Læsetid: 2 min.

Nej til ti år mere for Roundup

Med ti EU-lande imod Kommissionens forslag om en ny tiårig godkendelse af glyfosat, bliver scenariet formentligt et kompromis med en kortere frist
Mens Danmark markerede, at de ville stemme for, så meddelte ti andre EU-lande i går, at de ikke kan støtte en ny tiårig godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup

Mens Danmark markerede, at de ville stemme for, så meddelte ti andre EU-lande i går, at de ikke kan støtte en ny tiårig godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup

Udland
26. oktober 2017

Mens Danmark markerede at ville stemme for, så meddelte ti andre EU-lande onsdag, at de ikke kan støtte en ny tiårig godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup. Blandt modstanderne af godkendelsen er Sverige, Frankrig, Belgien, Østrig og Italien, mens Tyskland stemte blankt.

Markeringen af landenes positioner på gårsdagens møde i EU’s Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder betyder, at Kommissionen ikke kan mønstre det nødvendige kvalificerede flertal for godkendelsen til sprøjtemidlet.

»Kommissionen noterede holdningerne hos de forskellige medlemslande og vil nu overveje situationen,« hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Oprindeligt havde Kommissionen ønsket at give en 15-årig godkendelse, men i lyset af den tiltagende skepsis sadlede man om til ti år, som der altså nu heller ikke er opbakning til.

Greenpeace gør efter onsdagens markering af positionerne opmærksom på, at fire lande, som i 2016 støttede Kommissionens udspil, nu siger nej, ligesom fire andre lande, der dengang stemte blankt, nu også vil stemme imod.

Europa-Parlamentet anbefalede i tirsdags en udfasning af glyfosat inden udgangen af 2022.

Under mødet blev der fra forskellige lande talt om en kortere godkendelsesperiode på f.eks. tre, fem eller syv år, og Kommissionen vil nu undersøge, om der kan samles det nødvendige flertal for en sådan kortere godkendelse.

»Det er ærgerligt, at EU-landene ikke kunne opnå enighed om en fornyelse af glyfosat i dag. Nu nærmer vi os med hastige skridt den 15. december, hvor den midlertidige forlængelse udløber,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

»Fra dansk side har vi støttet en fornyelse på ti år. Det har stor betydning for mange landmænd i EU-landene at få en afklaring på, om de kan bruge glyfosat i fremtiden. Det er ikke Danmark, der står i vejen for en fornyelse.«

Formentlig vil der på et møde den 6. november blive gjort et nyt forsøg på at nå et kompromis. Miljø- og fødevareministeren behøver ifølge ministeriet ikke bede Folketinget om nyt mandat til forhandlingerne om et sådant kompromis.

Skulle det ikke lykkes at nå til afklaring i tide, har EU-Kommissionen mulighed for administrativt at give en kortere forlængelse af godkendelsen, sådan som man allerede har gjort en gang.

Når eller hvis en godkendelse udløber, kan Monsanto og andre producenter af glyfosatbaserede midler fortsætte salget i seks måneder, og herefter kan landmændene bruger midlerne i yderligere et år.

Bliver der omvendt givet grønt lys for glyfosat, skal myndighederne i de enkelte lande efterfølgende foretage en revurdering af selve de glyfosatbaserede produkter – f.eks. Monsantos Roundup eller Cheminovas Glyfonova – hvori der også indgår forskellige tilsætnings- og ledsagestoffer. Så et EU-ja til aktivstoffet glyfosat kan i princippet godt blive efterfulgt af et nej fra Miljøstyrelsen til de konkrete produkter på det hjemlige marked.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Desværre kan de sprøjtegale ikke se katastrofen. Dertil er de for indoktrinerede i den vanetænkning, der siges at være erfaring inden for "landbruget".

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Diego Krogstrup og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Når man finder rester af det i drikkevandet, er det måske også på tide at kigge efter alternativer. Hvis de altså findes?

Danmark kan sgu efterhånden ikke karakteriseres som andet end en slyngelstat.

Troels Brøgger, Carsten Wienholtz, Morten Larsen, Jens Falkenberg og Diego Krogstrup anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Pinligt at Danmark er ved at blive sidste land som stædigt holder fast i fortsat godkendelse. Og igen igen bliver det EU som påtvinger Danmark en højere miljøstandard end vores hjemlige visionsløse politikere kan samle sig sammen til...

Noah Möller-Rasmussen, Annika Rasmussen, Jens Falkenberg, Estermarie Mandelquist, Troels Brøgger, Anna Dorthe Bertelsen, Morten Larsen, Karsten Lundsby, Ruth Gjesing, Carsten Wienholtz og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Min landmands nabo gik i søndags og hyggesprøjtede sin private have med roundup, jeg spurgte ham om han var træt af de bier der befrugtede hans marker ? For ellers ville jeg da gerne komme med min buskrydder, og give en hånd.....Den faldt ikke i god jord.....Men jeg tror egentligt ikke engang han lavede koblingen...så inddoktrineret vanetænkning (mona blenstrup@) Det tror jeg på !!

Noah Möller-Rasmussen, Jens Falkenberg, Estermarie Mandelquist, Troels Brøgger, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

"Konklusionen er fuldstændig klar. Jo mere pesticid, jo mindre hjernebark"

Om pesticidrester i gravide kvinders urin.

Fra: http://politiken.dk/forbrugogliv/art6174783/International-forskning-afd%...

Noah Möller-Rasmussen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Ifølge ovenstående artikel fra Politiken, så er alle, der sprøjter med pesticider, medskyldige i, at børn fødes med skader på hjernen. Og det er altså ikke bare en tilfældig undersøgelse, men en sammenkøring af mange forskellige undersøgelser på området.

Det kan man nok ikke sige på en pæn måde til industri-landmændene - men det er der måske heller ikke brug for.

Christian Lucas

nej tak til mere round up...