Mens Danmark markerede at ville stemme for, så meddelte ti andre EU-lande onsdag, at de ikke kan støtte en ny tiårig godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup. Blandt modstanderne af godkendelsen er Sverige, Frankrig, Belgien, Østrig og Italien, mens Tyskland stemte blankt.
Markeringen af landenes positioner på gårsdagens møde i EU’s Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder betyder, at Kommissionen ikke kan mønstre det nødvendige kvalificerede flertal for godkendelsen til sprøjtemidlet.
»Kommissionen noterede holdningerne hos de forskellige medlemslande og vil nu overveje situationen,« hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.
Oprindeligt havde Kommissionen ønsket at give en 15-årig godkendelse, men i lyset af den tiltagende skepsis sadlede man om til ti år, som der altså nu heller ikke er opbakning til.
Greenpeace gør efter onsdagens markering af positionerne opmærksom på, at fire lande, som i 2016 støttede Kommissionens udspil, nu siger nej, ligesom fire andre lande, der dengang stemte blankt, nu også vil stemme imod.
Europa-Parlamentet anbefalede i tirsdags en udfasning af glyfosat inden udgangen af 2022.
Under mødet blev der fra forskellige lande talt om en kortere godkendelsesperiode på f.eks. tre, fem eller syv år, og Kommissionen vil nu undersøge, om der kan samles det nødvendige flertal for en sådan kortere godkendelse.
»Det er ærgerligt, at EU-landene ikke kunne opnå enighed om en fornyelse af glyfosat i dag. Nu nærmer vi os med hastige skridt den 15. december, hvor den midlertidige forlængelse udløber,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
»Fra dansk side har vi støttet en fornyelse på ti år. Det har stor betydning for mange landmænd i EU-landene at få en afklaring på, om de kan bruge glyfosat i fremtiden. Det er ikke Danmark, der står i vejen for en fornyelse.«
Formentlig vil der på et møde den 6. november blive gjort et nyt forsøg på at nå et kompromis. Miljø- og fødevareministeren behøver ifølge ministeriet ikke bede Folketinget om nyt mandat til forhandlingerne om et sådant kompromis.
Skulle det ikke lykkes at nå til afklaring i tide, har EU-Kommissionen mulighed for administrativt at give en kortere forlængelse af godkendelsen, sådan som man allerede har gjort en gang.
Når eller hvis en godkendelse udløber, kan Monsanto og andre producenter af glyfosatbaserede midler fortsætte salget i seks måneder, og herefter kan landmændene bruger midlerne i yderligere et år.
Bliver der omvendt givet grønt lys for glyfosat, skal myndighederne i de enkelte lande efterfølgende foretage en revurdering af selve de glyfosatbaserede produkter – f.eks. Monsantos Roundup eller Cheminovas Glyfonova – hvori der også indgår forskellige tilsætnings- og ledsagestoffer. Så et EU-ja til aktivstoffet glyfosat kan i princippet godt blive efterfulgt af et nej fra Miljøstyrelsen til de konkrete produkter på det hjemlige marked.
Desværre kan de sprøjtegale ikke se katastrofen. Dertil er de for indoktrinerede i den vanetænkning, der siges at være erfaring inden for "landbruget".
Når man finder rester af det i drikkevandet, er det måske også på tide at kigge efter alternativer. Hvis de altså findes?
Danmark kan sgu efterhånden ikke karakteriseres som andet end en slyngelstat.
Pinligt at Danmark er ved at blive sidste land som stædigt holder fast i fortsat godkendelse. Og igen igen bliver det EU som påtvinger Danmark en højere miljøstandard end vores hjemlige visionsløse politikere kan samle sig sammen til...
Min landmands nabo gik i søndags og hyggesprøjtede sin private have med roundup, jeg spurgte ham om han var træt af de bier der befrugtede hans marker ? For ellers ville jeg da gerne komme med min buskrydder, og give en hånd.....Den faldt ikke i god jord.....Men jeg tror egentligt ikke engang han lavede koblingen...så inddoktrineret vanetænkning (mona blenstrup@) Det tror jeg på !!
"Konklusionen er fuldstændig klar. Jo mere pesticid, jo mindre hjernebark"
Om pesticidrester i gravide kvinders urin.
Fra: http://politiken.dk/forbrugogliv/art6174783/International-forskning-afd%...
Ifølge ovenstående artikel fra Politiken, så er alle, der sprøjter med pesticider, medskyldige i, at børn fødes med skader på hjernen. Og det er altså ikke bare en tilfældig undersøgelse, men en sammenkøring af mange forskellige undersøgelser på området.
Det kan man nok ikke sige på en pæn måde til industri-landmændene - men det er der måske heller ikke brug for.
nej tak til mere round up...