Læsetid: 5 min.

Det bliver svært for EU-Kommissionen at skaffe flertal for ti år mere til Roundup

Det tyder ikke på, at EU-Kommissionen kan få den nye tilladelse til Roundup igennem ved afstemning. Frankrig vil sige nej, Tyskland kan næppe sige ja, og hvis bare ét andet større EU-land siger nej eller stemmer blankt, bliver det et stop for ti år mere med det kontroversielle sprøjtemiddel. Industrien og ngo’er fører intens kampagne forud for afgørelsen
Ngo’er og aktivister kæmper en intens kamp mod Roundup. I foråret gik aktivister på gaden i bl.a. Paris for at demonstrere mod Monsanto, der producerer Roundup. Ud over virksomhedens brug af glyfosat i Roundup kritiseres Monsanto også for brugen af gmo. Frankrig er et af de lande, hvor der trods protester fra landbruget er stor politisk bekymring for Roundup.

Ngo’er og aktivister kæmper en intens kamp mod Roundup. I foråret gik aktivister på gaden i bl.a. Paris for at demonstrere mod Monsanto, der producerer Roundup. Ud over virksomhedens brug af glyfosat i Roundup kritiseres Monsanto også for brugen af gmo. Frankrig er et af de lande, hvor der trods protester fra landbruget er stor politisk bekymring for Roundup.

Alain Apaydin

4. oktober 2017

Det er – igen – op ad bakke for EU-Kommissionen i forsøget på at sikre en ny godkendelse for glyfosat, aktivstoffet i verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, Roundup fra Monsanto.

Efter planen skulle medlemslandene have stemt om Kommissionens forslag på et møde torsdag-fredag i denne uge i EU’s Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder. Men forslaget er taget af dagsordenen, antageligt fordi Kommissionen ikke i tide har kunnet sikre det nødvendige kvalificerede flertal for en forlænget godkendelse. I stedet er der berammet et nyt komitémøde den 23. oktober. Den 6. november angives som absolut sidste chance for en stillingtagen, inden den gældende tilladelse udløber den 15. december.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anne Eriksen
 • Anders Graae
 • Anne Albinus
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Peter Overgaard Nielsen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
Anne Eriksen, Anders Graae, Anne Albinus, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Overgaard Nielsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Årh hvor jeg dog håber, det bliver et rungende NEJ. Ikke sandsynligt, men jeg håber alligevel.

Jeg ved der bliver lagt massivt pres på fra NGO'erne. Idag fik jeg en opfordring på mail til at ringe op til en national EUpolitiker og anbefale et nej. Folk er virkelig oppe og ringe i denne sag - som i allerhøjeste grad handler om lang mere end landmændenes udbytte.

Flemming Berger, Anne Eriksen, Per Torbensen, Claus Bødtcher-Hansen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Peter Knap, John Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Giv det forslag om fornyet tilladelse til Glyfosat - Roundup, og lad så bare Monsanto være ude af det "gode selskab" på ubestemt tid.

Det gælder vores miljø - sæt den danske regering på plads!
aktioner, demonstrer og strejk til de indser, at slaget er tabt.

Anne Eriksen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det minder meget om, hvordan tobakslobbyen i årtier prøvede at forhindre forskerne i at fortælle om deres resultater, og spændte ben for offentliggørelsen af disse.
Danmark er et bagstræberisk land pt, med Venstre som Sorte Slyngel i miljøpolitikken.
Jeg håber med hele mit hjerte, at det bliver NEJ til en fortsat godkendelse. Vi har alt, alt for mange kemikalier og giftstoffer i vores natur, vores vand og vores fødevarer.
Der er massedød i dyreverdenen, og hvis ikke klimaet tager kål på os, så gør gift og plastik, såfremt vi ikke får det stoppet!

Anne Eriksen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Overgaard Nielsen

Underligt at det ikke blev omtalt i radioaviserne i dag eller i debatten i aftes på DR1.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Underligt at regeringen ikke skal have en godkendelse fra Europaudvalg og Miljøudvalg. Jeg var så naiv at tro at det var en almindelig regel.
Ligeledes er det underligt at medierne ikke har fundet plads til denne vigtige afstemning. Stoffer fra Roundup er dog fundet i "vort" grundvand selv om det blev markedets ført med løfter om, at det ikke kunne komme stoffer herfra i grundvandet.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

DR og TV2 er ikke kritiske medier. De er politikernes mikrofonholdere og spørger aldrig. Derfor er det også repræsentanter for "Bæredygtig" landbrug der kommer ind for at "belyse" problemstillingen når f.eks. Coop udgiver et medlemsblad om giften i vore fødevarer. Misinformation fra landbrugets organisationer får lov at stå ganske uimodsagt, og hverken DR eller TV2 tør stille spørgsmål. Det er vel i for sig ikke så sært, for skulle de mishage landbruget aka Venstre, er det nok slut med de høje lønninger på chefniveau. Ønsker man seriøs oplysning om giftstoffer i mad og vand, er det ganske andre steder der skal søges. Der ligger på internet umådelig mange seriøse oplysninger fra troværdige kilder, men hvor mange gider gøre sig den ulejlighed? Så vi bliver fortsat stopfodret med Trumph-news uden et eneste kritisk spørgsmål.