Læsetid: 4 min.

Tyrkisk militærintervention i Nordirak kan ikke udelukkes

Ganske vist afsværger Tyrkiet og Iran væbnet konflikt med Iraks kurdere, men alle muligheder står åbne i en ’samordning’ med Bagdad – derimod har Rusland og USA reelt affundet sig med kurdernes beslutning om selvstændighed
På trods af intense advarsler fra regeringen i Bagdad, nabolandene samt USA, Rusland, FN og Den Arabiske Liga stemte kurderne ja til løsrivelse fra Irak med et flertal på 92 procent. Præsidenten for de autonome kurdiske provinser, Massoud Barzani, der her toner frem på skærmen, siger, at afstemningen ikke er ’bindende’, men en ’tilkendegivelse’ som oplæg til forhandling.

På trods af intense advarsler fra regeringen i Bagdad, nabolandene samt USA, Rusland, FN og Den Arabiske Liga stemte kurderne ja til løsrivelse fra Irak med et flertal på 92 procent. Præsidenten for de autonome kurdiske provinser, Massoud Barzani, der her toner frem på skærmen, siger, at afstemningen ikke er ’bindende’, men en ’tilkendegivelse’ som oplæg til forhandling.

Mehdi Chebil

6. oktober 2017

Den tyrkiske vicepremierminister, Bekir Bozdağ, afviste tirsdag væbnet intervention i Nordirak som ’spekulationer’. På den anden side udelukker han ikke muligheden efter de irakiske kurderes faktiske uafhængighedserklæring den 25. september.

»Vi vil anvende vor militære styrke med fornuft,« sagde han. »Men alle skridt sker i samordning med regeringen i Bagdad og Iran.«

Det er denne ’samordning’, der i disse dage resulterer i intens regional mødeaktivitet. Således var den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan onsdag i Teheran, hvor han mødtes med ayatollah Ali Khamenei og præsident Hassan Rouhani.

Få dage før var Tyrkiets generalstabschef, Hulusi Akar, sendt i forvejen til møder med Rouhani og den iranske generalstabschef, Hossein Bagheri, der ligeledes har været i Ankara. Både Iran og Tyrkiet har afviklet militære øvelser med styrker fra den irakiske hær tæt på grænsen til Nordirak – og som, med præsident Erdoğans udtryk på selve afstemningsdagen, »ikke for ingenting« har fundet sted.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu