Læsetid: 4 min.

’Hvis du siger, at du ikke ønsker et uafhængigt Catalonien, bliver du kaldt fascist’

For anden gang i denne måned demonstrerede hundredtusindvis af borgere i Barcelona for bevarelse af spansk national enhed – og i vrede over at blive kaldt ’forrædere’ og ’fascister’ af de mest fanatiske tilhængere af catalonsk løsrivelse
For anden gang i denne måned demonstrerede hundredtusindvis af borgere i Barcelona for bevarelse af spansk national enhed – og i vrede over at blive kaldt ’forrædere’ og ’fascister’ af de mest fanatiske tilhængere af catalonsk løsrivelse

Burak Akbulut

31. oktober 2017

BARCELONA – Mario Fernández Barbero er på vej ind i det centrale Barcelona og med sig har han et budskab til sine medborgere, printet i rødt og fastgjort til sin rygsæk. Det er på kun ét ord: Pau – fred på catalonsk.

En skov af faner, spanske flag, EU-flag og det officielle catalanske senyera-banner – en rival til den proseparatistiske Estelada-version – bølger omkring ham, men 65-årige Barbero siger, at han ikke føler sig tryg ved nogen af dem.

»Jeg bryder mig ikke så meget om flag, så jeg har i stedet printet det her budskab ud, som jeg bærer rundt på,« siger han med henvisning til påskriften på sin rygsæk. »Det er vigtigt for demokratiet, at folk forstår, det ikke er alle catalaniere, der støtter uafhængighed – og vi er lige så catalonske som dem, der vil ud af Spanien.«

Løftet stemning

Stemningen er løftet blandt de hundredtusindvis, som søndag har sluttet sig til ham og nu strømmer ud på en af Barcelonas mest berømte boulevarder i den kun anden massedemonstration til fordel for bevarelse af spansk national enhed i mange år.

»Jeg tror, den her march vil kunne forandre tingene«, siger Mariá Carmen Rodríguez Pareja, som har to job, som rengøringsassistent og i et bageri. Hun er stadig rekonvalescent efter en operation, der betød, at hun ikke kunne være med den 8. oktober ved forrige march for fastholdelse af unionen, men denne søndag er hun opsat på at slå følge. 

»Vi har bekendt kulør, vist hvem vi er. Vi er gået på gaden for at vise alle, at vi også har en stemme, at vi også har noget at skulle sagt,« siger hun med henvisning til det segment i befolkningen, man ofte betegner som ’det tavse flertal’.

Meningsmålinger viser, at tilhængerne af uafhængighed udgør et mindretal i Catalonien, selv om de er blevet markant flere end for et årti siden, og selv om forrige regionalvalg gav de separatistiske partier et lille flertal.

Men separatisterne har traditionelt været langt mere højrøstede og synlige end tilhængerne af at forblive inden for den spanske nationalstat.

Folk samles på Barcelonas gader for at støtte politikerne i kampen for et selvstændigt Catalonien. Men euroforien er i dag noget mindre end umiddelbart efter afstemningen den 1. oktober.
Læs også

»Det er første gang, jeg går med i en demonstration. Vi vil gerne fortælle verden, at vi ikke kan se nogen fremtid uden for Spanien,« siger Geraldine, 14, der er gået med i marchen sammen med sin storesøster, begge draperet i det spanske flag. »I dag giver det os håb, at vi kan vise, at vi ikke er noget mindretal – vi er flertallet.«

I den strålende efterårssol samler folkemængdene, råber slagord, lytter til taler eller kobler indimellem af over en drink eller en snack i tapasbarer og caféer langs med ruten. Mange er mødt op sammen med hele familien, selv kæledyr er med – beagler og chihuahuaer har fået bundet små spanske flag fast til deres halsbånd.

»Jeg er også en del af Catalonien, og jeg anerkender ikke Puigdemonts ret til at tale i mit navn,« proklamerer Josep Borrell, catalonier og tidligere formand for Europa-Parlamentet, i en tale til folkemængden som opsummering af den følelse, der samler mange af hans tilhørere.

Historiens ar

»Hvad er grænser? De er de ar, historien har efterladt som inskriptioner på verden, indgraveret med blod og ild, lad os ikke rejse flere grænser, for de har kostet dyrt at etablere,« siger han.

Demonstrationen er indkaldt under slagordet Todos somos Cataluña – ’vi er alle Catalonien’, og forener politisk rivaliserende grupper fra socialister til det konservative Partido Popular, der sidder på regeringsmagten i Madrid. Arrangørerne er græsrodsorganisationen Societat Civil Catalana, der hævder, at over en million er mødt op i dag – politiet skønner dog, at tallet er betydeligt lavere: 300.000.

Demonstrationen afvikles uden meldinger om voldshændelser, men med en tydelig understrøm af vrede og frustration. Nogle retter vreden mod regionalregeringen og råber slagord som ’Fængsel for Puigdemont’, andre imod, hvad de beskriver som et klima af frygt skabt af fanatiske og velorganiserede tilhængere af uafhængighed.

»Jeg er træt af at blive set skævt til, fordi jeg ser mig selv som både spanier og catalonier,« siger Caridad San José, en 33-årig tandplejer, der hjælper med at bære på et stort catalonsk flag – regionsbanneret, ikke den separatistiske Estelada-fane – på vej ned ad Passeig de Gracia.

Som mange andre på marchen har hun familierødder uden for regionen, men blev født i Catalonien, er vokset op her med catalansk som modersmål og vil ikke acceptere at få sat spørgsmålstegn ved sin catalonske identitet.

»Hvis du siger, at du ikke ønsker et uafhængigt Catalonien, bliver du kaldt fascist – det er ligesom en form for tømmermænd fra Franco-æraen. Uafhængighedsbevægelsen er en sekt.«

Apotekeren Angel Pena, 58, er i særdeleshed vred over at blive beskyldt for at være fascist – især i lyset af hans familiehistorie.

»Hele min familie har tilhørt venstrefløjen. Min bedstefar blev henrettet af fascisterne, skudt i hovedet. Men nu, hvis vi ikke støtter uafhængigheden i dag, bliver vi stemplet som fascister.«

Splittede familier

Han er kommet ud for at protestere, fordi han er bange for, at der skal åbne sig en uoverstigelig kløft i det Catalonien, han flyttede til som barn, og som han har set som sin hjemstavn siden da.

»Det her splitter familier og venskaber, der kan være 20-30 år gamle,« siger han. »Jeg har en bror, som jeg ikke kan diskutere det her spørgsmål med – han er fra Extremadura (den vestlige spanske region, red.)  ligesom mig, men støtter uafhængighed.«

Opfordringer til enhed, og en bilæggelse af den splittelse, der har ramt en af Spaniens mest velstående regioner, kommer også fra talerstolen.

»Jeg er her for at tale for sameksistens og gensidig respekt,« siger Francisco Frutos, tidligere generalsekretær for det spanske kommunistparti.

Han følger op med et hånligt udfald rettet imod de mest uforsonlige uafhængighedsgrupper – dem, der anklager deres modstandere for at forråde Catalonien.

»Ja, jeg er en forræder – en forræder mod den identitetspolitiske racismes sag.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • David Zennaro
  • Gert Hansen
Flemming Berger, David Zennaro og Gert Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nationalisme og populisme en generel amerikansk selvtilstrækkelighed og Trump’sk had tilstand, spreder sig i hele EU.

Sikkerhedspolitisk er ikke eksisterende i EU, Merkel, Emmanuel Macro og EU generelt har udviklet en total misinformation, om den sikkerhedspolitiske udfordring, EU står over for, konsekvensen af den religiøse økonomiske politik EU repræsentere og frygten EU udviser ved den fejlene økonomiske politik, frygten for at mindste føretrøjen i den kapitalisme styrede globaliserede verden, den viser sig nu som populisme og nationalisme.
Problematikken er nøjagtigt den samme type benægtelse af fakta, som USA med Donald Trump repræsentanter, den samme dødsdømte økonomiske forbrugsdrevne vækst religion på fossilbrændstof i en verden med menneskeskabte klimaforandringer, der med umenneskelig styrke, sætter en stopper for denne vildfarelse af kapitalisme.

"Spanien og Italien er ramt af værste tørke i årtier.
Efter en af de værste tørkeperioder i årtier venter landmænd i Italien og Spanien et fald på over 60 procent i landbrugsproduktionen.

Ifølge forskere vil hedebølger blive mere almindelige i de kommende år."
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/07/spanien-italien-ramt-vaerste...

To rige regioner i Italien stemmer for mere selvstyre.
Link: http://nyheder.tv2.dk/udland/2017-10-23-to-rige-regioner-i-italien-stemm...

Politikerne i EU kender naturligvis til klimaudviklingen i Spanien, Italien og Afrika mf., hvor det i årevis har regnet for meget, regnet for lidt og ikke regnet som det plejer med årstiderne, et mere ustadigt og ustabilt klima, er forlængst blevet det nye normale, med mellemliggende lange, lige så uforudsigelige tørkeperioder.

Politikerne kender naturligvis til alt dette samt, at problemerne er endt i uro, vold og krig om resurserne, det er mest uro i de udsatte dele af Afrika, man taler om i EU, da folk flygter til EU, en flugt, der accelerere i takt med udviklingen i de menneskeskabte klimaforandringer forstærkes.
Merkel, Emmanuel Macro taler ikke gerne om splittelse imellem fattige og rige regioner i EU med nationalisme på fremmarch, Merkel og Emmanuel Macro og EU generelt, finder ingen holdbare løsninger, men arbejder fortsat alene for nødvendighedens politik, kapitalisme og kapitalakkumulation og de kortsigtede økonomiske interesser for de få i forvejen rige, hvor hver fjerde EU borger er tæt på fattigdom.

Jeg stillet blot spørgsmålene, Hvad er befolkningerne op imod?
Hvorfor er der ikke politisk handling på de handlingskrævende opgaver?

Philip B. Johnsen

Leo Nygaard Nej du tager helt fejl, Alternative fakta er ikke fakta, alternative fata er løgn og bedrag, hvis man vil kende sandheden, må man lytte til de personer der har specialiseret viden på området.

Det catalanske selvstyre har deres egne love på det område, hvor et 2/3 flertal kan udskrive valg om uafhængighed fra Spanien også uden, at ændre den spanske forfatning, en spansk forfatningsændring er dog nødvendigt i dag, for international anderkendelse som uafhængig stat.

Det kræver et 2/3 flertal at udskrive et valg, som det afholdt først i oktober i år i det catalanske selvstyre.

Der var ikke et kvalificeret flertal for den afstemning, med henblik på, at det catalanske selvstyre efterfølgende skulle godkende en løsrivelse, med valget blev ulovligt udskrevet alligevel, det var ulovligt i Catalonien og det var ulovligt i Spanien.

Om det er rimeligt, er et demokratisk politisk spørgsmål, man må løse internt i Catalonien.

“The referendum was approved by the Catalan parliament in a session on 6 September 2017 along with a law which states that independence would be binding with a simple majority, without requiring a minimum turnout.

After being suspended, the law was finally declared void on 17 October and is also illegal according to the Catalan Statutes of Autonomy which require a two third majority in the Catalan parliament for any change to Catalonia's status.”

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catalan_independence_referendum,_2017
Link: http://www.bbc.co.uk/programmes/n3ct3mf7

Leo Nygaard, ja det er absout korrekt at du skal foele dig narret. Artiklen beskriver helt perfekt hvad der reelt foregaar i Catalonien, nu har det "stille flertal" mistet sin frygt og tager gaderne, to demonstrationer i Barcelona d. 8e og d. 29e oktober, med taet paa én million mennesker i hver og i netop den stemning artiklen beskriver.
Og sidte nyt: den afsatte ekspresident Puigdemont er igaar 30 oktober flygtet til Belgien og har hyret en advokat som er specialist i at blokere tvangsudvisninger fra landet, det har han haft succes med et par gange til gunst for ETA-terrorister, altid med alt det lort om Franco og torturer og alt det gas.
Puigdemont er flygtet fra en kriminalanmeldelse for at forsoege at splitte et land paa en helt ulovlig vis, han vil faa en retfaerdig -men streng- straf og naturligvis vil han ikke udsaettes for tortur.

Kasper Olesen, Morten Nielsen, Sup Aya Laya og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Franco, tortur og gas er lige så meget lort som Hitler, tortur og gas. De to støttede jo hinanden. Og Catalonien var også aktiv i kampen mod Franco. Det er simple fakta.

Hvis flertallet er imod selvstændighed skal man jo støtte det, men hvorfor så den massive vold mod afstemningssteder og det "højtråbende mindretal"? Et demokrati forbyder aldrig en afstemning, men kan vælge ikke at følge den. En afstemning er aldrig ulovlig (kriminel), men kan være ikke lovligt indkaldt. Der er en forskel.

Og vær nu opmærksom på Mark Friss Hau, der igen er indkaldt til samtale i TV2 News og DR2. Denne forsker er glødende varm fortaler for uafhængighed. Se blot hans twitter. Jeg troede ikke de danske medier politiserede.....

Leo Nygaard, ja, lad os snakke om at holde en LOVLIG folkeafstemning.
Foerste sag der skal taenkes over, er HVEM skal vare berettiget til at stemme. Altsaa sagen er at rive Spanien itu, har ikke-catalanske spaniere intet at have sagt om dette? Forestil dig at Aarhus Amt ville adskilles fra Danmark, har en falsterbo intet at kunne sige?

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man har fulgt med i denne sag, er det ikke overraskende, at betydelige dele af befolkningen i Catalonien ikke ønsker løsrivelse. Og det er mærkeligt nok den mest velhavende del, der ikke ønsker det. Det er ikke som i Lombardiet og Lega Nord, nej i Catalonien er det middelstanden, der ønsker selvstændighed. Hvorfor? Jeg gætter på, at bevæggrunden er den samme som Brexit, de mindre bemidledes afstandtagen fra elitens EU, og i dette tilfælde elitens Spanien.

Det er sgu paa tide, at man i Danmark endelig forstaar, at der langt fra er enighed vedroerende et uafhaengigt Catalonien. Og hvem af danske journalister vil skrive om de separatistiske hoejborge i provinsen, byer som Vic og Girona. Det er her, det hele startede og det er her, de toneangivne separatister bor.

Morten Nielsen, Gert Hansen, Sup Aya Laya, Miguel Tuells og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Stemningen i Barcelonas gader nu:
Afsat vicepresident Junqueras, ham der har loejet lodret i aarevis om at Catalonien ikke ville vaere ude af Euro og EU som uafhaengige, var paa sit kontor en halv time igaar. Da han gik ud blev han spurgt af folk om han havde vaeret der for at rive papirer itu eller for at fucke videre paa Catalonien.

https://okdiario.com/espana/cataluna/2017/10/31/asi-increpan-oriol-junqu...

Sidste nyt: Spanske Nationaldomstol har netop taget i betragtning den kriminalsag som den hoejeste offentlige anklager har anlagt mod hele eksregeringen af Catalonien, alle skal afhoeres torsdag-fredag. Puigdemont siger at han ikke soeger asyl i Belgien (det VED han jo at han ikke faar) men lad os se om han har det der behoeves for at stille sig foran dommerne.

Michael Kongstad Nielsen

Tilhængere af løsrivelse tænker de samme tanker som skotterne. De mener at kunne blive i EU udenom Storbritannien.

Skotternes juridiske situation er noejagtigt omvendt: hele UK forlader EU, som selvstaendige er der -maaske, det er aldeles ikke klart- mulighed for at forblive i EU.
Catalansk loesrivelse ville mene at de ikke laengere ville vaere del af et medlemsland, dermed er de UDE af EU, og det er absolut klart rent juridisk.

Michael Kongstad Nielsen

Men hverken skotterne eller catalonierne kan automatisk forblive i EU ved selvstændighed. De kan søge om optagelse som nye medlemmer, og vil nok have en god chance for optagelse, da begge opfylder Lissabontraktatens krav til medlemsskab.
.