Læsetid: 2 min.

Ungarsk universitet blev internationalt stridspunkt – nu reddes det måske

Det ungarske universitet Det Centraleuropæiske Universitet har i månedsvis været centrum for international opstandelse, fordi den ungarske regering har forsøgt at vedtage love, der kan ende med at lukke universitetet. Men nu er der ifølge den amerikanske mægler i konflikten en løsning på vej
7. oktober 2017

Ungarn har de seneste år med statsleder Victor Orban i spidsen markeret sig som et land, der udvikler sig i en nationalistisk og autoritær retning. Det har sagen om det Det Centraleuropæiske Universitet i hovedstaden Budapest været et håndfast tegn på, da Victor Orban og regeringen er blevet anklaget for at forsøge at lukke universitetet og undertrykke dets akademiske frihed, skriver BBC.

I april forsøgte regeringen at få vedtaget love, der kunne tvinge universitetet til at lukke. Det Centraleuropæiske Universitet er nemlig registeret i USA og finansieres af den rige, liberale finansmand George Soros, som den nationalkonservative fløj i Ungarn har set sig sur på.

I april gik demonstranter på gaden for at protestere mod truslen mod universitetet. Europa-Parlamentet har været involveret i sagen, som ifølge BBC bliver betragtet som et slag mellem vestlige, liberale værdier og Victor Orbans nationalkonservative linje. Universitetets præsident sagde til BBC, at det var første gang siden Anden Verdenskrig, at et europæisk demokrati blev tvunget til at lukke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu