Læsetid: 3 min.

EU-landene skændes så meget om Roundup, at kommissionen måske bliver nødt til at skære igennem

Det kan ende med, at EU-Kommissionen må træffe en administrativ afgørelse om sprøjtemidlet Roundups fremtid, fordi landene ikke kan blive enige. Men kommissionsformand Juncker vil ikke ende som sorteper med beslutningen, der uanset hvad vil skabe vrede
En demonstrant protesterer mod den planlagte fusion af Bayer og Monsanto.

En demonstrant protesterer mod den planlagte fusion af Bayer og Monsanto.

Martin Meissner

10. november 2017

Set gennem EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers briller kunne det næppe være gået værre.

Udfaldet af gårsdagens afstemning om sprøjtemidlet glyfosat i EU’s Stående Komité om Planter, Dyr, Fødevarer og Foder betyder, at den højeksplosive sag med stor sandsynlighed ender på formandens bord, kort før den gældende tilladelse udløber. Og uanset hvad Juncker og hans kommissær-kolleger måtte beslutte, vil det udløse en syndflod af rasende protester i Europa.

Torsdagens komitémøde med medlemslandenes repræsentanter var det sjette fejlslagne forsøg gennem halvandet år på at skære igennem i striden om det kontroversielle pesticid, bedst kendt som bestanddel af Monsantos ukrudtsmiddel Roundup.

Den hidtidige EU-godkendelse af stoffet udløber den 15. december, og EU-Kommissionen havde oprindelig foreslået en ny 15-årig tilladelse i tråd med ønskerne hos den agrokemiske industri og de store landbrugsorganisationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Carsten Munk
  • Poul Anker Sørensen
  • Anders Graae
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Trond Meiring, Carsten Munk, Poul Anker Sørensen, Anders Graae, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

lad nu for en gangs skyld tvivlen komme miljøet og borgerne til gode og ikke som altid ellers økonomien.

Carsten Hoier, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Munk, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Altså - Nu er det altså sådan, at det ikke er kommissionen der har beslutningsretten. Det har alene landenes regeringschefer. Og det er også sådan, at skal der indgås en bindende aftale, der gælder alle EU-lande, så skal alle disse arrogante regeringschefer være helt enige. Og blot en enkelt stemmer imod, så er der ingen aftale.

Det eneste kommissionen har retten til, det er at fremsætte forslag til løsninger. Og kommissionens forslag skal derefter behandles i parlamentet, der i øvrigt hverken har beslutningsret eller initiativret til nye forslag.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Jeg aner en svinestreg under opbygning.

David Joelsen, Trond Meiring, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Falkenberg, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Tænk vis Danmark for en gangs skyld ikke placerede sig blandt de mest modstræbende på miljøområdet. Vi - det danske folketing - kunne allerede i morgen vedtage et totalforbud i Danmark, det forhindrer EU ikke. Men det ville være fantastisk hvis Danmark tilsluttede sig de lande som ønsker et hurtigt forbud således at der kan skabes flertal for et totalforbud i EU og således at der ikke opstår unfair konkurrance på bekostning af miljøet for de lande som ønsker at tilgodese miljøer.

Bjarne Bisgaard Jensen

Den sædvanlige melodi Thomas Andersen. Det må ikke koste noget at bedre miljøet, ihvertfald ikke på konkurrenceparametret.
Hvordan har du så tænkt dig, at kunne gøre noget der batter, udover bovlamme konsensusløsninger, som så efterfølgende sansynligvis ikke efterleves, fordi der kan fortolkes i en uendelighed.
Jeg tror vi er der, og vores almene sunhedstilstand og bl.a. vores drikkevand, taget i betragtning at det er plads og nødvendigt med forbud, også selv om det koster. Priorities you know

Thomas Andersen

@Bjarne
Læser du overhovedet de indlæg du besvarer. Det ville være fedt hvis Danmark gik foran og indførte et totalforbud i morgen, jeg skrev vist ikke det modsatte vel? Og det ville være endnu federe hvis Danmark ved at gå forest i EU kunne være med til at gennemtvinge en hurtig udfasning i hele EU (for miljøets skyld). Det ville så også give lige konkurrance hvilket vel ikke er at foragte vel?