Læsetid: 10 min.

I en sen nattetime kupper regeringspartiet højesteret

Den første gadedemonstration foran parlamentet samler kun 10.000 mennesker, men snart tager modstanden mod den autoritære udvikling i Polen fart. Vores tidligere korrespondent i Warszawa er på ferie i hovedstaden i juli, da en folkelig opstand mod det højrenationalistiske styre pludselig bryder ud. I andet afsnit beskriver han i dagbogsform sine indtryk fra gaden, familiesammenkomster og interviews
Modstandere af regeringen i Polen deltager i demonstration organiseret af den demokratiske bevægelse KOD den 16. juli i Warszawa. Demonstranterne protesterede imod de planlagte reformer af højestreret.

Modstandere af regeringen i Polen deltager i demonstration organiseret af den demokratiske bevægelse KOD den 16. juli i Warszawa. Demonstranterne protesterede imod de planlagte reformer af højestreret.

Maciej Gillert

2. oktober 2017

Baggrund: Kaczyński-regeringen er begejstret for, at Donald Trump har valgt Polen til at holde sin første tale i Europa. Tusinder af styrets tilhængere møder op for at hylde præsidenten 6. juli . Men Polen er et splittet land regeret af en politiker, der anser sig selv for at være nationens frelser. I Kaczyńskis øjne er demokrati ensbetydende med, at sejrherren tager monopol på statsinstitutionerne. En uge efter Trumps tale løber regeringens kampagne mod højesteret ind i heftig folkelig modstand.

Lørdag 15. juli

I går vågnede vi op til nyheden på radioen om, at regeringspartiet PiS sent torsdag nat uden debat i parlamentet med et simpelt flertal vedtog en retsreform, der tilsyneladende er i strid med forfatningen ved at overføre ansvaret for at udnævne dommere til højesteret fra lovgiverne til den siddende justitsminister.

Ikke alene det. De tre love, der først træder i kraft, når præsident Andrzej Duda har underskrevet dem, bemyndiger regeringen til at fyre og genansætte samtlige dommere i Polens strafferetlige og administrative retssystem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Aske Hennelund Nielsen
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Aske Hennelund Nielsen, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg undrer mig over at en artikel som denne om udviklingen i polen slet ingen kommentarer får. Når jeg ser på hvor flittigt artikler om Tyskland, England, Frankrig og Spanien bliver kommenteret.

Niels Duus Nielsen

Mon ikke det er fordi gennemsnitsdanskeren kun ved meget lidt om Polen?

Selv har jeg ikke fundet anledning til en kommentar, da jeg er enig i Burchardts analyse. Jeg spiller computerspil online, og har derigennem mulighed for at kommunikere med en del polakker, og det er mit indtryk, at de generelt er meget chauvinistisk anlagte. Hvilket også fremgår af Burchardts artikel, så jeg har ikke rigtig noget at tilføje. Men når du nu spørger...

;-)