Læsetid 3 min.

Trods alliance mod IS: Iraks militær tager oliebyen Kirkuk fra kurderne

Sammenstød mellem Iraks regeringsstyrker og de kurdiske peshmergastyrker brød ud natten til mandag i den omstridte olieby Kirkuk. Mandag eftermiddag indtog regeringsstyrkerne det meste af byen. Det sker efter en længere anspændt periode i kølvandet på den kurdiske folkeafstemning om løsrivelse
Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

Abaca/Ritzau Foto

17. oktober 2017

For nøjagtig et år siden stod de side om side foran internationale mediers kameraer og annoncerede stolt begyndelsen på operationen mod Islamisk Stat (IS) i Mosul. I dag skyder de på hinanden.

Iraks regeringsstyrker med støtte fra iransk-støttede shiamilitser siger, at de mandag eftermiddag erobrede Kirkuk – herunder flere militærbaser, oliefelter og regeringsbygninger – fra de kurdiske peshmergastyrker ved den omstridte by Kirkuk.

»Vi har på mindre end en dag indtaget Kirkuk fra de kurdiske peshmergastyrker og har nu hejst det irakiske flag over flere regeringsbygninger i byen,« siger officeren Ayad al-Jizani til Information over telefonen fra Kirkuk.

Striden mellem Iraks arabere og kurdere begyndte efter den kontroversielle folkeafstemning, som fandt sted den 25. september. Især byen Kirkuk har været et centralt spørgsmål i striden. Både Bagdad og Erbil gør krav på den olierige by.

Da den irakiske hær kollapsede over for de fremstormende jihadister fra IS i sommeren 2014, benyttede de kurdiske peshmergastyrker lejligheden til at sætte sig på Kirkuks oliefelter. Nu vil regeringen i Bagdad have dem tilbage.

»Vi har fået klar besked på at sikre baser, infrastruktur og oliefaciliteter ved Kirkuk,« siger hærofficeren al-Jizani.

Kurderne anklager Teheran

Hemin Hawrami, toprådgiver for præsident Masoud Barzani, som leder Kurdistans Demokratiske Parti, anklager Iran for at presse Bagdad til at udføre operationen i Kirkuk. Han ser det som et gengældelsesangreb mod kurdernes beslutning om at afholde folkeafstemning om løsrivelse.

»Denne offensiv, som folkehæren (shiamilitserne, red.) står bag, er et gengældelsesangreb fra den iranske revolutionsgardes side, fordi kurderne ønsker deres frihed,« skriver han på sin twitterprofil.

Ifølge Rodi Hassan, en uafhængig kurdisk journalist, der befandt sig ved fronten i Kirkuk mandag morgen, agerede Iraks iransk-støttede shiamilitser spydspids mod peshmergaerne. En kendsgerning, som Mostafa Naje – en irakisk shiamilitskriger – bekræfter over for Information.

»Jeg kan bekræfte, at folkehæren gik forrest i denne operation,« siger Naje med henvisning til shiamilitsernes rolle ved Kirkuk over telefonen.

Mellemøstanalytikere mener, at shiamilitsernes offensiv mod Kikruk er et signal til amerikanerne, efter at præsident Trump i fredags i en tale varslede flere sanktioner mod Irans magtfulde elitestyrker, også kaldet revolutionsgarden.

»Iran tester præsident Trumps beslutning ved at angribe USA’s allierede mindre end 60 timer efter talen i Washington,« skriver sikkerhedsanalytikeren Michael Pregent på Twitter.

Den iranske general Qasem Soleimani, øverstkommanderende for den iranske revolutionsgarde, menes at opholde sig i den kurdiske by Sulaymaniyya i Nordirak. Det iranske regime har tætte forbindelser til Kurdistans Patriotiske Union, som er baseret i byen Sulaymaniyyah.

Nogle kurdiske medier anklager den kurdiske elite i Sulaymaniyyah for at forråde den kurdiske sag ved at samarbejde med Teheran. En meddelelse fra peshmergaernes kommandocentral antyder, at peshmergastyrkerne tilsyneladende har været ofre for et forræderi fra Kurdistans Patriotiske Unions side.

»Desværre har nogle af PUK’s embedsmænd forrådt Kurdistan og peshmergastyrkerne ved at opgive de vigtigste forsvarslinjer og positioner uden kamp,« lyder det i meddelelsen.

Kurdistans Patriotiske Union har endnu ikke reageret på anklagerne, og det har heller ikke været muligt for Information at få en kommentar.

Washington: fokuser på IS

I nogle dele af Kurdistan føler kurderne sig imidlertid forrådt af USA og Vesten. De irakiske regeringsstyrker, som støttes af shiamilitser, kæmper med amerikansk militærisenkram, men alligevel har den amerikansk-ledede koalition næsten været tavse, siden sammenstødene begyndte.

»Kurderne skal åbenbart altid leve med, at vores allierede vælger at forråde os, når det passer dem,« siger Mostafa Hama, restaurantejer i Kurdistans regionale hovedstad, Erbil.

I en pressemeddelelse fra koalitionen hedder det, at koalitionen hverken støtter den irakiske regering eller den kurdiske regionale regerings aktiviteter i Kirkuk. Ifølge koalitionen har der heller ikke været tale om decideret kampe, men blot koordinerede troppebevægelser.

»Vi overvåger bevægelser af militærkøretøjer og personel i Kirkuk. Disse militærkøretøjer har indtil videre været koordinerede bevægelser og ikke kampe,« lyder det i meddelelsen.

Amerikanerne har over flere omgange opfordret de stridende parter til at fokusere på krigen mod IS, der nærmer sig sin afslutning i Irak. En opfordring, som også blev gentaget i meddelelsen.

»Vi støtter dialog mellem parterne. Alle parter skal fokusere på vores fælles fjende Islamisk Stat,« lyder det fra generalmajor Robert White, repræsentant for koalitionen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer