Læsetid: 2 min.

Berlusconi gør forbløffende comeback

81-årige Silvio Berlusconi håber, at menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg kan skaffe ham hans valgbarhed tilbage. Det kan næppe nås før Italiens næste parlamentsvalg – men tilbage i vigør er den tidligere premierminister
25. november 2017

Han var definitivt afskrevet. Nu er han tilbage.

I august 2013 fik nekrologskrivere travlt med at lægge Silvio Berlusconis politiske liv dødt. En domstol stadfæstede hans skyld i skattesnyd i den såkaldte Mediaset-affære. Han blev kendt uværdig til at fortsætte som senator og kendt ikkevalgbar med vedtagelsen af det såkaldte Severino-dekret i september samme år.

Hans parti, Forza Italia, mødte modgang. Og for at føje spot til skade fik Berlusconi under hensyntagen til sin fremskredne alder nedskrevet sine fængselsdomme til samfundstjeneste: Mediemilliardæren og den tidligere ministerpræsident skulle hjælpe alzheimerpatienter på et milanesisk alderdomshjem.

Det virker som længe siden.

Berlusconi, der imellemtiden er blevet 81 år, er forbløffende nok tilbage i fuld vigør. Den 6. november, tog han triumferende æren for Forza Italia-kandidat Nello Musumecis valgsejr ved Siciliens regionalvalg. Og iagttagere som dagbladet Le Mondes italienskorrespondent, Jérome Gautheret, vurderer nu, at en italiensk centrumhøjre-koalition ligner det bedste bud på en ny italiensk regering efter parlamentsvalget i foråret 2018 – det regerende centrumvenstreparti, Partito Democratico fremstår nedslidt og i indre vildrede efter nederlag ved folkeafstemningen om forfatningsrevision i december 2016.

Tilbagevirkende kraft

Berlusconi står dog over for en hurdle: Han er stadig ikkevalgbar, selv om han tog sin klage over at blive fradømt retten til at kandidere hele vejen til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Sagen trækker imidlertid ud, og det var først onsdag i denne uge, at Berlusconis otte stjerneadvokater fik mulighed for at fremlægge deres argumenter ved menneskerettighedsdomstolen for, at Severino-dekretet bør omstødes.

Kernen i deres argumentation går på, at dekretet blev vedtaget efter stadfæstelsen af dommen for skattesnyd, og at dets retskraft således er tilbagevirkende, hvilket skulle stride imod principperne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det kan meget vel tænkes, at domstolen i Strasbourg køber argumentationen fra Berlusconis højt betalte advokater. Problemet er, at en endelig afgørelse formentlig kan trække ud i et halvt år, og det kan være for sent til, at Berlusconi personligt kan stille op, skulle han få sin valgbarhed tilbage.

Ikke desto mindre rider il cavaliere, som han kaldes i folkemunde, på en bølge af medvind.

På alle tv-kanaler fører han sig frem som ældre statsmand, solbrændt og med frisk ansigtskirurgi. Han investerer stort i nye byggeprojekter, har vundet en retssag mod sin ekskone, så han slipper for at betale et månedligt underholdsbidrag på 1,4 mio. euro, og han har solgt fodboldklubben Milan AC for hundredvis af millioner euro for at modvirke det franske konsortium Vivendis planer om en fjendtlig overtagelse af Mediaset, hans gamle medieimperium.

Konklusionen er klar:

Berlusconi har udskudt pensionisttilværelsen og er tilbage som magtfaktor i italiensk politik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
  • David Zennaro
Hans Aagaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

En italiensk opinionsundersøgelse:

De italienske kvinder bliver spurgt, om de kunne tænke sig at have sex med Berlusconi.
40% svarer ........ JA
60% svarer ........ Nu igen !!
citat Berlusconi