Baggrund
Læsetid: 2 min.

Ungarsk universitet blev internationalt stridspunkt – nu reddes det måske

Det ungarske universitet Det Centraleuropæiske Universitet har i månedsvis været centrum for international opstandelse, fordi den ungarske regering har forsøgt at vedtage love, der kan ende med at lukke universitetet. Men nu er der ifølge den amerikanske mægler i konflikten en løsning på vej
Udland
7. oktober 2017

Ungarn har de seneste år med statsleder Victor Orban i spidsen markeret sig som et land, der udvikler sig i en nationalistisk og autoritær retning. Det har sagen om det Det Centraleuropæiske Universitet i hovedstaden Budapest været et håndfast tegn på, da Victor Orban og regeringen er blevet anklaget for at forsøge at lukke universitetet og undertrykke dets akademiske frihed, skriver BBC.

I april forsøgte regeringen at få vedtaget love, der kunne tvinge universitetet til at lukke. Det Centraleuropæiske Universitet er nemlig registeret i USA og finansieres af den rige, liberale finansmand George Soros, som den nationalkonservative fløj i Ungarn har set sig sur på.

I april gik demonstranter på gaden for at protestere mod truslen mod universitetet. Europa-Parlamentet har været involveret i sagen, som ifølge BBC bliver betragtet som et slag mellem vestlige, liberale værdier og Victor Orbans nationalkonservative linje. Universitetets præsident sagde til BBC, at det var første gang siden Anden Verdenskrig, at et europæisk demokrati blev tvunget til at lukke.

»Det er, hvad der gør det her nyt. Det er, hvad der gør det chokerende,« sagde universitetspræsident Michael Ignatieff til mediet.

Men nu ser det ud til, at der er en opblødning på vej, og at universitetet kan blive reddet. Universitetet er registreret i New York, og her har statens guvenør, Andrew Cuomo, været vært for forhandlinger.

»Vi ser frem til en hurtig beslutning, som sikrer universitetets integritet og dens vitale, uddannende mission,« sagde guvenøren ifølge BBC.

Landets regering har argumenteret, at deres plan for at gøre forholdene sværere for George Soros’ universitet, skyldes, at universitetet via sin registrering i USA kan opnå privilegier, som de ungarske universiteter ikke kan.

Forhandlingerne i New York kan f.eks. betyde, at universitetet bliver undtaget fra lovforslaget om at fratage privilegier fra ungarske universiteter i udlandet, eller det kan i sidste ende lægge lovforslaget i graven.

Victor Orban støttede Donald Trump under dennes valgkamp, men USA’s regering har på det kraftigste bakket Det Centraleuropæiske Universitet op i kampen om overlevelse, skriver det engelske medie, og citerer amerikanske beskyldninger om, at den ungarske regeringen »truer akademisk frihed og uafhængighed«.

Den amerikanske regering har forsøgt at få den ungarske regering til at forhandle direkte med universitetet, men regeringen har besvaret opfordringerne med, at alle universiteter med udenlandske forbindelser vil skulle overholde de nye regler. Og altså ikke kun universitetet i centrum af dramaet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her