Analyse
Læsetid: 3 min.

Træg tysk regeringsdannelse hindrer europæiske forhandlinger

Efter en turbulent uge i tysk politik har en svækket Angela Merkel taget hul på forhandlingerne om en såkaldt Jamaica-koalition. Europa venter utålmodigt på udfaldet.
Udland
21. oktober 2017

»Der er 8.500 kilometer fra Tyskland til Jamaica. Nu har vi trods alt gået de første par meter.«

Så forsigtig var meldingen, efter at forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU som det tyske valgs stækkede vinder i midten af ugen havde indledt forhandlinger med det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne om en såkaldt Jamaica-koalition, der er opkaldt efter partiernes farver, sort, gul og grøn.  

Klemt inde mellem tre markant mere borgerlige partier frygter især De Grønne at lande i så mange kompromiser, at det for alvor vil true partiets identitet og selvforståelse.

Omvendt kæmper FDP for sin liberale profil i selskab med en række mere socialstatsorienterede partier, mens den pressede leder af det sydtyske CSU, Horst Seehofer, vil vise, at han allerede nu er i gang med at ’lukke højreflanken’ mod Alternative für Deutschland.

Partierne er uenige om mere, end de er enige i, men især på tre områder ligger de i alt fire partier umiddelbart uoverskueligt langt fra hinanden.

Det gælder for det første det Europapolitiske område. Her er De Grønne og til dels CDU fortalere for en stærkere integration og en udvidelse af eurozonen, mens CSU og især FDP omvendt er imod. Derfor bliver et afgørende spørgsmål, hvilket parti der skal stille den ny, magtfulde finansminister. FDP-chef Christian Lindner har allerede gjort det til et ultimativt krav, at det ikke bliver en fra CDU/CSU.

Det andet store stridspunkt er flygtninge. CSU’s centrale krav om en øvre grænse kunne sydtyskerne knap nok få gennemført internt med søsterpartiet, CDU, mens De Grønne blankt afviser det. Også i forhold til familiesammenføringer tegner sig ikke skyggen af enighed.

Et tredje omstridt emne er miljøpolitikken, hvor De Grønne bl.a. kræver en deadline for udfasning af kulkraft og biler med forbrændringsmotor, hvilket de øvrige partier skarpt afviser.

For Angela Merkel og CDU/CSU blev de indledende forhandlinger ikke nemmere af, at partiet led et uventet stort nederlag ved søndagens valg i Tysklands næststørste delstat, Niedersachsen.

Valgets vinder blev her socialdemokratiske SPD, og dermed oplevede Martin Schulz sin første valgsejr som partichef – en sejr som partiet dog ikke kunne bruge til meget, da det ikke rakte til at etablere den ønskede rød-grønne delstatsregering.

Onsdag oplevede Merkel endnu en snigende svækkelse af sin position, da CDU-manden Stanislaw Tillich trådte tilbage fra sin post som ministerpræsident i østtyske Sachsen, hvor han har siddet siden 2008. Det uventede skridt var en konsekvens af, at Tillich var gjort medansvarlig for, at CDU ved det tyske forbundsdagsvalg i september fik et historisk dårligt valg netop i Sachsen, hvor Alternative für Deutschland med 27 pct. af stemmerne blev den stærkeste politiske kraft.

Tyskland og EU's fremtid  

Parallelt med de tyske Jamaica-forhandlinger tog EU torsdag hul på reformforhandlingerne om unionens fremtid med økonomi, Brexit og flygtninge som de vigtigste punkter.

På den ene side er der et stigende krav om en tysk stillingtagen til Europas videre udvikling – og til den franske præsident Macrons stærkt visionære tale i slutningen af september, som en handlingslammet Merkel dengang blot betegnede som »et godt grundlag for de videre diskussioner«.

På den anden side kommer EU hermed til at spille en langt større rolle i de tyske koalitionsforhandlinger, end det europæiske samarbejde gjorde i den tyske valgkamp.

Trods presset fra Europa tyder de store uenigheder mellem parterne på, at Jamaica-forhandlinger kan komme til at vare mange uger eller ligefrem måneder.

Her er partierne spændt ud mellem at udvise forhandlingsvilje på den ene side, mens de på den anden side vil undgå at give indtryk af at ville i regering for enhver pris. Deres identiteter som partier vil de trods alt ikke opgive for magten. Og dog vil de formentlig sluge mange kompromisser på deres vej mod Jamaica for at undgå et tysk omvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her