe på den legendariske al-Hamra gade i Libanons hovedstad, Beirut. Han har stået på ski ved de majestætiske bjerge nord for Irans hovedstad, Teheran. Og han har spist grillspyd, humus og taboulehsalat under jasmintræerne i den gamle bydel i Syriens hovedstad, Damaskus.

»Som hellig kriger for shia-islam rejser jeg en del i disse dage. Men jeg gør det fordi jeg inderligt tror på min kamp, ikke fordi jeg opnår privilegier. Som jeg ser det, befinder vi os i en eksistentiel kamp mellem den sande islam (shiaislam, red.) og den falske islam (sunniislam, red.). Og jeg er parat til at ofre mit liv i kampen,« understreger Naje.

Irans fremmedlegionærer

Siden 2013 har den iranske hærs eliteenhed, Revolutionsgarden, mobiliseret titusinder af unge mænd som Mostafa Naje til at kæmpe for Syriens leder, Bashar al-Assad, i forsøg på at bevare Teherans geopolitiske indflydelse i Levanten. Langt de fleste af de unge mænd kommer fra Irak, Pakistan, Afghanistan og Libanon. Dertil komme nogle fra Yemen og Usbekistan.

Mobiliseringen af de unge shiakrigere blev sat i værk som en akut løsning på den syriske hærs begyndende kollaps under den syriske borgerkrig. Men i dag har shiamilitserne ifølge militæranalytikere udviklet sig til en formidabel krigsmaskine, som nu kan udkonkurrere de fleste sunni-jihadistiske grupper på slagmarken.

At shiakrigerne har fået kamperfaring fra både krigen mod oprørerne i Syrien og mod Islamisk Stat i Irak har givet anledning til panderynker i Riyadh, Tel Aviv og Washington.

Flere frygter, at Irans magtfulde revolutionsgarde er i færd med at opbygge en række shiaislamistiske militser med libanesiske Hizbollah som forbillede. Det er en af årsagerne til, at den amerikanske præsident Donald Trump i fredags indførte flere sanktioner mod Revolutionsgarden, mener flere analytikere.

Anerkendte eksperter som Michael Knights fra The Washington Institute for Near East Policy anslår, at mindst 200.000 shiakrigere p.t. er på Teherans lønningsliste. Hvis man inkluderer shiakrigerne, som kæmper under libanesiske Hizbollahs faner og for den yemenitiske Houthi-bevægelse, er tallet formentlig højere.

Læs også

Revolutionsgarden har siden 2013 gjort det til et udenrigspolitisk projekt at etablere brigader af shiakrigerne. De er udstationeret over et område, som strækker sig fra Zagros-bjergene i Iran til Israels grænse.

De fleste brigader er opkaldt efter shiamuslimske helgener eller andre religiøse referencer. I Syrien er en af brigaderne, Fatemiyoun-brigaden, opkaldt efter profeten Muhammeds datter Fatima. Den består primært af afghanske shia-krigere fra Hazarajat-regionen i Afghanistan. En anden brigade, Zainebiyoun-brigaden, er opkaldt efter profetens barnebarn Zainab og består primært af pakistanske krigere fra Balochistan-provinsen i Pakistan.

I Irak er der mindst fem militser, som bevæbnes af Revolutionsgarden og trænes af rådgivere fra libanesiske Hizbollah. De hedder De Retfærdige Folks Brigade, Imam Ali Brigaden, Badr-organisationen, Hizbollah-Brigaden, Guds Loyale Tilhængere og De Nobles Bevægelse. Alle har svoret troskab til Ayatollah Ali Khamenei.

I de seneste år har vestlige militæranalytikere og medier brugt betegnelsen ’iranskstøttede shiamilitser’ om brigaderne. Men blandt eksperter omtales de i dag ofte som Irans Fremmedlegion. Teherans modstandere i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, og andre steder i Den Persiske Golf bruger betegnelsen ’Irans lejesoldater’.

Men både analytikere og shiakrigere mener, at udtrykket ’lejesoldater’ er forkert.

»Vi kæmper ikke for penge, men for en ideologi. At kalde os for lejesoldater er noget pladder,« siger Mostafa Naje.

Shiakrigerne mener, at de – ligesom Hizbollah i Libanon – kæmper for en transnational shiaislamisk ideologi. Den fokuserer på at udbrede den nu afdøde ayatollah Khomeinis idé om Wilayat al-Faqih ((de retslærdes styre); en moderne og kontroversiel genfortolkning af shiitiske hellige skrifter, der i 1979 gjorde det til en pligt for Irans ypperstepræster at lede staten, indtil Islams frelserskikkelse al-Mahdi vender tilbage ved dommedag.

»De er loyale over for Irans åndelige leder og Irans ideologiske doktrin om Wilayat al-Faqih. Militært, ideologisk, og logistisk følger de den samme model som libanesiske Hizbollah, og de er primært skabt med henblik på at eksekvere Irans vilje i regionen og for at fremme Den Islamiske Revolution uden for Irans grænser,« siger ekspert i shiaislamisme Philip Smyth fra University of Maryland.

Rejsen starter i den hellige by

Information har fulgt tre krigere siden december 2015 og har løbende mødtes med dem og talt i telefon med dem. For de tre gælder det, at de går ind for etablering af et dominerende shiaislamisk styre i Mellemøsten.

Både Mostafa Naje fra Bagdad, Bilal Ayoub fra Beirut, som kæmper for Hizbollah og Ali Akbar fra Pakistan, som kæmper for Zainebiyoun-brigaden i Syrien, understreger over for Information, at de er blevet uddannet i Iran, før de kunne kalde sig hellige krigere.

»Vi får ikke kun en militæruddannelse, men også en religiøs uddannelse i shiaislamisk teologi, retsprincipper og doktriner. Alle gennemgår samme procedure for at blive hellig kriger. Det hele starter i den hellige by Qom, og der er ingen vej udenom,« siger shiakrigeren Ali Akbar fra Pakistan.

De tre shiakrigere beretter nogenlunde samme historie og forløb. Mostafa Naje blev rekrutteret i Sadr City af en lokal imam med tilknytning til højtstående medlemmer af det iranske regime. Bilal Ayoub blev rekrutteret i Beirut gennem en lokal imam tilknyttet Hizbollah. Og Ali Akbar blev rekrutteret gennem en lokal imam, som arrangerer pilgrimsrejser fra Balochistan-provinsen i Pakistan til hellige shiamuslimske byer i Mellemøsten.

»Vores uddannelse er simpel. De snupper vores mobiltelefoner og sender os på 45 dages intensiv militærtræning. Vi sover lidt, spiser lidt og hygger endnu mindre. Men vi lærer at håndtere våben og bomber meget hurtigt. Derefter får vi 45 dage intensiv religiøs uddannelse, hvor jihad, korantolkning, teologi og disciplin er i fokus,« forklarer Ali Akbar.

Irans modstandere kalder militærtræningen og den religiøse uddannelse indoktrinering. Men det afviser shiakrigerne.

De tre shiakrigere mener til gengæld, at de er blevet bedre mennesker af uddannelsen. Libanesiske Bilal Ayoub siger, at han er blevet bedre til at håndtere hverdagen, problemerne og livets udfordringer generelt.

Men at være medlem af Irans fremmedlegion har især ændret én ting i shiakrigernes liv: De nyder langt større respekt end før.

»Vores øverstkommanderende udviser stor respekt for os. Og hjemme i landsbyen er jeg et forbillede for mange unge mænd. De betragter mig næsten som en helgen, fordi jeg kæmper for en retfærdig sag,« fortæller Ali Akbar fra Pakistan.

’Vi bekæmper både ydre og indre fjender’

De tre shiakrigere er enige om, at det er en pligt at sværge troskab til ayatollahen. De mener, at fjenden er alle vegne. Shiakrigerne skelner derfor ikke mellem sunni-jihadister, Israel og USA.

»Shia-islam står over for en eksistentiel trussel, fordi den bekæmpes på flere fronter. I Syrien forsøgte wahhabierne (golfstaterne, red.) at få ram på os ved at støtte ekstremister. I Yemen bliver vores shiamuslimske brødre [houthierne, red.] bombet af saudierne, mens zionisterne konstant forsøger at tvinge os til underkastelse,« siger Bilal Ayoub.

At de kæmper for etablering af et shiaislamisk præstestyre i Mellemøsten, beror også på, at de nuværende stater er plaget af konflikt og korrupte institutioner, som ikke har formået at skabe velfungerende samfund. Irak, Pakistan og Libanon ledes alle af ineffektive, sekteriske og korrupte eliter, som ikke har leveret.

»Libanons politiske system har jo aldrig fungeret. Den eneste grund til, at landet fortsat har sin ære, skyldes Hizbollah, som har vogtet over Libanon mod zionisternes aggressioner,« siger Bilal Ayoub med reference til Israels krige mod Hizbollah.

Ali Akbar fra Pakistan nævner en lignende pointe om situationen i Pakistan. Siden 1948 har landets sunnimuslimer siddet på magten i Islamabad, hvorfra de har ekskluderet den shiamuslimske minoritet fra beslutningsprocesserne.

»Så langt tilbage jeg kan huske, har min familie fortalt om, hvordan vi blev diskrimineret i Pakistan. Jeg tror ikke, at vi shiamuslimer kan ændre noget, medmindre vi forener os under en stærk leder. Hans excellence Ayatollah Ali Khamenei er den stærkeste shiamuslimske leder. Han er den eneste, der kan beskytte shiamuslimerne,« siger Ali Akbar.

Den 24-årige iraker Mostafa Naje fra al-Nujaba-bevægelsen har heller intet tilovers for Iraks politiske system. Også han mener, at shiamuslimerne er nødt til at forene sig under en stærk leder.

»Det såkaldte demokrati har splittet det irakiske samfund ad. Irak skal regeres efter religiøse principper, før landet kan rejse sig igen,« siger Mostafa Naje.

Eksperter er uenige om, hvor stor en trussel Irans fremmedlegioner udgør for Mellemøsten. Nogle mener, at Iran blot vil bruge krigerne til at afskrække sine fjender. Men en af de mest kyndige på området – Michael Knights – mener, at Iran er ved at øge sin indflydelse i Mellemøsten markant.

Selv indrømmer shiakrigerne, at de ikke vil sidde og afvente fjendens ankomst, men agter at føre krigen videre på udebane. Kun Gud kan sætte en stopper for deres fremmarch, siger de.

»Vi shiamuslimer kontrollerer Teheran, Bagdad, Damaskus og Sana’a. Men vores ledere siger, at vi ikke kan nøjes med de fire hovedstæder. En dag vil vi marchere hele vejen til Mekka. Kun Gud kan stoppe os. Først når Mekka er vores, og ikke længere i hænderne på de falske wahhabistiske muslimer, er sejren fuldkommen,« siger Mostafa Naje.

AJOUR

Kurdisk leder: Undgå borgerkrig

Iraks regering har tirsdag taget kontrol med flere områder i den nordlige del af Irak, som har været under kurdisk kontrol. Kurdiske styrker har trukket sig fra Khanaqin langs grænsen mod Iran, som længe har været et omstridt territorium.

Masoud Barzani, som leder Kurdistans regionale regering i Irak, opfordrer kurderne til at undgå en borgerkrig.

Regeringsstyrkerne har taget kontrol med de sidste to store oliefelter i Kirkuk-området.

De kurdiske styrker, der kaldes peshmerga, trak sig ud af storbyen uden kamp.

Det samme har været tilfældet andre steder, hvor kurderne har trukket sig tilbage, da de irakiske styrker nærmede sig.

Kun et enkelt sted har der været meldinger om et større sammenstød. Det var i udkanten af Kirkuk mandag morgen.

For mange kurdere er tabet af Kirkuk, som de betragter som en del af det kurdiske hjemland, alvorligt.

Ritzau/Reuters

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg elsker adjektiverne når det er "fjenden" vi taler om.

Sagen er at iranerne "indoktrinere" folk til at tage vare på deres egne interesser, hvor vestlige lande indoktrinere folk til at tage vare på deres interesse . :)

Og jo mere ligegyldigheder den vestlige verden bliver ved med at skrive om emner de ikke har lyst til at forstå, og eller bruger personer med navne der har en udenlandsk smag til at genfortælle dem deres egne propagandapoints til dem selv, så kommer man ikke sandheden nærmere.

Indtil vestlige lande formå at revolutionere deres medier vil jeg sidde her og ryste hovedet af al den idioti disse tanker essentielt frembringer.

Lad mig slutte af med at skrive hvor idiotien er på sit højeste, nemlig tanken om at vores såkaldte fjender er ligeså dumme som os selv. Det er tanken at tyv tror alle andre også stjæler. Det er komisk.

I den vestlige paradigme eksistere selvstændighed ikke, alle lande bliver opfattet som enten imperiets lakajer eller vores fjende, ental! Enten gør du som du får fortalt af os eller også er du vores fjende. Og det samme mener man så at gælder for vores fjender, altså enten er irakerne iranernes lakajer, eller også er de deres fjender. You see, idiotien om at andre er som os.

tænker man dybere ind i konsekvensen af en sådan vestlig paradigme ser man at et land som Irak har en politik der ikke passer med vores, så må det jo være fjenden der har udtænkt en sådan politik, siger man så. Tanken om at feks Irak skulle have et selvstændigt politik og en selvstændig interesse eksisterer ikke.

At Irakiske styrker indtager Kirkurk må derfor ses i lyset af at fjenden har "ordret" dem til dette. Den irakiske befolkning er altså enten iranernes lakajer eller deres fjender. Men det er jo her det er mest komisk. For dette er direkte imod enhver humanistisk tanke der måtte eksisterer. loool

At Iran støtter Irak, Lebanon osv er en selvfølge, men at den vestlige verden ikke engang forstår forholdet mellem disse grupper og tanker er hvad der gør det komisk. Iranerne "beordre" ikke, kære Waleed, gjorde de det, ville de være i samme båd som den vestlige verden AKA Saudi Arabien osv, i deres fald af indflydelse. Det er en joke at tro andet, men igen er jeg sikker på at en sådan tanke er nok forbliver i et stykke tid endnu i vesten en "for kompliceret" tanke. lool

Jakob Trägårdh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tjek denne her video ud, og man vi forstå at ideen om at beordre, indoktrinere, diktere er noget VI i vesten gør, fordi vi er et imperie.
https://www.youtube.com/watch?v=v2JP1xr_88U

Det er som om alle de mennesker der har lidt under vestlig politik umuligt kunne af sig selv være imod vores politik. Det er som om det ikke er Irakernes interesse at indtage oliefelter i Kirkuk, det er som om det er i Libanons interesse at Israel bomber dem og havde besat deres land. Det er så komisk at læse disse underliggende antagelser man må have skulle man tro at vi har et positivt fodspor i verden. Joke.. hmm nåh ja, det er jo det vi tror om os selv. Vi er guds gave til ikke kun vest asien, men hele kloden, right? ;)

My bad, nothing to see here, move on og lad os gå tilbage pointen fra Waleed Safi, til hvordan Iranerne beordrede Tyrkerne til at sætte pres på deres olie kurdiske venner der ville få svært ved at eksporterer olie for Exxonmobile, hvis de ikke træk Peshmerga tilbage fra de arabiske dele af landet, så Iranske IRGC kan indtage Kirkurk og gøre det, hvad? Iransk? :s

Jakob Trägårdh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg vidste slet ikke, at der var så meget at fortolke i den artikel. Handler den ikke bare om den sædvanlige og ældgamle konflikt mellem to islam-opfattelser, der begge hævder at have sandheden på sin side?

Nå ja, og så - hvad der ikke står nævnt, så vidt jeg har opdaget - at den irakiske hær nok kun er interesseret i den gamle, kurdiske by Kirkuk, fordi der ligger en masse olie og venter under jorden.

Interessant - information har vel ikke en reference eller kildeangivelse til nyheden om at Irans Revolutionsgarde kæmper i Yemen?

Jens Falkenberg, Niels-Holger Nielsen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar