Læsetid: 9 min.

’Nu bliver Polen igen et østeuropæisk land’

Efter at Andrzej Rzepliński i december 2016 blev afsat af Kaczyński-styret som præsident for forfatningsdomstolen, forvandlede han sig til en af Polens førende oppositionsskikkelser. I denne dagbog, skrevet af vores tidligere korrespondent i Warszawa under et ferieophold i juli, udtrykker den polske jurist sin frygt for, at slaget for blive et vesteuropæisk demokrati er tabt
En lun juliaften taler Andrzej Rzepliński til de 3-4.000 tilhører på pladsen foran Højesteret i Warszawa. ’Dette er kun den første sejr. Kampen bliver stadig lang og hård,’ siger han om præsident Dudas overraskende veto mod en retsreform.

En lun juliaften taler Andrzej Rzepliński til de 3-4.000 tilhører på pladsen foran Højesteret i Warszawa. ’Dette er kun den første sejr. Kampen bliver stadig lang og hård,’ siger han om præsident Dudas overraskende veto mod en retsreform.

Mateusz Wlodarczyk

10. oktober 2017

WARSZAWA – En venstreintellektuel mener, at den polske opposition kun kan vinde næste valg ved at love guld og grønne skove til befolkningen – ligesom nationalisten Jarosław Kaczyńskis parti gjorde under valget i 2015. Tidligere præsident Lech Wałesas chefrådgiver tror ikke længere, at politisk engagement kan redde polsk demokrati. Demonstrationerne tager til. Præsidenten presses til ikke at skrive under på en retsreform

Lørdag 22. juli:

I løbet af torsdagen og fredagen er den politiske situation i Polen spidset til. Flere og flere polakker slutter sig nu til demonstrationer mod det højreradikale regeringspartis retsreform, som en gang for alle vil sætte punktum for Højesterets og alle andre polske domstoles uafhængighed af den politiske magt.

I det halvandet år, der er gået, siden Jarosław Kaczyński og hans nationalkonservative parti, Lov og Retfærdighed (PiS), vandt først præsidentvalget med den relativt ukendte kandidat Andrzej Duda og kort efter fik flertal i parlamentet, er det ene kup efter det andet mod statsinstitutionerne lykkedes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Torben Lindegaard
Steffen Gliese, Jens Thaarup Nyberg og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det er jo lige til at græde over - skrevet helt uden både ironi eller galgenhumor.

Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Polens befolkningsflertal ønsker ikke neoliberal kapitalisme ind ad bagdøren. Det er lige så slemt som kommunismen.
Polen vil ikke undertrykkes af EU.
Det er meget forståeligt.
Polen har fundet en fjerde vej, hvor de kan være sig selv - som udgangspunkt.

@ Michael Kongstad Nielsen,

Du skriver, at Polands befolkningsflertal ønsker ikke neoliberal kapitalisme ind ad bagdøren. Og at Poland vil ikke undertrykkes af EU.

Jeg rejser en hel del igennem Poland, og opholder mig altid der et par dage. Og da det absolut ikke er min opfattelse, undrer jeg mig faktisk over, hvor du har det fra.

Selv der er store lavereuddannede befolkningsgrupper i provinsen, der sympatiserer med regeringens politik, og selv om regeringen i Poland er kommet til veje på demokratisk vis. Er det, som du nok ved, faktisk en mindretalsregering, der har kuppet sig til magten, og ændrer på regler og love for demokratiet, for at holde sig selv og den katolske kirke ved magten.

Michael Kongstad Nielsen

Nej, jeg ved intet om en mindretalsregering, der har kuppet sig til magten. Kan du give en nærmere redegørelse for det?

Steffen Gliese

Men hvor er det skønt at læse artikler, der tager form som dem, der for altid gjorde mig afhængig af det uafhængige Information - artikler, der i højere grad taler til en intellektuel strømning i landet og gør os mere oplyste og mere tænksomme.

" Polen vil ikke undertrykkes af EU."

Polen ønsker fortsat at være den største modtager af EU støtte.

Hans Larsen, Steffen Gliese, Erling C Havn, Morten Lange og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Pas på med at bruge Østeuropa som skræmmebillede, for vesten har “indviklet” sig i samme retning med masseovervågning og krigen mod fælles fjende (terror), dog uden den karakteristiske mangel på toiletpapir.

@ Gert Romme
Der er en betydelig gruppe af Polaker, som ser sig rendt over ende af tidligere regeringer og udenlandske investorer. Se blot på pensionisternes forhold. Der er dem PIS og den Katolske kirke taler til og dem som har givet dem stemmer. Så kup kan man vel næppe tale om.