Baggrund
Læsetid: 4 min.

I Beijing håber de bare på, at Trump smiler til kameraet

Ingen ved endnu, hvad Donald Trumps overordnede strategi er for Asien. Men når han onsdag fortsætter sin rundrejse og mødes med Kinas præsident Xi Jinping i Beijing, har han flere konkrete ønsker med i bagagen. Hans kinesiske kollega håber mest af alt på god stemning, og at Trump ikke taler uden for manuskript
Efter sit besøg i Japan fortsætter Donald Trump sin rundrejse i Asien med besøg hos Kinas præsident Xi Jinping.

Efter sit besøg i Japan fortsætter Donald Trump sin rundrejse i Asien med besøg hos Kinas præsident Xi Jinping.

Kiyoshi Ota

Udland
7. november 2017

Der skal rettes op på den skæve handelsbalance, amerikanske virksomheder skal have bedre adgang til det kinesiske marked, og Kina skal lægge større pres på Nordkorea.

USA’s præsident Donald Trump har en række konkrete ønsker med til Kinas Xi Jinping, når de to statsledere mødes i Beijing onsdag og torsdag. 

I Beijing håber de groft sagt bare, at Donald Trump smiler til kameraerne og udtrykker glæde for samarbejdet, siger seniorrådgiver i asiatiske forhold ved Center for Strategic and International Studies Bonnie Glaser:

»Jeg tror, det vigtigste for Kina er, at mødet kommer til at gå godt. Kina ønsker et stabilt forhold til USA, der bygger på gensidig respekt og et princip om ikkekonfrontation.«

»Symboler spiller en stor rolle for Kina. I bund og grund vil de gerne have en masse billeder af Xi Jinping og Donald Trump og overskrifter, der fortæller, at forholdet til USA går godt under Xi Jinping, og at han formår at styre den vigtige diplomatiske relation,« siger Bonnie Glaser og henviser til, at Xi Jinping kom styrket ud af den netop afsluttede 19. partikongres, hvor hans ideologi om socialisme med kinesisk særpræg for det 21. århundrede blev indskrevet i Kinas Kommunistiske Partis forfatning.

Hovedemnet Nordkorea

Det altoverskyggende spørgsmål for Donald Trump på hans Asien-turné er truslen fra Nordkorea. Trump indledte søndag sit besøg i fem asiatiske lande med en slet skjult advarsel til Nordkoreas Kim Jong-un:

»Ingen. Ingen diktator, intet regime skal undervurdere amerikansk beslutsomhed,« lød det fra Donald Trump i en tale på den amerikanske luftbase Yokota uden for Tokyo.

Donald Trump har gentagne gange opfordret Xi Jinping til at indvillige i at skærpe FN-sanktionerne mod Nordkorea og slå ned på brugen af nordkoreanske arbejdere, lukke for alle bankforretninger, der giver nordkoreanske virksomheder adgang til det internationale marked, og standse eksporten af olie til det lukkede regime, der er dybt afhængig af den kinesiske olie.

Men Trump har også åbnet for, at dialog med det lukkede land kan være en mulighed, siger Bonnie Glaser:

»Der er tegn på, at USA ønsker at samarbejde med Kina om at finde en løsning på spørgsmålet om Nordkorea. Set fra kinesisk side er det meget positivt, og Xi Jinping vil søge at få en bekræftelse på dette.«

Spidse ører i Taiwan

Også i østaten Taiwan spidsede de ører, da Donald Trump understregede det amerikanske militærs styrke og lovede, at det »aldrig vil vige, aldrig vakle, aldrig tøve i forsvaret for vort folk«. Officielt er øen del af Folkerepublikken Kina, men de facto ledes Taiwan af en demokratisk valgt regering, der er dybt afhængig af militærbeskyttelse fra USA.

Det må Donald Trump bare ikke sige højt.

Inden Trump tiltrådte i januar skabte han usikkerhed om USA’s holdning til Taiwan, da han accepterede en telefonsamtale med Taiwans folkevalgte leder, Tsai Ing-wen, der ønskede ham tillykke med valgsejren.

Samtalen kastede USA’s forhold til Kina ud på usikker grund, da den overtrådte en aftale fra 1979 om, at USA anerkender, at der kun findes ét Kina, der ledes fra Beijing, og ikke fra Taiwans hovedstad, Taipei. Aftalen sikrede, at USA og Kina kunne genetablere deres diplomatiske relationer.

Siden har Donald Trump måttet rette ind.

»Jeg tror, Donald Trump er blevet formanet om at holde sig til de aftalte talepunkter, hvad angår spørgsmålet om Taiwan. Jeg ved selvfølgelig ikke, om han vil gøre det, men de fleste præsidenter forstår, at USA’s ordvalg i forbindelse med Taiwan er meget vigtigt,« siger Bonnie Glaser.

»Jeg håber virkelig ikke, han kommer til at sige noget, han ikke skal. Hvis det sker, vil det skabe uvejr i forholdet på tværs af strædet. Kineserne vil virkelig blive vrede,« siger Bonnie Glaser og henviser til, at Taiwan ikke længere er et obligatorisk punkt på dagsordenen, når en amerikansk præsident mødes med sin kinesiske kollega.

»Der har været møder både under Trump og Obama, hvor Taiwan-spørgsmålet slet ikke blev taget op. Det plejede at være et fast punkt på dagsordenen.«

Ingen Asien-strategi

Ingen ved, hvilke ambitioner Donald Trump egentlig har for USA’s udenrigspolitiske engagement i Asien.

Det har været langsommelig og pinefuld proces bare at få udpeget ambassadører og embedsmænd med ansvar for Asien i det amerikanske udenrigsministerium, Trump har skrottet handelsaftalen TPP, og han er udeblevet fra ASEAN-topmødet i Filippinerne. 

Det tyder på, at Trump ikke brænder for Asien, siger Nicola Leveringhaus, der forsker i Kinas udenrigspolitik ved King’s College i London.

Når Trump torsdag flyver videre til Vietnam for at mødes med lederne fra de 21 lande i det økonomiske samarbejde APEC, vil Trump formentlig uddybe sin strategi for Asien, der går under sloganet et ’frit og åbent’ Asien.

»Det er Trumps mulighed for uddybe sine visioner for Asien. Vi ved, at han ønsker at indgå bilaterale aftaler med de enkelte lande frem for store handelsaftaler, men uden et overordnet økonomisk element, er det vanskeligt at skabe en sammenhængende og omfattende strategi for regionen,« siger Nicola Leveringhaus.

Donald Trump indledte sin præsidentperiode med at trække sig ud af den handelsaftale, som Barack Obama havde indgået med Canada, Mexico og ni lande i Stillehavet — den såkaldte Transpacific Partnership Agreement (TPP), der skulle have knyttet USA tættere sammen med Asien på tværs af Stillehavet.

Det vakte stor skuffelse i blandt andet Vietnam og Japan. Men for Kina var det som en invitation til at spille en større rolle i regionen og positionere sig som den vigtigste økonomiske stormagt, mener Nicola Leveringhaus. Hun peger på, at Kina kan udnytte situationen og bruge APEC-mødet til at styrke sin egen position i Asien i lyset af USA’s manglende ønske om en regional handelsaftale.

»Tonen fra kinesisk side vil formentlig være anderledes på APEC-mødet end på det bilaterale møde med Trump, fordi Xi Jinping vil bruge lejligheden til at vise regionalt lederskab og indirekte pege på USA’s manglende ansvar.«

»Omvendt vil Trump formentlig ikke forsøge at fremstille sig selv som regionens sherif, og hvis han gør det, kan Xi Jinping vel kun trække på smilebåndet,« siger Nicola Leveringhaus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her