Baggrund
Læsetid: 5 min.

Det bliver svært for EU-Kommissionen at skaffe flertal for ti år mere til Roundup

Det tyder ikke på, at EU-Kommissionen kan få den nye tilladelse til Roundup igennem ved afstemning. Frankrig vil sige nej, Tyskland kan næppe sige ja, og hvis bare ét andet større EU-land siger nej eller stemmer blankt, bliver det et stop for ti år mere med det kontroversielle sprøjtemiddel. Industrien og ngo’er fører intens kampagne forud for afgørelsen
Ngo’er og aktivister kæmper en intens kamp mod Roundup. I foråret gik aktivister på gaden i bl.a. Paris for at demonstrere mod Monsanto, der producerer Roundup. Ud over virksomhedens brug af glyfosat i Roundup kritiseres Monsanto også for brugen af gmo. Frankrig er et af de lande, hvor der trods protester fra landbruget er stor politisk bekymring for Roundup.

Ngo’er og aktivister kæmper en intens kamp mod Roundup. I foråret gik aktivister på gaden i bl.a. Paris for at demonstrere mod Monsanto, der producerer Roundup. Ud over virksomhedens brug af glyfosat i Roundup kritiseres Monsanto også for brugen af gmo. Frankrig er et af de lande, hvor der trods protester fra landbruget er stor politisk bekymring for Roundup.

Alain Apaydin

Udland
4. oktober 2017

Det er – igen – op ad bakke for EU-Kommissionen i forsøget på at sikre en ny godkendelse for glyfosat, aktivstoffet i verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, Roundup fra Monsanto.

Efter planen skulle medlemslandene have stemt om Kommissionens forslag på et møde torsdag-fredag i denne uge i EU’s Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder. Men forslaget er taget af dagsordenen, antageligt fordi Kommissionen ikke i tide har kunnet sikre det nødvendige kvalificerede flertal for en forlænget godkendelse. I stedet er der berammet et nyt komitémøde den 23. oktober. Den 6. november angives som absolut sidste chance for en stillingtagen, inden den gældende tilladelse udløber den 15. december.

Roundup og tilsvarende sprøjtemidler med aktivstoffet glyfosat bruges til at bekæmpe ukrudt i bl.a. korn, raps, ærter og græs foruden juletræsplantager, vinmarker m.m., men også til at ’nedvisne’ korn, raps og ærter før høsten, så afgrøden bliver mere ensartet modnet og dermed lettere at høste. Det vurderes, at produkter med glyfosat udgør 25 procent af det globale marked for ukrudtsmidler. Herhjemme solgtes – ifølge Miljøstyrelsen – 840.000 kilo glyfosat som del af bl.a. Roundup i 2015.

Den lange proces

Glyfosat fik sin første tiårige EU-godkendelse i 2002. Et forslag fra Kommissionen til fornyet godkendelse var ventet i 2012, men blev udskudt for at sikre et bedre vidensgrundlag om stoffets sundhedseffekter via forestående ekspertvurderinger.

I marts 2015 kom en konklusion fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s ekspertgruppe på området, IARC: Glyfosat er »sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker«.

I lyset heraf forlængede Kommissionen midlertidigt den gældende godkendelse frem til juni 2016 for også at få vurderingen fra EU’s agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, med i bedømmelsesprocessen. Den vurdering kom i november 2015 og konkluderede det modsatte af IARC: Glyfosat er ikke kræftfremkaldende i mennesker.

De modstridende ekspertvurderinger førte til forskellige holdninger i EU-landene, og det lykkedes derfor ikke sidste sommer at opnå enighed, endsige kvalificeret flertal for den foreslåede 15-årig fornyelse før udløbet af den forlængede godkendelse. Derfor forlængede EU-Kommissionen på ny godkendelsen midlertidigt, denne gang frem til den 15. december i år.

Forud for den afgørende afstemning – nu formentlig den 23. oktober og denne gang om en glyfosat-godkendelse for kun ti år – ser det imidlertid ud til igen at knibe med at opnå det nødvendige flertal. Et kvalificeret flertal skal repræsentere 55 procent af EU-landene og 65 procent af befolkningen i EU.

Frankrigs premierminister, Édouard Philippe, sagde i sidste uge, at ti år »er alt for lang en periode i betragtning af de fortsatte bekymringer over produktet, og Frankrig vil stemme imod forslaget«.

Over for vrede franske bønder, der vil beholde sprøjtemidlet, har regeringen signaleret mulighed for en femårig afviklingsperiode.

Et flertal i det østrigske parlament besluttede onsdag, at Østrig skal stemme nej til Kommissionens glyfosat-forslag, også selv om regeringen måtte skifte efter det østrigske valg den 15. oktober. Ifølge EU-mediet Euractiv hælder både Sverige og Italien mod et nej. Luxembourg ventes også at stemme nej.

I foråret lavede aktivister også aktioner mod Monsantos brug af glyfosat i Tyskland. Her under et aktionærmøde i Bonn. Tysklands holdning kan blive afgørende for Roundups fremtid.

I foråret lavede aktivister også aktioner mod Monsantos brug af glyfosat i Tyskland. Her under et aktionærmøde i Bonn. Tysklands holdning kan blive afgørende for Roundups fremtid.

Martin Meissner
Ritzau Foto

Danmarks regering siger ja

På ja-siden kan Kommissionen til gengæld regne med Danmark. Regeringen har meddelt Folketingets Europaudvalg og Miljøudvalg, at man agter at stemme for Kommissionens forslag – i Miljøudvalget har partierne fået til i dag kl. 12 til eventuelle kommentarer eller spørgsmål angående spørgsmålet.

Et ja til glyfosat ventes også fra Holland, Polen, Finland, Ungarn, Letland og Storbritannien.

Tysklands holdning kan blive afgørende. I de hidtidige forhandlinger har Tyskland undladt at stemme, fordi kansler Merkels CDU har været for en godkendelse, mens koalitionspartneren SPD har været imod. Nu skal Merkel forhandle en ny koalition med det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne – sidstnævnte har ført helhjertet an i kampagnen mod glyfosat i flere år.

Det er lidet sandsynligt, at en ny tysk regeringskoalition er på plads inden EU-mødet den 23. oktober, og det er endnu mindre sandsynligt, at De Grønne i en eventuel koalition kan acceptere ti år mere til sprøjtemidlet. I begge situationer vil det formentlig være umuligt for Merkels repræsentant at stemme for.

Hvis Frankrig stemmer imod, Italien stemmer nej eller blankt, og Tyskland stemmer blankt, kan der ikke skabes kvalificeret flertal. Omvendt kan der måske heller ikke skabes kvalificeret flertal imod en godkendelse, og i så fald sendes hovedpinen tilbage til EU-Kommissionen, der i sidste ende har ret til selv at udstede en godkendelse til Monsanto og de øvrige producenter af glyfosatholdige sprøjtemidler.

Monsanto-papirerne

Hvad Kommissionen måtte vove at gøre i den situation er uvist, ligesom det endnu er uvist, hvor en række af EU-medlemmerne lander. Både Kommissionen og landene har i længere tid været under voldsomt pres fra såvel bekymrede forbruger- og miljøorganisationer, der vil have glyfosatmidler forbudt, som fra landbrugsorganisationer og agrokemisk industri, der vil have den nye tilladelse.

Industriens såkaldte Task Force on Glyphosate fortæller f.eks. på sine hjemmeside, at »tyske landmænds fortjeneste falder med 70 procent ved et glyfosat-forbud« (den underliggende rapport fra konsulentfirmaet Kleinman Group siger konkret, at nettoudbyttet pr. hektar for to bestemte afgrøder, byg og majs, kan falde 40-70 procent).

Tilsvarende siger en rapport bestilt af den agrokemiske brancheorganisation Crop Protection Association, at britiske landmænd kan lide et tab på 940 millioner pund – knap otte milliarder kroner – ved et forbud. Arvalis, et landbrugsforskningscenter i Frankrig, skønner omkostningen for fransk landbrug til 976 millioner euro, knap 7,3 milliarder kroner.

På den anden side af slagsmålet fokuserer miljøorganisationer og kritiske forskere på, hvordan Monsanto angiveligt har lobbyet og påvirket myndighederne i deres vurdering af glyfosats mulige kræftvirkning.

Kritikken fokuserer på de såkaldte Monsanto-papirer, som er et stort antal interne mails og dokumenter fra Monsanto, der løbende er kommet frem under retssager anlagt mod virksomheden af amerikanske borgere, der mener at have fået kræft efter udsættelse for Roundup.

Dokumenterne afslører bl.a. et tæt og fortroligt samarbejde mellem Monsanto og en ledende medarbejder hos den amerikanske miljøstyrelse, EPA, hvor den pågældende forsøgte at spænde ben for sundhedsmyndighedernes undersøgelse af glyfosat. De afslører også, hvordan Monsanto førte pennen i en videnskabelig rapport om glyfosats kræftvirkning, som blev publiceret i uafhængige forskeres navn og indgik i EPA’s vurderinger af aktivstoffet.

Senest har nye Monsanto-mails afsløret, hvordan virksomheden også var den reelle pennefører på en kommentar i erhvervsmagasinet Forbes, hvor en forsker ved Stanford University, Henry Miller, i 2015 angreb WHO’s ekspertgruppe, IARC, for dets konklusion om glyfosat som kræftfremkaldende.

Monsanto bortvist

Europa-Parlamentet planlægger en offentlig høring den 11. oktober for at få belyst den videnskabelige strid, herunder indholdet af Monsanto-papirerne, og til det formål inviterede man for nylig Monsantos CEO, Hugh Grant.

Monsanto har imidlertid afslået at deltage med den begrundelse, at Parlamentet ikke er det rette forum at diskutere den slags i, og at det »ikke er Europa-Parlamentets rolle at rejse spørgsmål om troværdigheden af de videnskabelige resultater«.

Monsanto skriver, at EU’s godkendelsesproces for glyfosat »er blevet kidnappet af populisme«, og at Parlamentets høring kan ses »som det seneste forsøg fra dem, der er modstandere af moderne landbrugspraksis, på at påvirke og obstruere EU’s videnskabelige og reguleringsmæssige proces for at fremme deres egen dagsorden«.

Som reaktion på Monsantos afvisning besluttede formændene for Europa-Parlamentets politiske grupper i torsdags i enighed at forbyde Monsanto og dets lobbyister adgang til parlamentets bygninger i Bruxelles og Strasbourg på ubestemt tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Årh hvor jeg dog håber, det bliver et rungende NEJ. Ikke sandsynligt, men jeg håber alligevel.

Jeg ved der bliver lagt massivt pres på fra NGO'erne. Idag fik jeg en opfordring på mail til at ringe op til en national EUpolitiker og anbefale et nej. Folk er virkelig oppe og ringe i denne sag - som i allerhøjeste grad handler om lang mere end landmændenes udbytte.

Flemming Berger, Anne Eriksen, Per Torbensen, Claus Bødtcher-Hansen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Peter Knap, John Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Giv det forslag om fornyet tilladelse til Glyfosat - Roundup, og lad så bare Monsanto være ude af det "gode selskab" på ubestemt tid.

Det gælder vores miljø - sæt den danske regering på plads!
aktioner, demonstrer og strejk til de indser, at slaget er tabt.

Anne Eriksen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det minder meget om, hvordan tobakslobbyen i årtier prøvede at forhindre forskerne i at fortælle om deres resultater, og spændte ben for offentliggørelsen af disse.
Danmark er et bagstræberisk land pt, med Venstre som Sorte Slyngel i miljøpolitikken.
Jeg håber med hele mit hjerte, at det bliver NEJ til en fortsat godkendelse. Vi har alt, alt for mange kemikalier og giftstoffer i vores natur, vores vand og vores fødevarer.
Der er massedød i dyreverdenen, og hvis ikke klimaet tager kål på os, så gør gift og plastik, såfremt vi ikke får det stoppet!

Anne Eriksen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Overgaard Nielsen

Underligt at det ikke blev omtalt i radioaviserne i dag eller i debatten i aftes på DR1.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Underligt at regeringen ikke skal have en godkendelse fra Europaudvalg og Miljøudvalg. Jeg var så naiv at tro at det var en almindelig regel.
Ligeledes er det underligt at medierne ikke har fundet plads til denne vigtige afstemning. Stoffer fra Roundup er dog fundet i "vort" grundvand selv om det blev markedets ført med løfter om, at det ikke kunne komme stoffer herfra i grundvandet.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

En fransk NGO Générations futures fremlagde 14.9.17 resultat af en undersøgelse.
Der blev fundet rester af Glyphosat i 53,3% af de undersøgte fødevarer, bl.a. morgenmadsprodukter:
https://www.generations-futures.fr/actualites/glyphosate-residus-aliment...

Helene Kristensen

DR og TV2 er ikke kritiske medier. De er politikernes mikrofonholdere og spørger aldrig. Derfor er det også repræsentanter for "Bæredygtig" landbrug der kommer ind for at "belyse" problemstillingen når f.eks. Coop udgiver et medlemsblad om giften i vore fødevarer. Misinformation fra landbrugets organisationer får lov at stå ganske uimodsagt, og hverken DR eller TV2 tør stille spørgsmål. Det er vel i for sig ikke så sært, for skulle de mishage landbruget aka Venstre, er det nok slut med de høje lønninger på chefniveau. Ønsker man seriøs oplysning om giftstoffer i mad og vand, er det ganske andre steder der skal søges. Der ligger på internet umådelig mange seriøse oplysninger fra troværdige kilder, men hvor mange gider gøre sig den ulejlighed? Så vi bliver fortsat stopfodret med Trumph-news uden et eneste kritisk spørgsmål.