Læsetid: 6 min.

Hvis Trump forlader Iran-atomaftalen, kan han ikke styre konsekvenserne

Præsident Trump vil fredag i en tv-tale formentlig sætte gang i et forløb, der kan føre til et sammenbrud for atomaftalen med Iran fra 2015. Det vil undergrave andre landes tillid til USA som en troværdig partner, ikke mindst stater med ambitioner om at blive atommagter, siger kritikere
»Det iranske regime støtter terrorisme og eksporterer vold, blodsudgydelse og kaos rundt i Mellemøsten. Det er derfor, vi må sætte en stopper for Irans fortsatte aggressioner og ambition om at blive en atommagt. De lever ganske enkelt ikke op til ånden i aftalen,« sagde Trump tidligere i denne uge

»Det iranske regime støtter terrorisme og eksporterer vold, blodsudgydelse og kaos rundt i Mellemøsten. Det er derfor, vi må sætte en stopper for Irans fortsatte aggressioner og ambition om at blive en atommagt. De lever ganske enkelt ikke op til ånden i aftalen,« sagde Trump tidligere i denne uge

Ritzau Foto

12. oktober 2017

For anden gang i løbet af kort tid vil præsident Donald Trump efter alt at dømme sætte en proces i gang, der kan føre til USA’s udtræden af en international aftale.

I juni bedyrede han, at USA vil trække sig fra en klimaaftale indgået i FN-regi i Paris i 2015. Fredag forventes Trump at tage en række skridt, der har til formål at lappe på huller i atomaftalen med Iran og straffe Teheran for dets angivelige indblanding i konflikterne i Syrien og Yemen.

Konsekvenserne af Trumps udspil kan blive en voldsom modreaktion fra Iran og på længere sigt atomaftalens sammenbrud. Og det vil udstille USA som en upålidelig partner i fremtidige forhandlinger om indgåelse af internationale aftaler.

I de senere år har flere lande oplevet, at en frivillig opgivelse af deres atomvåben har haft katastrofale følger. Det gælder for Libyen såvel som for Ukraine. Begge lande modtog tilsagn om sikkerhedsgarantier fra stormagterne. Hvis Iran-aftalen går i vasken, tyder intet på, at Nordkorea frivilligt vil give afkald på sine kernevåben.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Bent Johansen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Niels Bent Johansen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Det er nu officielt Batshit Crazy White House rules. Hvis Tillerson får sparket...Be afraid, Be very afraid.

Anne Eriksen, Niels Bent Johansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg kan da godt forstå, at USA er bekymret over Irans fremfærd i Yemen, hvor Iran bl.a. går imod demokratiske Saudi-Arabien og stakkels, stakkels Al-Qaeda....

Flemming Berger, Diego Krogstrup, Torben K L Jensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Trump burde mental undersøges, og have frataget embedet før han ødelægger mere.

Anne Eriksen, Niels Bent Johansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lad mig lige spørge: Hvis USA forlader aftalen, hvad skulle forhindre Iran i fortsat at overholde aftalen med de resterende tilstrædende lande?
I det er en ikke-historie. Men desværre viser Trump sig endnu en gang som dybt inkompetent.

Jamen, Obama var jo en del af aftalen, derfor - alt, hvad han har rørt ved, må Trump nulstille - hvad er ret ligegyldigt! - Hvornår kommer man til fornuft og nulstiller denne fusentast?