Nyhed
Læsetid: 2 min.

Cambodja kvæler demokratiet

For fire år siden vandt Cambodjas opposition en historisk sejr. Nu kvæler Asiens længst siddende leder oppositionen forud for næste års valg
Udland
18. november 2017

Først kom dødsstødet til Cambodjas frie presse, og nu er turen kommet til det politiske oppositionsparti, Cambodja National Rescue Party (CNRP), der ifølge en vælgerundersøgelse fra juni stod til 44 procent af mandaterne ved næste års valg.

Forud for valget har premierminister Hun Sen, der har regeret landet i de sidste 32 år, sørget for, at ingenting kan forpurre hans genvalg i det sydøstasiatiske land med 16 millioner indbyggere.

Ved at bruge de institutioner, som landet har opbygget i løbet af knap tre årtier med økonomisk liberalisering og politiske reformer, sikrede regeringen torsdag en planlagt opløsning af landets største oppositionsparti med en domsafgørelse.

Angiveligt efter pres fra regeringen krævede Cambodjas højesteret oppositionspartiets opløsning på grund af anklager om, at partiet har konspireret med udlændinge om at planlægge en revolution, skriver The Guardian.

»Højesteret har besluttet at opløse Cambodja National Rescue Party og forbyde 118 individer … at lave politiske aktiviteter i de næste fem år med begyndelse fra dagen for domsfældelsen,« lød det fra dommeren torsdag.

Sager som denne har fået menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til, at anklage Cambodjas regering for at »bøje loven efter egen vilje« for at ramme kritikere og politiske aktivister, der har kæmpet imod ulovlige landvindinger og afskovning, skriver Financial Times.

Det sker angiveligt af frygt for, at oppositionspartiet gentager sin succes fra 2013, hvor oppositionen fik overraskende stor fremgang.

I det sidste årti er Cambodja som centrum for en billig produktion blevet en af Asiens hurtigst voksende økonomier.

Men i skyggen af den succes er utilfredsheden med den skæve fordeling af landets ressourcer vokset frem og har øget opmærksomheden på ulovlige landvindinger og korruption.

I vinteren 2013 samledes titusinder af demonstranter i Phnom Penhs gader for at kræve Hun Sens afgang. Demonstrationerne fortsatte frem til januar 2014, hvor sikkerhedsstyrkerne åbnede ild mod  i hovedstadens centrum.

Siden har Hun Sens regeringen i stigende grad udviklet autoritære tendenser.

Hun Sen begyndte sin karriere som afhopper fra en post som kommandør i de Røde Khmer, der i 1970’erne gennemførte et omfattende folkedrab. Han portrætterer sig som en garant for stabilitet og økonomisk vækst i landet, men han er også kendt for ikke at tolerere politisk opposition, og har i de seneste måneder ført en politisk kampagne mod udenlandsk sponsorere »farvede revolutioner«, der kan skade landet, skriver The Telegraph.

Over halvdelen af oppositionens parlamentsmedlemmer er flygtet ud af landet, heriblandt partiets viceformand, Mu Sochua.

I september blev den nuværende oppositionsleder Kem Sokha fængslet for forræderi, efter at Hun Sen anklagede ham for at konspirere med USA om at vælte regeringen. Han står til 30 års fængsel, skriver Financial Times.

I løbet af i år er 15 radiostationer, der genudsender udsendelser fra det amerikansk-støttede Voice of America, blevet lukket og i august fik det engelsksprogede The Cambodia Daily, der er grundlagt af en amerikansk journalist i 1993, pludselig et skattesmæk på 6,3 millioner dollar uden nogen mulighed for at appellere eller forhandle, skriver CNN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her