Analyse
Læsetid: 3 min.

I Østrigs fake news-skandale er populisterne de eneste med rene hænder

To besynderlige facebooksider med falske budskaber skulle have skadet de østrigske socialdemokraters modstandere. I stedet har de elimineret socialdemokraternes egne chancer ved valget – og bidraget til billedet af Østrig som en 'bananrepublik'. De eneste, der er gået fri af skandalen, er det nationalkonservative FPÖ.
De to traditionelt set store østrigske partier, det konservative ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ er kommet i modvind efter en beskidt valgkamp på bl.a. Facebook. Formand for ÖVP, Sebastian Kern (billedet), ligger dog stadig til at vinde valget på søndag.

De to traditionelt set store østrigske partier, det konservative ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ er kommet i modvind efter en beskidt valgkamp på bl.a. Facebook. Formand for ÖVP, Sebastian Kern (billedet), ligger dog stadig til at vinde valget på søndag.

Ronald Zak

Udland
12. oktober 2017

Hver for sig er billederne ikke til at tage fejl af.

På det ene står Østrigs rasende populære kanslerkandidat Sebastian Kurz storsmilende foran en mark, der er ved at blive sprøjtet med glyfosat.

På et andet rider han på en kanonkugle som den løgnagtige Baron von Münchhausen.

På et tredje billede byder kanslerkandidaten ubegrænset indvandring og islamisering af Østrig velkommen.

Alt sammen ledsaget af både hadefulde, racistiske og hysterisk forgudende budskaber om, hvilken fremtid landet vil have foran sig, hvis østrigerne ved valget til Nationalrådet på søndag vælger at stemme på Sebastian Kurz’ konservative parti, ÖVP.

Det er blot en del af de besynderlige budskaber, på de falske og i mellemtiden slettede facebooksider: 'Sandheden om Sebastian Kurz' og 'Vi bakker op om Sebastian Kurz', som valgkampsholdet bag det østrigske socialdemokrati SPÖ under kansler Christian Kern har vist sig at stå bag.

Målet med siderne var dobbelt og skulle ramme begge socialdemokraternes hovedmodstandere: Dels skulle de fremstille Kurz’ vælgerskare som højreradikale, dels skulle det se ud, som om det højrenationalistiske FPÖ stod bag profilerne.

Det endte med et selvmål, og i den østrigske valgkamp overskygges valgets politiske indhold nu langt hen ad vejen af, hvem der vidste hvad hvornår, og hvilken rolle Sebastian Kurz’ parti selv har spillet.

Bag kampagnen står den berygtede israelske PR-agent Tal Silberstein, som angiveligt var hyret for omkring en halv million euro af SPÖ. Allerede i august blev Tal Silberstein i anden sammenhæng varetægtsfængslet i Israel og efterfølgende ekskluderet fra SPÖ’s valgkampshold.

Da skandalen ramte offentligheden i starten af oktober, viste det sig, at facebooksiderne alligevel var blevet drevet videre af andre på det socialdemokratiske valgkampshold.

Desuden er det kommet frem, at Sebastian Kurz’ ÖVP angiveligt skal have tilbudt Tal Silbersteins medarbejder, Peter Puller, 100.000 euro, hvis han ville skifte hold og lække informationer om SPÖ’s beskidte kampagne. ÖVP’s valgkampsteam har bekræftet to møder med Peter Puller, men afviser blankt forsøget på at købe ham over på deres side.

Bananrepublik

For SPÖ har skandalen prompte fået konsekvenser. Partiets valgkampsleder og forretningsfører måtte gå af, mens kansler Christian Kern hårdnakket benægter at have kendskab til den »afskyelige kampagne«, som han har indledt en »tilbundsgående undersøgelse« af.

Hidtil har Kern været forskånet for beviser på kendskab til kampagnen, men i en direkte TV-duel med Sebastian Kurz mandag slap den afgående kansler ikke så godt fra sine forklaringer, som den populære udfordrer. Sammen med Heinz-Christian Strache fra det højrenationale FPÖ ligger Kurz nu i front i meningsmålinger om troværdighed.

I det samlede kapløb er socialdemokraterne i den sidste meningsmåling før valget faldet til cirka 23 procent. Det højrenationale FPÖ ligger på 27, mens hver tredje agter at stemme på Sebastian Kurz. Dermed ser løbet ud til at være kørt for socialdemokratiet.

Ifølge Peter Hajek fra det wienske meningsmålingsinstitut Public Opinion Strategies har skandalen og de mange underskandaler om Tal Silberstein overvejende skadet de afgående regeringspartnere fra ÖVP og især SPÖ, mens FPÖ ser ud til at have rene hænder og gå helt fri. Højrepopulisterne har med avisen Frankfurter Allgemeine Zeitungs udtryk kunnet læne sig tilbage og nyde de to partiers selvdestruktive mudderkamp.

Uanset hvilke nye detaljer, der måtte komme frem, er det alligevel ikke sandsynligt, at hverken SPÖ eller FPÖ indhenter Sebastian Kurz’ solide forspring.

»Det bevæger ikke de store vælgermasser,« siger Peter Hajek til avisen Der Standard. Han skyder på, at det hidtil har rykket op mod fem procent af vælgerne.

Alligevel har den beskidte kampagne og debatten om den ikke bare skadet partierne og kandidaterne, men hele landets politiske kultur, kommenterer avisen Süddeutsche Zeitung om Østrig, der risikerer at ende som en »bananrepublik«.

Ud over den aktuelle skandale måtte sidste års præsidentvalg gå om, fordi brevstemmerne på mange valgsteder blev åbnet for tidligt, og nogle steder blev stemmer talt op, uden at der var en ansvarlig valgtilforordnet.

Begge dele er klare lovbrud. Dernæst måtte også omvalget udskydes nogle måneder, fordi limen på konvolutterne med stemmesedler ikke lukkede ordentligt.

Mandag virkede også den østrigske forbundspræsident, Alexander Van der Bellen fra De Grønne, oprigtigt rystet, da han opfordrede spidskandidaterne til at tænke på tiden efter det østrigske valg.

»Jeg appellerer til alle aktører om, at de her i valgkampens sidste dage er bevidste om deres statspolitiske ansvar. Stil Østrigs langsigtede interesse over jeres kortsigtede partitaktiske kalkuler,« lød det fra Van der Bellen.

»Efter valget bliver det en stor udfordring at genoprette et mindstemål af politisk evne til dialog og gensidig respekt.«

Østrig går – efter planen – til parlamentsvalg søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her