Læsetid: 8 min.

Det nytter ikke at tale til frygten. Kun de gode fortællinger kan drive omstillingen

Rob Hopkins, der startede den nu globale bevægelse af ’Transition towns’, tror ikke meget på vreden som motor for bæredygtige fællesskaber og omstillingsaktivisme. Folk vil rives med af smukke visioner og håndgribelige løsninger
Rob Hopkins tog for 11 år siden initiativ til den første såkaldte transition town, omstillingsby, i det lille samfund Totnes i det sydvestlige hjørne af England. I dag er Transition Network vokset til en global bevægelse med over 1.000 omstillingsbyer og -projekter i 50 lande.

Rob Hopkins tog for 11 år siden initiativ til den første såkaldte transition town, omstillingsby, i det lille samfund Totnes i det sydvestlige hjørne af England. I dag er Transition Network vokset til en global bevægelse med over 1.000 omstillingsbyer og -projekter i 50 lande.

Dieter Telemans

25. oktober 2017

Rob Hopkins tror ikke meget på raseriet som drivkraft. Han er mere til kærlighed. Det vil sige begejstring og glæde ved i fællesskab at skabe nye løsninger.

Hopkins er manden, der for 11 år siden tog initiativ til den første transition town, omstillingsby, i det lille samfund Totnes i det sydvestlige hjørne af England. I dag er Transition Network vokset til en global bevægelse med over 1.000 omstillingsbyer og -projekter i 50 lande. Og Rob Hopkins er stadig den smilende og karismatiske ildsjæl, der spreder entusiasme, når han rejser rundt og fortæller om de mange eksempler på mennesker og lokalsamfund, der tager skæbnen i egne hænder for at skabe modstandsdygtighed og bæredygtighed på en truet klode. Han har netop besøgt Sverige og Danmark og præsteret mere end ti forelæsninger på seks dage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Morten Nielsen
 • Erik Christensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Johan Juhl-Nielsen
 • Randi Christiansen
 • Michael Kongstad Nielsen
 • Trond Meiring
 • Anne Schøtt
 • Niels-Simon Larsen
Lillian Larsen, Morten Nielsen, Erik Christensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Niels Johan Juhl-Nielsen, Randi Christiansen, Michael Kongstad Nielsen, Trond Meiring, Anne Schøtt og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Herlig læsning for det første. Det er helt nødvendigt, at nogle bygger noget nyt op, laver fællesskaber og lokal valuta osv. Enhver der har været med til den slags ved også, hvor svært det er, ikke bare selve arbejdsbyrden, men også det at holde sammen. Alle vil dernæst gerne videreudvikle sig, og det sker gerne et andet sted - farvel så længe.
Der er helt klart to strømninger inden for omstillingsbevægelsen. Der er dem, der helst vil ud at grave med det samme og så dem, der vil have hele landet landet med til at grave. Begge holdninger skal være repræsenterede, og hvis de ikke findes i den enkelte, hvad de sjældent gør, så skal de være til stede i selve omstillingsbevægelsen, hvad jeg også synes, de er.
Så skulle alt være godt, men det er det ikke. Det går for langsomt, alt for langsomt. Om en måned er der kommunalvalg, og så skal der ske et ryk over til de grønne blokke i kommunerne. Sker det så? Ja, øh, bø, det kan det godt se ud til. Vi får se.

Og så til mit hjertebarn, borgerløn. Der har været store artikler i Politiken, men Inf. holder sig på måtten. På en måde kan jeg godt forstå det, når vi i Alternativets borgerlønsgruppe ikke er kommet på banen endnu med et forslag. Der går desværre nogle måneder endnu, for det er et stort arbejde, og frivilligt. Guy Standing er en af de internationale bannerførere. Lokalt har vi Erik Christensen og hans nye bog, På vej til borgerløn.

Og så til konklusionen (også til Rob Hopkins):
DER BLIVER INGEN GRØN OMSTILLING UDEN BORGERLØN!
DER BLIVER INGEN GRØN OMSTILLING UDEN BORGERLØN!
DER BLIVER INGEN GRØN OMSTILLING UDEN BORGERLØN!

Alle, der arbejder som iværksættere, kunstnere, terapeuter, undervisere i det kreative vækstlag, har brug for borgerløn.
Alle de socialt fornedrede ude-at-skide-folk, prekære, halvsyge og andre bundskraberne har brug for borgerløn.
Alle de, der væmmes ved deres højtbetalte men samfundsskadelige job og hellere ville tage ud at vandre og finde sig selv, male, spille, synge, sætte sig på en bænk og se ud over havet, indtil de er kommet til sig selv, har brug for borgerløn.

Modsvarene kender jeg: Vi har ikke råd. Folk er luddovne og selvdestruktive. Det vil aldrig fungere, det siger sig selv. Hele verden vil komme rendende. De, der bor her, vil straks rejse til et fattigt land med deres borgerløn og leve som grever og baroner.

Så vi fortsætter i højt humør mod afgrunden.

Frederikke Oldin, Erik Christensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Transition towns er et fremragende projekt, men kan ikke stå alene. Bevidstgørelse om, at privatkapitalisering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet naturligvis er ødelæggende, må også til.

Denne enkle konklusion burde det ikke være vanskeligt at argumentere for og at fremlægge alternativet til, nemlig samarbejde. Altså konkurrencestat eller samarbejdsstat? De logistiske løsninger ligger dermed lige for. Hvis man altså kan se skoven for bare træer.

Den store udfordring er at fravriste den ene procent og co deres greb om magten. Men når og hvis de fatter, at deres agenda er ødelæggende også for dem selv, vil de måske være villige til en kursændring? Så hvordan forklare dem det?

Michael Kongstad Nielsen

Randi - du skal bare tage turen rundt ligesom Rob Hopkins og holde 10 forelæsninger på en uge, så skulle den være hjemme.

Nej, men jeg er meget enig med Rob Hopkins i udsagnet: »Jeg er ikke overbevist om, at frisættelse af vreden er en særlig effektiv strategi. Ligesom det ikke er en effektiv strategi at tale til frygten,«

Det gælder om at blive inspireret og fyldt med positiv energi i arbejdet med forandringen.

Eventuelt kan omstillings-projekter kombineres med tilskud fra Realdania, der p.t. fx. giver 46 millioner kroner til Hjørring kommunes løft af byens centrum med miljøforbedringer og nyt teater i fokus, - det behøver ikke at være vadmel alt sammen, der kan godt være lidt pep i det også.
https://realdania.dk/projekter

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Mikael, jeg er helt enig med dig i, at inspiration er bedre end vrede. Den situation, vi som menneskehed befinder os i, kalder dog også på megafonen, siden de ansvarlige vender det døve øre til.

Eva Schwanenflügel og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er måske ikke så meget raseri og vrede, men retfærdig indignation der er brug for?
Jeg tror også, at det virker mere inspirerende at tale om det vi kan, istedet for bare at skrige og råbe.
Når det er sagt, har alle brug for at lufte deres frustrationer indimellem.
Niels-Simon Larsen, jeg glæder mig til at høre Alternativets bud på borgerløn, for hidtil har jeg ikke kunnet finde svar på, hvorledes det skal fungere for de der intet alternativ har, (pardon my pun)?
Dvs. langtidsledige, syge, handicappede, gamle. De vil ikke kunne supplere borgerlønnen med arbejde, og vil dermed være dømt til permanent fattigdom, hvis ikke ydelsen bliver til at leve af. Skal der være tilskud til borgerlønnen, hvis man fx er enlig mor, eller har en høj husleje? Jeg er helt med på at det nuværende system er ufatteligt kontraproduktivt på alle parametre, og koster uendeligt mange kroner, bare så det kan vedligeholde sig selv. Og den fattiggørelse, stigmatisering og forfølgelse af arbejdsløse og syge vi idag er tvunget til at bevidne, er totalt uværdig og umenneskelig.
Kan I gøre det bedre, ville det glæde mig inderligt :-)

Niels-Simon Larsen

Eva: Ser første din kommentar nu. Den lavere indkomstgruppe bliver ikke stillet ringere. Det siger sig selv, for borgerlønnen skal stemmes igennem med et solidt flertal. Taber vi den lille mand og kvinde, kan vi godt opgive på forhånd.
Modsat kan borgerlønnen blive så høj, at de velbjergede protesterer. Til sin tid skal der ske en vægtning. Som jeg ser det, skal flertallet kunne se borgerlønnen som et kæmpe gode. Det gør jeg selv og kan ikke se de store problemer med den.
Principielt er borgerlønnen en basisydelse. Har man særlige behov, hjælper socialforvaltningen eller sundhedsforvaltningen. Borgerlønnen er først og fremmest et spørgsmål om retfærdighed. Mange vil her lægge en arbejdsskabelon ned over os, som om vi dyrkede en arbejdsgud. Det gør vi også, men ingen vil indrømme det. Arbejdet er helligt og arbejdsvægring en forbrydelse lige meget om man vægrer sig ved at påtage sig miljøskadeligt arbejde. Tænk på den gang danske arbejdere blev beordret til at arbejde i den tyske rustningsindustri. De, der arbejder i tobaksindustrien, gør det vel heller ikke frivilligt. Går de, får de fem ugers karantæne.
Vi skal have et helt nyt arbejdsbegreb.

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Morten Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Vrede og afarter deraf giver som regel utryghed og uro i omgivelserne. Hvis vi skal have befolkningen med på omstillingen, må de ikke føle sig truede eller angrebne af omstillings-folket, hvad enten det hedder Green-Peace eller fødevare - fællesskaber eller what so ever. At lufte sine frustrationer forringer til dels sammenholdet om omstillingen, for dem man gerne vil have med, føler sig angrebet.

Randi Christiansen

Det os rigtigt michael - men altså, igen - de ansvarlige har nedsat hørelse og teflonbelagt asocial uansvarlighed, dem skal der tales med store bogstaver til. Sådan rigtig store - og mange, og indtil de hører efter. Vores sag er nemlig et livsvigtigt spørgsmål, som har alle de gode argumenter på sin side mht en bedre forretningsmodel for alle. Og bundlinjen synes jo at være det eneste, de interesserer sig for. Desværre er de ikke så gode til at regne, og i så fald ofte mest på deres egen, kortsigtede private bundlinje.

Eva Schwanenflügel og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Nielsen

@Niels-Simon Larsen: Borgerløn er ikke nogen forudsætning for at menneskeheden kan leve bæredygtigt. Det hele står eller falder på vilje og handling.

Niels-Simon Larsen

Morten: Det kan du godt få ret i, men hvordan står det til med viljen og handlingerne? Er der noget afgørende at skrive hjem om?

Morten Nielsen

@Niels-Simon Larsen: Det står utroligt dårligt til med både politikerenes og folks vilje og handling mht. klimaet. Men det løser ikke ret meget for klimaet at indføre Borgerløn. Jeg syntes umiddelbart (uden nogen viden og indsigt) at Borgerløn er en god idé. Jeg er med på at kapitalismen holder folk i rige lande i lænker, og folk derfor ikke har overskud til at bryde ud af det destruktive 'rat race' i hamsterhjulet. Men det er udelukkende den manglende vilje og handling der skal fokuseres på. Måske opstår viljen i Danmark ikke før landet begynder at blive oversvømmet.

Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar