Læsetid: 8 min.

Dokumentar underminerer koalitionens påstand om rekordlavt antal civile tab i krigen mod IS

Beviser indsamlet i forbindelse med en ny DR2-dokumentar får koalitionen, der kæmper mod Islamisk Stat til at indrømme at have dræbt fire medlemmer af en irakisk familie. Inden da havde koalitionen ad flere omgange afvist dette. Både koalitionens indrømmelse og de historier, der nu slipper ud fra befriede byer i Irak og Syrien, underminerer koalitionens egen fortælling om en luftkrig med et rekordlavt antal civile ofre
Beviser indsamlet i forbindelse med en ny DR2-dokumentar får koalitionen, der kæmper mod Islamisk Stat til at indrømme at have dræbt fire medlemmer af en irakisk familie. Inden da havde koalitionen ad flere omgange afvist dette. Både koalitionens indrømmelse og de historier, der nu slipper ud fra befriede byer i Irak og Syrien, underminerer koalitionens egen fortælling om en luftkrig med et rekordlavt antal civile ofre

Foto fra sociale medier

7. november 2017

Mere end to år efter en irakisk familie blev dræbt i et pludseligt bombeangreb, har den amerikansk ledede koalition, der kæmper mod Islamisk Stat, indrømmet at stå bag bombardementet.

Det sker, efter vi – i forbindelse med arbejdet på en ny DR2-dokumentar – har indsamlet dokumentation på angrebet og ad flere omgange konfronteret koalitionen, der i halvandet år officielt afviste at have dræbt familien.

Angrebet fandt sted 22. april 2015 i den dengang IS-besatte storby Mosul. Lidt over klokken ti om aftenen blev femårige Abdallah Hadid, hans mor Fadhila, bedstemor Sumaiya samt onklen Muthanna dræbt i et bombeangreb, der var rettet mod et nabohus, hvor Islamisk Stat ifølge koalitionen opbevarede sprængstoffer.

»De har kun indrømmet det, fordi I kontaktede os og tog sagen op,« siger Wisam Hadid, der er henholdsvis far og morfar til ofrene, i et interview i forbindelse med dokumentaren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Erik Karlsen
Niels Duus Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad os få en sammenligning-
Hvor mange uskyldige mennesker er dræbt af IS?
Hitler dræbte adskillige millioner af uskyldige mennesker og ”vi” dræbte mange for at standse ham.

Lad os få et alternativ.
Skulle vi ”sådan bare” lade stå til og lade uvæsnet brede sig?

Hvor skal vi stoppe?
I både Rwanda og Cambodia ventede vi tålmodigt til det var for sent.

Niels Duus Nielsen

Thorkil Søe, vi skal stoppe, når vores intervention vil gøre ondt værre. Drab på civile gør ondt værre, uanset hvem, der begår drabene. Hver gang vore soldater dræber en uskyldig, hjælper vi ekstremisterne med at rekruttere nye soldater. Hver gang vi dræber en civil, er der en mor, far, broder, søster, søn eller datter, som rammes af sorg og vrede, som det er forholdsvis nemt for propagandister at veksle til et ønske om hævn.

Bare se på vore egne samfund: En lille gruppe fanatikere hævner sig ved at angribe civile her i Vesten, og vi svarer straks igen med bomber og diskrimination af store befolkningsgrupper. Det er skruen uden ende.