Læsetid: 9 min.

‘Polsk politik hænger mig ud af halsen’

Chefrådgiveren for den tidligere polske præsident Lech Wałesas har opgivet alt politisk arbejde. Kun civilsamfundet kan forsvare demokratiet og retsstaten nu, mener han. Vores tidligere korrespondent i Warszawa er på ferie i hovedstaden i juli, da en folkelig opstand mod det højrenationalistiske styre pludselig bryder ud. I tredje afsnit af hans dagbog fortæller han om mødet med nogle gamle venner
Demonstranter på Krakowskie Przedmieście-gaden på vej til præsidentpaladset.

Demonstranter på Krakowskie Przedmieście-gaden på vej til præsidentpaladset.

Maciej Luczniewski/NurPhoto

6. oktober 2017

Den første demonstration mod Kaczyński-styrets overgreb på domstolene samler kun et sted mellem 5.000 og 10.000 mennesker foran parlamentet i Warszawa. Snart vokser protesten til en opstand. Men polske opstande har det med at skyde over målet. En venstreintellektuel forklarer Kaczyńskis valgsejr i 2015 med de jævne polakkers skuffelse over at have fået for lidt ud af det økonomiske boom i Donald Tusks regeringsperiode

Tirsdag 18. juli Hvordan er det lykkedes for Polens autoritære leder, Jarosław Kaczyński, og hans parti, Lov og Retfærdighed (PiS), at gå til frontalt angreb på retsstaten og de demokratiske institutioner uden at miste popularitet hos vælgerne?

Det spørgsmål stiller jeg journalisten og den venstreintellektuelle Sławomir Sierakowski under en frokost, vi indtager i en lille restaurant på Ordynacka-gaden i Waszawas indre by.

Sierakowskis svar er slående for dem på venstrefløjen i Europa og USA, som bryder deres hjerne med spørgsmålet om, hvilket budskab vi skal vælge for at genvinde støtten fra elitefjendtlige vælgere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu