Læsetid: 8 min.

Afrikas småbønder har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen

Vejen til både øget fødevareproduktion og velstand i Afrika går gennem kontinentets millioner af småbønder. Deres politikere drømmer i stedet om ’det moderne’: Mekaniserede kæmpefarme. Donorer opgiver og håber, at ’markedet’ vil gøre arbejdet. ’En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,’ siger forsker
Markedet alene kan ikke klare opgaven med at hæve de afrikanske bønders produktivitet tilstrækkeligt. En aktiv statsdrevet erhvervspolitik er nødvendig for at få den økonomiske transformation, der kan mindske fattigdom. På billedet er en bonde i Tanzania i majsmarken.

Markedet alene kan ikke klare opgaven med at hæve de afrikanske bønders produktivitet tilstrækkeligt. En aktiv statsdrevet erhvervspolitik er nødvendig for at få den økonomiske transformation, der kan mindske fattigdom. På billedet er en bonde i Tanzania i majsmarken.

Karel Prinsloo

6. november 2017

»Man kan simpelthen ikke konkurrere med småbønder!«

Ærgrelsen – men også respekten – stod tydelig markeret i ansigtet på en dansk investor, der gennem mange år havde sat penge i en mindre farm i Afrika. For når lønninger og investeringer var trukket fra, kunne han ikke tjene penge, når han kørte sine varer på det lokale marked. Småbønderne solgte altid billigere.

Nøglen til at løfte millioner af afrikanere ud af fattigdom ligger i landbruget – og de afrikanske lande ved det godt selv. Problemet er bare, at både det internationale samfund og landene selv er mere optagede af at investere i byerne og den sociale sektor.

»En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,« siger Ole Therkildsen, der sammen med tre andre forskere i et årelangt projekt har gennemgået forhold, der skal være til stede, før et udviklingsland fører en langsigtet, vækstfremmende erhvervspolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • David Zennaro
  • John Hansen
  • Michael Hullevad
  • Eva Schwanenflügel
Viggo Okholm, David Zennaro, John Hansen, Michael Hullevad og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Jeg sidder tilbage med nogle store spørgsmål:
a) Hvordan øges produktiviteten og effektiviseringen i smålandbruget uden at det ender med kæmpe maskinparker og monokulturer som i Vesten?
b) "Kommercialiseringen af landbrugsafgrøder slår igennem". Hvad betyder det helt lavpraktisk?

Bjarne Bisgaard Jensen

I den økonomiske virkelighed verden under neokapitalismen befinder sig i, er det at forestille sig at småbønder i Afrika kan løfte noget som helst den skinbarlige utopi

Jørgen Wind-Willassen

Fornuftige overvejelser.
Der mangler blot- de mange unge mandlige lykkeriddere, der søger lykken i europa skal hjem.
Hurtigst muligt.
Så de kan bidrage med seriøst arbejde - i hjemlandet.

Philip B. Johnsen

De 25%.
Udvikling i Afrika starter med et stop for økonomisk undertrykkelse.

Hvordan skal en afrikansk bonde kunne konkurrerer med mulitnationale virksomheder der udnytter infrastrukturen, men dumper priserne på markedet og ikke betaler skat?

“Ny undersøgelse viser, at USA's multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely.”

Link: http://politiken.dk/oekonomi/art5598420/3.489.000.000.000-kroner-mindst-...å-et-enkelt-år

Dorte Sørensen, Viggo Okholm, Torben Skov, Torben K L Jensen, Gert Romme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Problemet med små bønder i Afrika, er at de ikke skaber muligheder for profit, for store multinationale koncerner, sædskifte og mekanisk rensning, i stedet for en masse kemikalier, hvem kan tjene på det?

Ingen tvivl om, at overskriften rummer meget sandhed.

Men - bort set fra nogle korrupte afrikanske diktatorer rager til sig, så er det også blevet beregnet, at disse vestlige skattesnyltervirksomheder, der bruger meget energi for at undgå skattebetaling, årligt bedrager afrikanske lande for mere end 700 mia. DKK.

Og set med den fattige afrikanske befolknings øjne, så ville 700 mia. DKK årligt kunne give ganske betydelig øgning i sundhed og undervisning. - Og vil kunne gøre det år efter år.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror faktisk småbønderne har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen.
Men vil tilføje et par krav:

1) Småbøndernes ret til jorden, de dyrker, skal fastslås og dokumenteres, så de er sikre på, retten også er der næste år.
2) Infrastrukturen - veje, jernbaner, adgang til markeder og havne - skal forbedres, hvilket sagtens kunne komme fra Europas u-landsbistand (og Kinas), og
3) EU's markeder skal være vidt åbne for afrikanernes landbrugsprodukter

Viggo Okholm, Michael Hullevad, Torben Skov, Torben K L Jensen, Flemming Berger og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Selvfølgelig er de nøglen til udvikling MEN det kræver at vi er med til at understøtte at de de ikke bliver udbyttet for den sunde udvikling kommer nede fra den skal bevares og forsvares afrika er et kontinent med masser af frugtbar jord men bønder skal have lov at drive den tjene på den for så vil de også passe på den

Torben K L Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Flere småbønder i Afrika er ikke en del af løsningen på VERDENS problemer, de vil bare bidrage til endnu mere ødelæggelse! -Fordi det er OS (mennesker) der er ved at ødelægge Jorden for alle andre organismer, der har lige så stor ret til den! Jeg har før skrevet om, at om mindre end 40 år er den eneste anden abe art på Jorden Peter Pedal, alle andre er udryddet, og flere småbønder i Afrika vil med sikkerhed udrydde alle de aber arter, der stadig lever i skovområderne! Og flere småbønder vil "opdyrke" den sidste vilde savanne der findes på Jorden, og det vil med sikkerhed føre til udryddelse af elefanter, giraffer, gnuer, løver, osv., og det kan jeg simpelthen ikke støtte. Den verden er ikke en verden jeg kan acceptere.

Claus Schmidt, Frede Jørgensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lise Lotte Rahbek
- jeg forstår godt dine spørgsmål.
Jeg håber ikke på Monsanto
https://monsanto.com/
og genmanipuleret så-sæd etc.,
efterfulgt af store maskinparker
men jeg jeg tror, der er noget andet på tapetet,
og gætter
på en slags afrikansk udgave af de landbrugsreformer,
vi havde i Danmark i 1750 -erne.
Afrika har ingen matrikel, ingen registrering af, hvem der ejer hvad, ude på landet i hvert fald.
Kun gamle hævd vundne rettigheder, som landgrab-firmaer og regeringer er klar til at se stort på og sælge til højestbydende
Etiopien er et af de værste lande i så henseende. Bønderne der er traditionelt nomadelignende, da de flytter efter klimaet, og regimet er totalt ligeglad med dem.

Michael Hullevad, Vivi Rindom, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Henrik Leffers
Det løb er kørt, men et løft ud af fattigdom er ensbetydende med nedgang i befolkningstilvæksten, men den grundlæggende sikkerhedspolitisk er ikke eksisterende i EU.
Her er kik ind i fremtiden for vores faktaresistente politiske fantaster.

“New Zealand could become the world’s first country to essentially recognize climate change as an official reason to seek asylum or residence elsewhere, a government minister indicated in an interview Tuesday.”
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/10/31/a-proposal-...

"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Problemet er, at det er en alt for fængslende tanke, der udfoldes: vi skal bare have en masse folk til at knokle fra morgen til aften, så kommer de til at tjene til en god tilværelse - når vi samtidig har muligheden for med et mere og mere automatiseret landbrug at slippe for at lade folk knokle fra morgen til aften og endda få et større udbytte. Vi jagter arbejde og vælger at lave en masse, som vi ikke behøver, og den eneste grund til, at dette ville være et problem er den private ejendomsret til produktionsmidler og jord.

Philip B. Johnsen

@Henrik Leffers
Earth's sixth mass extinction event under way, scientists warn
“Wildlife is dying out due to habitat destruction, overhunting, toxic pollution, invasion by alien species and climate change.”
Link: https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/10/earths-sixth-mass-ex...

“The numbers of flying insects in nature reserves throughout Germany show a staggering decline. Taken on average over the months of April to October between 1989 and 2016 insect numbers declined 76%. In mid-summer measurements show an even more rapid decline, with insect numbers now 82% down compared to just 27 years ago.
Link: http://www.bitsofscience.org/anthropocene-extinction-insects-germany-dec...

The United Nations (UN)
REGULAR PROCESS FOR THE GLOBAL REPORTING AND ASSESSMENT OF THE STATE OF THE MARINE ENVIRONMENT, INCLUDING SOCIOECONOMIC ASPECTS TECHNICAL ABSTRACT OF THE FIRST GLOBAL INTEGRATED MARINE ASSESSMENT ON THE IMPACTS OF CLIMATE CHANGE AND RELATED CHANGES IN THE ATMOSPHERE ON THE OCEAN.

http://www.un.org/depts/los/global_reporting/8th_adhoc_2017/OICC_Technic...

Lise Lotte Rahbek

MKN
Jeg savner nok i første omgang, at journalisten havde stillet disse spørgsmål for os. :)

Jeg er ikke vild med tanken om, at Afrika kan ende i samme grøft som Vesten. Jeg mener vitterligt at vi glider længere og længere ned i mudderet og kan sletikke se, at 'krisen er ovre', som jeg bliver ved at læse overskrifter om. Tværtimod. Vi er ved at drukne i tåbeligheder.

Torben Skov, Michael Kongstad Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Henrik Leffers og Philip B. Johnsen,
Jeg er meget uenig i jeres indlæg her på siden.
Hvis I ikke er misantroper, så misforstår I i alt fald menneskenes mulighed for at være på jorden på en god måde.
Afrika er en kæmpe naturrigdom, som også omfatter mennesker. De kan leve sundt og super godt der uden at ødelægge noget. Ødelæggelsen kommer fra europæere og nordamerikanere, der sætter et økologisk fodaftryk på kloden med cirka 70 % så stor virkning som en afrikaner fra Mali. At give afrikanerne skylden er ansvarsforflygtigelse, så det vil noget.

Viggo Okholm, Torben Skov og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Steffen Gliese
Arbejdet, maden, livet, ligger lige uden for døren. For dig ligger det nede i supermarkedet, men for en afrikaner fra Mali ligger det ude i marken. De kan faktisk lide det liv, der er forbundet dermed.

Hvis den "hvide mand" vil fastholde ideen om det eksotiske i en hel verdensdel etter at vi har plyndret denne verdensdel, sat os på ressourcerne og ladet stå til omkring diktatoriske magthavere, som vi selv har uddannet, så er vi sgu langt ude. Vi må håbe de vilde dyr får lov at leve og at hvide eventyrere fra vores del af verden holder sig langt væk som jægere. De intensive bønder, som måske dukker op og overlever på egne betingelser skal vi helt holde os fra at kloge os på. Vi skal bare sikre at de har reelle muligheder for at tjene noget på os, når de når så langt.

Johnny Winther Ronnenberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar