Læsetid: 3 min.

Trods alliance mod IS: Iraks militær tager oliebyen Kirkuk fra kurderne

Sammenstød mellem Iraks regeringsstyrker og de kurdiske peshmergastyrker brød ud natten til mandag i den omstridte olieby Kirkuk. Mandag eftermiddag indtog regeringsstyrkerne det meste af byen. Det sker efter en længere anspændt periode i kølvandet på den kurdiske folkeafstemning om løsrivelse
Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

Abaca/Ritzau Foto

17. oktober 2017

For nøjagtig et år siden stod de side om side foran internationale mediers kameraer og annoncerede stolt begyndelsen på operationen mod Islamisk Stat (IS) i Mosul. I dag skyder de på hinanden.

Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

»Vi har på mindre end en dag indtaget Kirkuk fra de kurdiske peshmergastyrker og har nu hejst det irakiske flag over flere regeringsbygninger i byen,« siger officeren Ayad al-Jizani til Information over telefonen fra Kirkuk.

Striden mellem Iraks arabere og kurdere begyndte efter den kontroversielle folkeafstemning, som fandt sted den 25. september. Især byen Kirkuk har været et centralt spørgsmål i striden. Både Bagdad og Erbil gør krav på den olierige by.

Da den irakiske hær kollapsede over for de fremstormende jihadister fra IS i sommeren 2014, benyttede de kurdiske peshmergastyrker lejligheden til at sætte sig på Kirkuks oliefelter. Nu vil regeringen i Bagdad have dem tilbage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer