Læsetid: 5 min.

COP23 har kurs mod fornyet konflikt mellem i- og u-lande

De rige lande skylder at øge indsatsen inden 2020, hvor Paris-aftalen får virkning, siger u-landene på klimamødet i Bonn. I-landene afviser at gøre det til et dagsordenspunkt på mødet
Orkanen Fiji, der sidste år ramte Fiji, var den stærkeste målt i øsamfundet. Fiji har i år formandskabet for COP23-topmødet, selvom det afholdes i Bonn, og de to værtsnationer befinder sig på hver sin side af et skel mellem i- og og u-lande. Et skel som et kompromisforslag fra Fiji ikke har kunnet slå bro over. 

Orkanen Fiji, der sidste år ramte Fiji, var den stærkeste målt i øsamfundet. Fiji har i år formandskabet for COP23-topmødet, selvom det afholdes i Bonn, og de to værtsnationer befinder sig på hver sin side af et skel mellem i- og og u-lande. Et skel som et kompromisforslag fra Fiji ikke har kunnet slå bro over. 

Brett Phibbs/AP

14. november 2017

I dag starter højniveaudelen af COP23, klimamødet i Bonn, hvor verdens lande skal arbejde sig videre frem mod realisering af målene i klimaaftalen fra Paris. Og det starter med konflikt.

Højniveaudelen er mødets uge to, hvor stats- og regeringschefer samt ministre overtager forhandlingerne med alle de modsætninger og løse ender, som forhandlere på lavere niveau har efterladt sig. 33 statsledere ventes til Bonn, heriblandt Frankrigs præsident Macron og Tysklands kansler Merkel.

Meldingen efter uge ét er, at der rumsterer en konflikt mellem i- og u-lande, som i værste fald kan genoplive traumerne fra det fejlslagne COP15-klimatopmøde i Bella Center i 2009.

»Vi kan ikke risikere at gentage København, hvor verden mislykkedes med at nå til enighed om handling. Det tog seks år at komme tilbage og gøre det, vi ikke formåede i København. Verden har ikke råd til en sådan fiasko,« advarede Brasiliens chefforhandler, Jose Antonio Marcondes, på et pressemøde ved afslutningen af uge ét.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Knud Chr. Pedersen
  • Trond Meiring
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

“FAKE NEWS”
“Han fremhæver, at den danske økonomi siden 1990 er vokset med over 40 procent, mens CO2 udledningerne er faldet med over 30 procent.”
Lars Løkke Rasmussen
Link: http://nyheder.tv2.dk/politik/2017-11-14-lokke-for-klimamode-trump-kan-i...

Når de rigeste lande svindler de fattigste lade forsvinder tilliden og verden ender med amerikanske tilstande.

Her er en lille flis af den samlede svindel, der også omfatter manglende indregning af global CO2 udledning søfart og luftfart, der tilsammen svare til CO2 udledningen for storbritanien og Tyskland tilsammen.

Medregner man CO2-belastningen ved de i udlandet producerede ‘danske forbrugsgoder’, bliver den danske udledning altså 18 mio. ton CO2 større og 18% højre, end de officielle statistikker fortæller.

Tilsammen tegner Klimarådets rapport, WEC-rapporten, DS-analysen og CBS-forskernes studie et andet og mere tvetydigt billede af Danmark, der ikke længere er et forgangsland, et Danmark der svindler med fakta.

Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad.

Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."

Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

“The amount of carbon dioxide in the atmosphere reached its highest level in 800,000 years in 2016, the World Meteorological Organization (WMO) said Monday.

Globally averaged concentrations of CO2 hitting 403.3 parts per million in 2016 compared to 400 parts per million in 2015, according to the WMO's Greenhouse Gas Bulletin.”

Link: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-concentrati...

Fakta.
Global CO2 udledning fra fossilbrændstof er steget signifikant siden år 1900, hvilket er ansvarlig for 78% af den årlige CO2 udledning, udledningen er siden 1970 steget med omtrent 90%, hvor vi i 2014 udledte globalt 10.000 millioner ton CO2.

20% af vores samlede energiforbrug stammer fra elektrisk forbrug og er potentielt mulig at fremstille bæredygtigt, 80% er ikke elektrisk.

Landbrug og landrydning er ansvarlig, som den næststørste CO2 udleder efter fossilbrændstof.

Link: https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data

kjeld jensen, Ejvind Larsen, Arash Shahriar, Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Drop hele det COP cirkus og brug midlerne til udvikling af fremtidens energi. En krone i videnskabelig forskning giver langt mere afkast end hundrede kroner i en snakkeklub med de rigtige meninger. Politikere, NGOer, embedsmænd, pensionerede meteorologer og nogle gange en kødrand af journalister pisker kloden rundt og snakker og forhandler og udformer skrifter og skifter skulderklap og kram. De har vedtaget, temperaturen ikke må stige med mere end to grader, helst kun halvanden. Kors i skuret. Flyt dog pengene derhen, hvor de gør gavn. Det ville ikke være første gang, løsningerne kom fra den naturvidenskabelige forskning. Action brings good fortune.

Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Christian Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar