Baggrund
Læsetid: 6 min.

Saudisk kronprins: ’Jeg vil føre Saudi-Arabien tilbage til moderat islam’

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, erklærer i et sjældent interview, at den ultrakonservative stat ’ikke har været normal’ i de sidste 30 år. Han bebuder et opgør med ekstremisme og sociale forandringer
Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har sat sig i spidsen for at reformere kongedømmet. Billedet her er offentliggjort af det saudiske kongehus.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har sat sig i spidsen for at reformere kongedømmet. Billedet her er offentliggjort af det saudiske kongehus.

Bandar Algaloud

Udland
26. oktober 2017

RIYADH – Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, lover nu, at han vil føre landet tilbage til »moderat islam«. Han bad samtidig om global støtte til at transformere det ultraortodokse kongerige til et åbent samfund, der kan myndiggøre sine borgere og tiltrække investorer.

I et interview med Guardian udtaler den magtfulde arving til den saudiske trone, at den ultrakonservative stat »ikke har været normal« i de sidste 30 år. Han tilskriver dette de rigide doktriner, der blev styrende for Saudi-Arabien som reaktion på Irans islamiske revolution i 1979, en begivenhed som Saudi-Arabiens regenter siden da ikke har vidst, »hvordan de skulle sætte ind overfor«.

Mohammed Bin Salman uddyber de bemærkninger, han fremsatte på en investorkonference – hvor han samtidig bekendtgjorde planer for en ambitiøs uafhængig økonomisk zone, der skal omfatte Saudi-Arabien, Jordan og Egypten: »Vi er et G20-land. En af verdens største økonomier. Vi er det midtpunkt, hvor tre kontinenter mødes. At forandre Saudi-Arabien til det bedre vil være at hjælpe regionen, og det vil forandre verden. Så det er dét, vi forsøger at gøre her. Og vi håber på, at alle vil støtte os i det.«

Moderat islam

»Det, der er sket i de sidste 30 år, er ikke, hvad Saudi-Arabien står for. Det, der er sket i regionen i de sidste 30 år, er ikke, hvad Mellemøsten står for. Efter den iranske revolution i 1979 ønskede folk at kopiere den model i forskellige lande, et af dem er Saudi-Arabien. Vi vidste ikke, hvad vi skulle stille op med det. Og problemet har spredt sig over hele verden. Nu er tiden inde til at blive det kvit.«

Tidligere på konferencen havde prins Mohammed Bin Salman udtalt: »Vi vender ganske enkelt tilbage til det, vi fulgte før – en moderat islam, der er åben over for verden og alle religioner. 70 procent af saudierne er under 30 år, og vi vil ærlig talt ikke spilde 30 år af vores liv på at bekæmpe ekstremistiske tanker. Vi vil ødelægge dem her og nu.«

Kronprinsens bemærkninger er de mest kategoriske fra hans side under et seks måneder langt reformprogram, hvor der er blevet fremlagt kulturelle reformer og økonomiske stimuli, der ville have været utænkelige i de seneste årtier – en periode, hvor det saudiske kongerige er blevet beskyldt for at promovere en version af islam, der har skabt og styrket fanatisme og ekstremisme.

De opsigtsvækkende udtalelser falder på et tidspunkt, hvor arvingen til den siddende monark er travlt beskæftiget med at søge at konsolidere sin autoritet og samtidig marginalisere de højtstående gejstlige, han ikke opfatter som sine støtter – samt kræve betingelsesløs loyalitet fra de højtstående embedsmænd, han har udpeget til at stå i spidsen for et 15 år langt reformprogram, der skal forandre de fleste aspekter af Saudi-Arabiens samfundsliv gennemgribende.

Saudi-Arabiens kronprins tager styringen

  • Saudi-Arabien regeres formelt af den aldrende absolutte monark kong Salman, 81. Reelt har kongen betroet magtens tøjler til 31-årige kronprins Mohammed bin Salman al-Saud.
  • Mohammed bin Salman er født i 1985 som søn af kong Salman og dennes tredje hustru, Fahda bint Falah bin Sultan Hathleen. Han er uddannet som jurist på Kong Saud-University.
  • Mohammed bin Salman gik ind i politik, da han i 2009 blev sin fars politisk rådgiver. Da Salman blev konge i 2015, udnævnte han bin Salman til ny forsvarsminister, verdens yngste på en sådan post.
  • Mohammed bin Salman blev i juni i år udnævnt som førstearving til tronen i det islamiske kongerige. Det signalerer et generationsskifte i et land, hvor 70 procent af indbyggerne er under 30 år.
  • Mohammed bin Salman beklæder flere andre magtfulde poster, herunden anden vicepremierminister og bestyrelsesformand for det statsejede Aramco, verdens største olieselskab samt formand for Rådet for Økonomisk Udvikling.
  • Mohammed bin Salman er chefarkitekten for det stort anlagte reformprogram Vision 2030, der på sigt skal gøre Saudi-Arabien fri af sin olieøkonomi, åbne landet og skabe sociale og kulturelle forandringer.
  • Mohammed bin Salman står også bag beslutningen om saudisk militærintervention i Yemen i 2015.

En brudt alliance

Af central betydning for den stort anlagte reformproces er det spektakulære brud, som er sket på den historiske alliance mellem Saudi-Arabiens ultraortodoske gejstlige, som har stået for at definere den saudiske nationalkarakter, og huset Saud, som har stået for at varetage statens anliggender.

Reformerne har allerede gjort op med rodfæstede sociale tabuer som ved ophævelsen af forbuddet mod, at kvinder kan føre motorkøretøjer, og ophævelsen af andre formynderiske bestemmelser, der indskrænker kvinders frihed til at bevæge sig rundt på egen hånd. Dertil kommer oprettelsen af et nyt islamisk center, der skal nyvalidere, hvilke udtalelser der autentisk er profetens egne.

Omfanget og rækkevidden af reformerne er uden fortilfælde i Saudi-Arabiens moderne historie, og der er ifølge iaggtagere også grund til at frygte, at en dybt konservativ base vil modsætte sig det, der reelt er en kulturrevolution – og at kongeriget vil vise sig ikke at have evnerne til opfylde sine økonomiske ambitioner.

Den nye økonomiske zone skal etableres langs en 470 km strækning ved rødehavskysten i et turistområde, der allerede er blevet udpeget som et liberalt knudepunkt på linje med ​​Dubai, hvor mandlige og kvindelige badegæster frit kan færdes blandt hinanden.

Zonen er blevet fremstillet som det centrale initiativ i bestræbelserne på at styre kongeriget væk fra dets næsten totale afhængighed af olie og ind i en mere diversificeret og åben økonomi. Store forhindringer står dog i vejen, herunder en indgroet ringe arbejdsmoral, en tradition for restriktiv lovgivning og en generel modvilje mod forandringer.

Et spørgsmål om tempo

En førende saudisk forretningsmand sagde på konferencen:

»Den økonomiske transformation er vigtig, men lige så vigtig er de sociale forandringer. Man kan ikke realisere det ene uden det andet. Tempoet i den sociale forandring er nøglen til succes. Det skal være en proces, der kan styres.«

Alkohol, biografer og teatre er stadig forbudt i kongeriget, ligesom der fortsat ses skævt til ikke-beslægtede mænd og kvinder, der omgås offentligt. Ikke desto mindre har Saudi-Arabien – et absolut monarki – tilsyneladende forstået at stække vingerne på det engang så frygtede religiøse politi, som har mistet sin beføjelser til at arrestere borgere og ikke længere opfattes som i ideologisk overensstemmelse med det nye regime.

Økonomisk vil Saudi-Arabien få brug for tilgang af betydelige ressourcer, hvis det skal lykkes landet at skabe en ny økonomiske platform. Men det er kendetegnende for dets nye lederskab, at man ikke tror på, at det kan lade sig gøre at tiltrække strategiske investeringer, hvis ikke det samtidig gennemfører omfattende sociale reformer.

Prins Mohammed har gentagne gange insisteret på, at lykkes det ikke at etablere en ny social kontrakt mellem borger og stat, vil forsøget på økonomisk nyorientering mislykkes.

»Det handler om at give vores børn et nyt socialt liv,« siger en højtstående skikkelse i det saudiske kongehus. »Underholdningstilbud skal også være en mulighed for dem. De keder sig og bliver ondskabsfulde. En kvinde skal selv kunne køre på arbejde. Sker det ikke, er vi alle fortabt. Alle ved det – undtagen folk i de små byer. Men det vil de indse.«

Over de næste 10 år vil landets arbejdsstyrke sandsynligvis blve øget med mindst fem millioner saudiere. Den udvikling udgør et stort problem for landets embedsmænd, som for øjeblikket ikke har job at tilbyde dem endsige konkrete planer om at skabe flere arbejdspladser.

Den økonomiske zone forventes at være fuldt etableret i 2025 – fem år før den annoncerede udløbstid for reformprogrammet – og skal ifølge dens grundlæggere drives af vind- og solenergi.

Landets enorme statslige formuefond ventes at blive en nøgleaktør i skabelsen af den uafhængige zone. Fonden råder for øjeblikket over 230 mia. dollar. Frasalg af fem procent af verdens største virksomhed, Aramco, forventes at generere yderligere hundredvis af millliarder dollars.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi er et G20-land. En af verdens største økonomier. Vi er det midtpunkt, hvor tre kontinenter mødes siger han. Nej, udgangspunktet for reformerne er ikke her. Landet er en sandkasse uden aktive børn. Landet har ingen kulturel, politisk eller forretningsmæssig plads i en moderne verden. Næste skridt for dette land er at bevæge sig fra stenalderen ind i en oplysningstid. Idag er der ingen produkter eller service bortset fra olien som udlandet efterspørger. Alt hvad der er skabt i landet er skabt af udlændinge inklusiv olien. Jeg tror ikke på en udvikling i dette land. Historien fortæller at befolkning hverken kan eller gider fordi Saud familien har belønnet passivitet igennem generationer. Her kan man tale om et samfund på overførselsindkomster.

Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Peter Hansen og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

Det vil jeg godt nok se før jeg tror på det....

Johnny Winther Ronnenberg

Normalt bliver de kritiseret for at leve i middelalderen, nu forsøger de så at lægge middelalderen bag sig og træde ind i en vestlig tænkning og så bliver de sgu kritiseret for at gøre forsøget, det giver altså ingen mening :-(

Karen-Margrete Frederiksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Moderat islam har aldrig eksisteret i Saudi-Arabien, så hvordan kan man føre et land tilbage til noget, som det aldrig har været? Det meste terrorisme udført af arabere, har på en eller anden måde tråde tilbage til Saudi-Arabiens tolkning af islam.
Jeg vil i øvrigt protestere mod den opfattelse, at middelalderen i Europa var en mørk periode. Man brændte f. eks. ikke hekse i middelalderen, det hører en senere periode til. Den katolske kirke drev skoler, hospitaler og fattigforsorg. Atl det forsvandt i Nordeuropa men reformationens indførelse.

Johnny Winther Ronnenberg

Så konklusionen er at de skal forblive i middelalderen fordi det passer bedst i vores vurdering af dem, det er bagstræberisk. Det betyder nemlig at de aldrig kan gøre noget rigtigt, er det logikken bag det hele?

Jakob Trägårdh

Hvis sådan et regime giver sit folk bare nogen grad af frihed så falder det.